«البدری» ابقا شد

عکس:AFP

تثبیت دوباره سقف تولید اوپک در سطح ۳۰میلیون بشکه

غزاله طایفه- با تمدید دوباره دبیرکلی «عبدالله البدری» تا پایان سال۲۰۱۳میلادی و تثبیت سقف تولید اوپک در سطح ۳۰میلیون بشکه در روز، یکصد و شصت و دومین نشست اعضای اوپک در وین به کار خود پایان داد. این نشست در حالی دیروز برگزار شد که تعیین دبیر کل اوپک برای سال جدید میلادی مهم‌ترین محور این نشست بود.

بعد از بی نتیجه ماندن اجماع اعضای اوپک بر سر انتخاب دبیرکل در نشست ۱۶۱، اعضای اوپک بررسی این موضوع را به نشست ۱۶۲ این سازمان موکول کردند؛ اما عدم توافق دوباره اعضا بر سر انتخاب دبیرکل باعث شد که دوره دبیر کل فعلی بار دیگر به‌مدت یک‌سال تمدید شود.

پیش از برگزاری نشست اخیر، کشورهای ایران، عربستان سعودی و عراق به ترتیب «غلامحسین نوذری»، «ماجد المنیف» و «سمیر الغضبان» را برای تصدی سمت دبیرکلی اوپک به دبیرخانه این سازمان معرفی کرده بودند. علاوه بر انتخاب دبیرکل اوپک، تصمیم‌گیری در مورد سقف تولید در سال جدید میلادی از دیگر محورهای نشست دیروز بود.

در این میان با توجه به اعلام نظر کارشناسان اوپک در نشست روز سه‌شنبه و جمع بندی اعضای اوپک در روز چهارشنبه، سقف تولید اوپک برای سال ۲۰۱۳میلادی بار دیگر در سطح ۳۰میلیون بشکه در روز تثبیت شد. در این رابطه، وزیر نفت ایران پس از خروج از جلسه صبح وزرای اوپک در وین در جمع خبرنگاران گفت: اگر چه هم اکنون نیاز بازار نفت روزانه ۲۹ میلیون بشکه است، اما از اینکه سقف تولید نفت اوپک روی ۳۰ میلیون بشکه حفظ شد، رضایت داریم.

وی همچنین با اشاره به قیمت نفت ایران در بازارهای جهانی گفت: خوشبختانه قیمت نفت ایران متعادل است، اما می‌تواند در روزهای آتی افزایش یابد.

بر اساس اعلام نظر کارشناسان اوپک که روز سه‌شنبه برگزار شد، برای سال ۲۰۱۳ میلادی روزانه ۲۹ میلیون بشکه نفت نیاز است و این احتمال می‌رفت که سقف تولیدنفت اوپک کاهش یابد، ولی بنا به گفته رستم قاسمی اعضا روی تولید روزانه ۳۰ میلیون بشکه به توافق رسیده‌اند.

یوسف یوسفی وزیر انرژی الجزایر در جمع خبرنگاران اعلام کرد: هم اکنون تقاضای نفت کمی کمتر از عرضه نفت است. وی ادامه داد: اما به نظر می‌رسد در شرایط کنونی لازم باشد که عرضه کمی بیشتر باقی بماند.

ضرورت انضباط در بازار نفت

پیش از برگزاری نشست یکصد و شصت و دوم اوپک، برخی از کارشناسان با پیش‌بینی ادامه رکود اقتصادی در غرب، خواستار برقراری نظم و انضباط در بازار نفت شدند.

گمانه‌زنی‌ها حاکی از این است که سال آینده میلادی وضعیت اقتصادی در کشورهای صنعتی مناسب نیست و طبیعتا رشد تقاضا در این کشورها نیز مناسب نخواهد بود. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود تقاضای جهانی نفت خام تنها ۸۰۰ هزار بشکه در روز در سال آینده میلادی افزایش یابد، ضمن آنکه چشم‌انداز مثبت اقتصادی نیز وجود ندارد و حتی ممکن است این پیش‌بینی به سمت پایین تعدیل شود. پیش‌بینی تقاضای جهانی نفت برای سال آینده میلادی از ۸۸میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز به ۸۹ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و برای عرضه غیر اوپک نیز از ۵۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز به ۵۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است که نشان از رشد ۹۰۰ هزار بشکه در روز دارد.

برآوردهای اوپک نشان می‌دهد تقاضا برای نفت خام اعضای اوپک در سال جاری به روزانه ۳۰میلیون و ۱۰۰هزار بشکه و در سال آینده میلادی به ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.اما بر اساس ارقام موجود، تولید نفت خام اوپک حدود ۳۱ میلیون بشکه در روز است که این رقم نزدیک به یک میلیون بشکه بیش از نیاز بازار است.

تولید نفت بالاتر از سقف تعیین شده در میان کشورهای عضو اوپک در حالی است که نماینده عراق در سازمان اوپک با تاکید بر اینکه عراق تولید نفت خود را کاهش نخواهد داد، اعلام کرد که کشورهای دیگر باید تولیدات نفتی خود را کاهش دهند. به گزارش «رویترز»، فلاح العامری اعلام کرد: برخی کشورها که تولید خود را در دو سال قبل افزایش دادند، باید این اقدام را انجام دهند، این مساله‌ای است که به حاکمیت کشور و نه به سازمان اوپک مربوط است.

ضرر ناشی از نبود ثبات در بازار

از سوی دیگر، رییس اوپک و وزیر نفت عراق در مراسم افتتاحیه نشست ۱۶۲ اوپک اعلام کرد: هر دو قشر تولیدکننده و مصرف کننده از نبود ثبات در بازارهای جهانی نفت خام متضرر می‌شوند.

به گزارش پایگاه اینترنتی دبیرخانه اوپک، «عبدالکریم لعیبی»، درباره تحولات بازارهای جهانی نفت خام گفت: با نزدیک شدن به پایان سال جاری میلادی، چشم‌انداز بازارهای جهانی نفت خام با تردیدهایی روبه‌رو شده که دلیل اصلی آن مشخص نبودن شرایط اقتصادی جهان است. وی ادامه داد: اقتصاد جهانی از اوایل سال جاری میلادی شرایط خوبی نداشته است، بحران مالی منطقه یورو، کند بودن روند بهبودی اقتصاد ژاپن و نشانه های روشنی از کند شدن رشد اقتصادی در اقتصادهای نوظهور دنیا نیز بر این روند تاثیرگذار بوده است؛ برآوردها درباره رشد تقاضای جهانی نفت خام در سال جاری میلادی اغلب با کاهش همراه بوده است.

وی تصریح کرد: قیمت‌های جهانی نفت خام ظرف ۶ماه گذشته از نشست ۱۶۱ تاکنون با رشد همراه بوده است و گاه شاهد نوسان‌هایی نیز بوده‌ایم. رییس اوپک اعلام کرد: بهای نفت خام در نشست ژوئن اعضای اوپک به پایین ترین سطح خود در سال جاری رسیده بود، به طوری که بهای سبد نفتی اوپک در آن زمان به پایین‌تر از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه رسید.

لعیبی افزود: اوپک همچون گذشته به تلاش خود برای برقراری ثبات در بازارهای جهانی نفت خام ادامه و عرضه نفت کافی در بازار و تثبیت قیمت‌های جهانی نفت در سطحی منطقی ادامه می‌دهد تا بتواند سرمایه‌گذاری‌ها در بخش‌های ایجاد ظرفیت‌های تولید جدید را تضمین کند.

به گفته وی، هم اکنون ابهام‌های زیادی درباره چشم‌انداز شرایط بازارهای جهانی نفت خام وجود دارد و بی‌شک بی‌ثباتی بازار به ضرر هر دو قشر تولیدکننده و مصرف‌کننده خواهد بود.

لعیبی در پایان گفت: وزیران نفت اوپک در نشست ۱۶۲تحولات و چشم‌انداز بازارهای جهانی نفت خام را مورد بررسی قرار داده و تمرکز اعضا بر افزایش ثبات در بازارهای جهانی به منظور کمک به رشد اقتصادی جهان است.