گفتوگوی امروزصمیمی دهکردی در گفتوگو با دنیایاقتصاد:
دولت روزمره عمل میکند
چرا در دو سال اخیر نقدینگی کمتر از گذشته جذب بخش تولید شده است؟
وقتی دولت خود را متعهد به اجرای برنامهها و قوانین نمیداند و عملکردش به صورت «روزمرگی» است، اوضاع اقتصادی آشفته میشود و این بزرگترین آفت سرمایهگذاری تولیدی است.
علل ناکامی دولت نهم در هدایت نقدینگی به سمت بخش تولید را با سیامک صمیمی دهکردی کارشناس اقتصادی بررسی کردهایم:
چرا در دو سال اخیر نقدینگی کمتر از گذشته جذب بخش تولید شده است؟
وقتی دولت خود را متعهد به اجرای برنامهها و قوانین نمیداند و عملکردش به صورت «روزمرگی» است، اوضاع اقتصادی آشفته میشود و این بزرگترین آفت سرمایهگذاری تولیدی است. چراکه عدم تعهد دولت به اجرای قوانین، شرایط آینده را غیرقابل پیشبینی میکند و فضا برای سرمایهگذاری ناامن میشود. در دو سال اخیر هم سرمایهگذاران احساس کردند دولت خود را متعهد به اجرای قوانین و برنامهها نمیداند و به همین دلیل میزان جذب نقدینگی در بخش تولید کاهش یافته است. آغاز این همه بیقانونیها با شروع به کار مجلس هفتم و مخالفت گروهی از نمایندگان با برنامه چهارم توسعه کلید خورد. پس از آن هم این روند در دولت نهم شدت گرفت و بسیاری از قوانین زیرپا گذاشته شد. از جمله میتوان به قیمتگذاری دستوری و منع صادرات برخی کالاها که برخلاف برنامه چهارم توسعه بود، اشاره کرد. مجموع رفتارهای دولت نهم نشان داده است که پایبند به قوانین نیست. تولید هم کار اقتصاد دراز مدتی است و در نتیجه امنیت درازمدت میطلبد که این امنیت تنها در سایه اجرای قوانین محقق میشود. بنابراین با رفتاری که دولت در پیش گرفته، طبیعی است که نقدینگی از بخش تولید خارج و به کارهای کوتاه مدت و دلالی اختصاص یابد. از سوی دیگر دولت با تعیین نرخ سود تسهیلات تکلیفی، برای بانکها و علم کردن طرحهای زودبازده بانکها را تحت فشار گذاشته است. در صورتی که دولت این حق را ندارد دست در جیب بانکها که پول مردم نزدشان است کند و پول مردم را به هر کسی میخواهد وام بدهد.
عوامل دیگر مانند رونق خرید و فروش مسکن تا چه حد در رویگردانی نقدینگی از بخش تولید نقش داشته است؟
عواملی مانند رونق خرید و فروش مسکن یا افزایش نرخ تورم و غیره نیز تاثیرگذار بوده اما اینها عوامل تبعی هستند و در پی همان بیبرنامگیهای دولت و شکل گرفتن فضای ناامن اتفاق افتاده است.
به نظر شما دولت باید چه تغییراتی در رویهاش صورت دهد تا سرمایهها به بخش تولید سوق پیدا کند؟
نمیتوان تصور کرد دولتی که ۲ سال قوانین را زیر پا گذاشته و بارها گفته که این قوانین را قبول ندارد، ناگهان بخواهد قوانین را اجرا کند.
دولت نهم از ابتدا اساس کارش را بر پایه انکار هر آنچه دولتهای قبل انجام دادهاند، گذاشته است.
ارسال نظر