گروه سوخت و نیرو- واکنش‌ها نسبت به فهرست ۵۲ قلم کالای ممنوعه صادراتی همچنان ادامه دارد؛ به طوری که این بار سندیکای صنعت برق منتقد این فهرست است. دبیر سندیکای صنعت برق ایران، ابلاغ این دستورالعمل را عاملی برای توقف صدور مواد خام می‌داند، اما اعلام می‌کند: بر اساس بند سی‌وسوم این بخشنامه صادرات محصولات فولادی هم ممنوع شده است؛ به این ترتیب تولیدکنندگان کابل‌های هوایی، همچنین سازه‌های فلزی که در دکل‌های انتقال نیرو و پست‌های فشار قوی مورد استفاده قرار می‌گیرد هم قادر به صدور محصولاتشان نخواهند بود. به گزارش روابط عمومی سندیکا، حمیدرضا صالحی با اشاره به دستورالعمل ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا افزود: سندیکای صنعت برق تا پیش از این، پیگیری‌های گسترده‌ای برای کاهش میزان صادرات مس و آلومینیوم خام داشته است، چرا که این فلزات جزو اصلی‌ترین مواد اولیه برای ساخت تجهیزاتی مانند سیم و کابل، تابلو، ترانسفورماتور و غیره محسوب می‌شوند.

وی با اشاره به ضرورت کاهش صادرات مواد خام و تبدیل آن به فرآورده با هدف ایجاد ارزش افزوده گفت: اگر مواد اولیه ارزان‌تر از قیمت‌های جهانی در اختیار بخش تولید قرار گیرد، تولیدکنندگان داخلی قادر خواهند بود تولیدات و تجهیزات خود را با بهایی ارزان‌تر به بازارهای بین‌المللی ارائه داده و میزان صادرات غیرنفتی را افزایش دهند.

دبیر سندیکای صنعت برق اضافه کرد: فروش آلومینیوم و مس به تولیدکنندگان داخلی با قیمتی بالاتر از نرخ جهانی این فلزات، صدمات جبران‌ناپذیری به تولیدکنندگان وارد کرده است.

به گفته صالحی، در حالی که بهای جهانی آلومینیوم برای هر تن ۱۹۰۰دلار است، در ایران بهای هر کیلوگرم از این کالا ۹۱۰۰ تومان تعیین شده که بسیار گران‌تر از نرخ جهانی است.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه دستورالعمل ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا می‌‌تواند صدور مواد خام را متوقف کند، افزود: براساس بند ۳۳ این بخشنامه صادرات محصولات فولادی از قبیل کابل‌های هوایی و سازه‌های فلزی که در دکل‌های انتقال نیرو و پست‌های فشار قوی مورد استفاده قرار می‌گیرد هم با مشکل مواجه می‌شود.

بر اساس اظهارات صالحی با توجه به ممنوعیت صدور محصولات فلزی، عملا تامین کابل‌های هوایی و سازه‌های فلزی مورد نیاز برای پروژه‌هایی که در کشورهایی مانند ارمنستان، پاکستان، عمان، عراق وغیره در حال اجراست، غیر ممکن شده است.

صالحی، لغو ممنوعیت صدور محصولات فولادی را اصلی‌ترین درخواست این تشکل برای پیشبرد اهداف صادراتی شرکت‌های عضو سندیکای برق اعلام کرد و افزود: نباید از صدور کالای ساخته شده که برای کشور ارز آوری دارد، جلوگیری کرد.

وی برگشتن ورق تصمیمات دولت در خصوص صادرات مواد خام را یک رخداد ناگهانی دانست و تصریح کرد: اینکه علاوه بر مواد اولیه‌ای مانند مس و آلومینیوم، صدور محصولات فولادی هم ممنوع اعلام می‌شود، مساله‌ای است که می‌تواند برای صنعتگران و فعالان اقتصادی نگرانی‌های بسیاری در پی داشته باشد و قطعا اولین نتیجه آن دور کردن صنعت برق از اهداف صادراتی این صنعت است. وی تاکید کرد: اگر اعمال این بخشنامه به همین شکل ادامه پیدا کند و سازندگان تجهیزات و تولیدکنندگان صنعت برق نتوانند محصولات خود را صادر کنند، این صنعت دچار صدمات جبران‌ناپذیری خواهد شد.