بخش پایانیدبیر انجمن سیم و کابل در گفتوگو با دنیای اقتصاد
چراغ کارخانهها بهزور روشن است
میان صحبتهایتان افزایش قیمت مواد اولیه را یکی از دلایل اصلی قطع صادرات سیموکابل به اروپا اعلام کردید، اما افزایش قیمت مواد اولیه که برای تمام کشورها است و فقط شما نیست که این رشد قیمت را تجربه میکنید؟
بله، اما یارانهای را که تولیدکنندگان خارجی برای صادرات میگیرند، ما نمیگیریم.
بخش نخست گفتوگوی ما را با حسین حقبیان، دبیر انجمن سیم و کابل در شماره گذشته خواندید. ادامه آن در پی میآید:
میان صحبتهایتان افزایش قیمت مواد اولیه را یکی از دلایل اصلی قطع صادرات سیموکابل به اروپا اعلام کردید، اما افزایش قیمت مواد اولیه که برای تمام کشورها است و فقط شما نیست که این رشد قیمت را تجربه میکنید؟
بله، اما یارانهای را که تولیدکنندگان خارجی برای صادرات میگیرند، ما نمیگیریم. مثلا تولیدکنندگان کدام کشورها یارانه میگیرند؟
چینیها یارانه صادرات میگیرند. به صنعت سیم و کابل ترکیه هم کمکهایی میشود اما به ما جز همان اعتبارات اسنادی که توضیح دادم کمک دیگری نشده است.به هر حال دریافت یارانه صادرات از دولت که یک درمان مسکنوار است و نمیتوان بلندمدت به آن چشم دوخت.
شما خودتان چه راهکاری برای تحقق صادرات دارید؟
هر کالایی زمانی میتواند صادرات داشته باشد که از نظر کمی و کیفی بتواند در بازار بینالمللی رقابت کند و نسبت به سایر رقبای خود برتری داشته باشد. اما اگر قرار باشد ما مس را گران بخریم و سهمیه PVC هم به اندازه به دستمان نرسد و آن را گرانتر در بازار آزاد بخریم، طبیعی است اگر نتوانیم خودمان را با به بازارهای بینالمللی انطباق دهیم و در نتیجه صادرات ما هم لطمه میبیند.تنها در صورتی میتوانیم به صادرتمان امیدوار باشیم که لااقل محصولات پتروشیمی در بورس عرضه شود. این مساله به صادرات ما خیلی کمک میکند.
با توجه به شرایط کشورهایی مانند افغانستان و عراق که احتیاج به بازسازی دارند، آیا تا به حال در مناقصات این کشورها یا کشورهای دیگر شرکت کردهاید؟
ما در حال حاضر صادراتی به کشورهای منطقه داریم. در مناقصاتی در عراق، افغانستان و سوریه هم برنده شدیم. به طور مثال در سوریه تولیدکنندگان مخابراتی ایرانی در یک مناقصه برنده شدند و به دنبال آن راهی هم برای حضور کالاهای ما در آن پروژه باز شد.
یکی از مشکلات تولیدکنندگان سیم و قابل، بدقولی دولت در تسویه بدهیهایش بوده است. چرا برای رفع این مشکل به نهادهای ذیربط مانند دیوان عدالت اداری شکایت نمیکنید؟
اگر تا به حال شکایت نکردیم به این دلیل بوده که میخواستیم با وزارتخانه نیرو و ارتباطات که بدهکار تولیدکنندگان سیم و کابل هستند، تعامل داشته باشیم، اما بارها به خاطر احقاق حقوقمان، به مسوولان گزارش دادیم تا چارهای بیندیشند. سال گذشته چندین شرکت تولیدکننده سیم و کابل به خاطر نداشتن نقدینگی ورشکسته شدند.
چند شرکت به این وضعیت دچار شدند؟
حدود ۶-۵ شرکت کاملا تعطیل شدند.در مجموع ۱۶۸ واحد تولیدکننده سیم و کابل در کشور موجود است که در این میان ۱۰۰ کارخانه بزرگتر عضو انجمن هستند. اعضای ما متشکل از کابلسازان، ماشینسازان و گرانولسازان هستند.
آیا نمیشود حجم مبادلاتتان را با دولت کاهش دهید و از راههای جایگزین برای فروش محصولاتتان استفاده کنید؟
بعضی از کابلها تخصصی است و باید به نیروگاهها فروخته شود یا در مخابرات کاربرد دارد. و در نتیجهای چاره جز فروش برخی محصولاتمان به دولت نداریم.
مجموع مطالبات تولیدکنندگان سیم و کابل از دولت چهقدر است؟
نمیدانم. چون این رقم همیشه در نوسان است ممکن است در هر زمانی مقداری از مطالبات تسویه یا اینکه به آن اضافه شده باشد. در نتیجه یک رقم کلی از بدهی دولت ندارم.
وضعیت قاچاق سیم و کابل به داخل کشور به چه صورت است؟ آیا آماری از میزان قاچاق دارید؟
خیر. آمار و ارقام دقیقی در دست نیست. اما در بازار سیم و کابلهای بیکیفیتی دیده میشود که معلوم نیست از مبادی رسمی آماده یا از طریق قاچاق.
برای مثال چندی پیش سیم و کابلهای بیکیفیت چینی در بازار مشاهده شد که موسسه استاندارد آنها را جمع کرد. اما نمیدانم قاچاق بود یا نه.
در حال حاضر با توجه به اینکه، میزان تولید سیم و کابل بیش از نیاز است، این تولید مازاد چه میشود؟ آیا در انبارها میماند؟
درست است که میزان تولید از تقاضا پیشی گرفته، اما محصولات روی دست تولیدکنندگان نمیماند و به نوعی مصرف میشود. در مجموع باید بخشهای دیگر اقتصاد کشور مثل بخش مسکن فعال شود تا شرایط ما هم بهبود یابد.
حاشیه سود واقعی صنعت سیم و کابل به چه میزانی است؟
بسیار ناچیز. به این دلیل که قیمت تمام شده ما بسیار بالا است، البته ما انتظار داریم شرایط باعث ایجاد رقابت سالم شود تا تولیدکنندگان از بعضی مواد اولیه که گران است، کم نگذارد.
نگفتید حاشیه سود این صنعت، دقیقا چه قدر است؟
۴-۳درصد هم نیست.
تولید با این حاشیه سود در مقابل تورم ۱۵درصدی چه منفعتی دارد؟
اگر حقیقت را بخواهید، اکثر واحدهای تولیدی ما در پایان سال سود ندارد و به همین دلیل رفتهرفته افت میکنند. به جز شرکتهای خیلی بزرگ. الان ما کارخانههایی داریم که دیگر تولید نمیکنند و به زور چراغ کارخانهاشان را روشن نگه داشتهاند.
در مقابل گرانی مواد اولیه، مگر شما قیمت تولیداتتان را افزایش نمیدهید؟
چرا، اما گاهی شرکتهای خارجی دمپینگ میکنند همانطور که چین یکبار این کار را کرد. مسلما مصرفکننده هم جنس ارزانتر را میخرد. پس ما نمیتوانیم قیمت نهایی را خیلی بالا ببریم.
به عنوان نماینده صنعتگران سیم و کابل از وزیر جدید صنایع و معادن که به زودی تعیین خواهد شد، چه توقعی دارید؟
وزیر صنایع بارها عوض شده و مهم نیست چه کسی میآید اما مهم این است کسی که میآید صنعت را کاملا بشناسد تا بتواند مشکلات صنعت را حل کند، نه اینکه چند ماه وقت تلف شود تا با مسائل آشنا شود.در عین حال ما چون یک نهاد مدنی هستیم تقاضا داریم در مراکزی که برایمان تصمیم میگیرند حضور داشته باشیم نه اینکه پشت درهای بسته برای ما تصمیم بگیرند و به ما ابلاغ کنند. اطلاع ما از صنعت خودمان بیشتر از آقایان است.
ارسال نظر