گروه انرژی- پنجمین کنفرانس بین‌المللی صنعت CNG روز گذشته با خبرهای خوش از جمله افزایش سهم این سوخت در سبد سوختی و آمادگی برای معاینه فنی خودروهای CNGسوز آغاز به کار کرد. در این کنفرانس علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش نیز از صرفه‌جویی ارزی ۲۳ میلیارد دلاری در مصرف سوخت با اجرای طرح ملی CNG در کشور خبر داد و گفت: هم اکنون ظرفیت تامین ۴۸ میلیون مترمکعب CNG برای خودروهای گازسوز در کشور ایجاد شده است. ضیغمی با بیان اینکه نزدیک به ۲۰ میلیون مترمکعب از این ظرفیت به مصرف خودروها می‌رسد، تاکید کرد: اگر ظرفیت‌سازی برای توسعه صنعت CNG در کشور انجام نشده بود، امروز مصرف بنزین کشور به ۸۰ میلیون لیتر در روز می‌‌رسید.

ضیغمی به سرمایه‌گذاری ۱۴ هزار میلیارد تومانی شرکت ملی پالایش و پخش برای تولید فرآورده‌های نفتی استانداردهای یورو۴ اشاره کرد و افزود: طرح توسعه و بهسازی پالایشگاه‌های شازند و آبادان برای تولید محصولات و فرآورده‌های نفتی با استاندارد یورو ۴ به بهره‌برداری رسیده، ضمن اینکه در پالایشگاه تندگویان نیز فرآورده نفت گاز با این استاندارد در حال تولید است.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران ادامه داد: طرح توسعه و بهبود فرآیند پالایشگاه‌های لاوان، تبریز و اصفهان و سایر فرآورده‌های پالایشگاه شهید تندگویان نیز تا پایان امسال یا پایان فروردین ۹۲ به بهره‌برداری می‌رسد.

به گفته او بهره‌برداری از طرح توسعه پالایشگاه بندرعباس برای ۶ ماه نخست سال ۹۲ برنامه‌ریزی شده است.

ضیغمی به روند سریع ساخت جایگاه‌های CNG و مصرف این گاز طبیعی در خودروهای دوگانه سوز از سال ۸۵ اشاره کرد و افزود: هم اکنون نزدیک به ۲۲ درصد سبد سوخت خودروهای سبک در اختیار سوخت CNG است.

تدوین برنامه ارتقا به استاندارد یورو ۴

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با اشاره به افزایش تولید خودرو توسط خودروسازان داخلی، اعلام کرد: سند جامع و راهبردی تولید خودروهای دوگانه سوز ملی در حال تدوین است.

محسن صالحی‌نیا از وجود ذخایر عظیم گاز طبیعی و شبکه گسترده لوله انتقال گاز به عنوان دو مزیت نسبی توسعه صنعت CNGیاد کرد و گفت: متنوع سازی سبد سوخت، کاهش وابستگی به مصرف بنزین، تولید سوخت و خودروهای پاک از مهم‌ترین سیاست‌های دولت در بخش سبد سوخت خودروها و ناوگان حمل و نقل کشو راست.

این مقام مسوول با تاکید بر اینکه در حال حاضر محدودیت‌هایی در تامین سوخت مایع خودروها وجود دارد، تصریح کرد: با توسعه صنعت CNGمیزان محدودیت‌ها در تامین سوخت خودروها به حداقل کاهش می‌یابد.

وی با اشاره به افزایش مجدد تولید خودروها توسط خودروسازان داخلی اظهار کرد: اما هم اکنون مشکلاتی در تامین وادارات اقلام یدکی و قطعات جانبی خودروها در کشور وجود دارد.

صالحی نیا از حمایت وزارت صنعت از طرح تولید موتورهای پایه گازسوز خبر داد و افزود: همچنین به منظور تولید بومی مخزن، کیت و تجهیزات خودروهای گازسوز آمادگی ارائه حمایت‌های تعرفه‌ای را دارد.

وی بیان کرد: علاوه بر حمایت‌های تعرفه‌ای می‌توان به سازندگان داخلی برای تولید قطعات یدکی و جانبی خودروهای دوگانه سوز تسهیلات بلاعوض داده شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تدوین سند جامع تولید خودروهای دوگانه سوز در کشور با مشارکت خودروسازان داخلی یادآور شد: امروز با راه‌اندازی یک سامانه جدید بازرسی ادواری و تست خودروهای دوگانه سوز به عنوان یک معضل سا‌ل‌های گذشته آغاز شده است.

این مقام مسوول در پایان از اعلام آمادگی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مشارکت با وزارت نفت در توسعه صنعت CNGخبر داد و گفت: با توسعه کمی صنعت CNGاز نظر تولید خودروهای دوگانه سوز و احداث جایگاه‌های گاز الان زمان توسعه کیفی این صنعت نوپا فرا رسیده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: محدودیت‌ها در زمینه تامین سوخت متناسب با استاندارد آلایندگی یورو ۴ محدودیت‌هایی را برای ارتقای خودروها به این استاندارد ایجاد می‌کند.

صالحی‌نیا در ادامه افزود: برخی عنوان کرده بودند که چگونه خودرو وارد کشور می‌شود، اما واردات قطعات مرتبط با استانداردها با چالش همراه است.

وی ادامه داد: دلیل این موضوع این است که خودرو از مبادی مختلف و توسط افراد مختلف وارد می‌شود، اما در بحث توسعه دانش فنی شرایط جهانی محدودیت‌هایی را برای ما در این حوزه ایجاد می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه واحدهای تولیدی نیز نشان داده‌اند که می‌توانند بر تمام این محدودیت‌ها غلبه کنند، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال خودرویی که در ابتدای امسال تولیدش به دلیل برخی محدودیت‌ها به شدت کاهش یافت اما امروزه در خط تولید قرار گرفته و در تیراژ بالایی نیز عرضه خواهد شد.

وی افزود: در سال ۸۳ نسبت خودروهای گازسوز تولید شده به کل خودروهای تولیدی ۱/۰ درصد و در سال ۸۶ این عدد ۶/۱ درصد بوده است که در سال ۸۵ با یک جهش به ۶ درصد و در سال ۸۶ به ۳۵ درصد رسید و در هشت ماه اول امسال ۲۶ درصد بوده است به‌ گونه‌ای که به طور متوسط حدود ۲۲ درصد از خودروهای تولید شده در این سال‌ها گازسوز بوده است.

رتبه اول ناوگان دوگانه سوز به ایران رسید

حسین هاشمی دبیر کنفرانس CNG با بیان اینکه ۲۵ درصد ناوگان حمل و نقل سبک کشور دوگانه‌سوز هستند، اظهار کرد: رتبه اول ناوگان دو گانه سوز جهان به ایران اختصاص دارد.

هاشمی با بیان این مطلب عنوان کرد: مصرف بنزین در صورت اجرا نشدن برنامه‌های صرفه‌جویی و سهمیه‌بندی سوخت برای کاهش مصرف به ۱۲۰ میلیون لیتر می‌رسید، اما با اجرای برنامه‌های اثربخش مدیریتی مصرف از ۷۵ میلیون لیتر به جای افزایش به ۶۵ میلیون لیتر رسیده است که به معنای جلوگیری از افزایش ۷۵ درصدی است.

زیرساخت برای معاینه فراهم شد

عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت نیز در این کنفرانس از ایجاد زیرساخت های لازم برای اجرای طرح معاینه فنی خودروهای گازسوز و تست ادواری این خودروها خبر داد. جلالی با بیان این مطلب عنوان کرد: با همکاری و همدلی وزارتخانه‌های نفت، کشور، سازمان‌های ملی استاندارد و حفاظت محیط زیست و برخی دیگر از نهادهای مسوول کشور امکان طرح معاینه فنی خودروهای گازسوز و تست ادواری این خودروها فراهم شده است.

دلایل افزایش مصرف بنزین در ایران

جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نیز با اشاره به افزایش سهم CNG به منظور کاهش وابستگی به بنزین در سبد سوخت خودروها، اعلام کرد: مصرف بنزین ایران از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۵ درصد افزایش یافته است. سالاری با بیان اینکه یکی از راهبردهای اصلی در خنثی سازی تحریم بنزین توسعه صنعت CNGبوده است،‌ گفت: در حال حاضر یک هزار و ۹۶۰ جایگاه CNGدر استان‌های کل کشور نصب و راه اندازی شده است.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با اعلام اینکه در شرایط فعلی بیش از ۳ میلیون دستگاه خودرو گازسوز در ناوگان حمل و نقل کشور تردد می‌کنند، تصریح کرد: با توسعه جایگاه‌ها به طور متوسط روزانه ۱۸ میلیون مترمکعب گاز در جایگا‌ه‌های CNGتوزیع می‌شود که معادل ۱۸ میلیون لیتر مصرف بنزین صرفه جویی حاصل کرده است.