اخطار به پیمانکارانی که تاخیر دارند

نمای عمومی از تسطیح اراضی پارس جنوبی

گروه صنعت و معدن- ۲۸ماه از مهلت ۳۵ماهه توسعه فازهای جدید پارس جنوبی گذشت و به پیمانکارانی که در اجرای فازها تاخیر دارند، اخطار داده شده است. بعد از کارفرمای پارس جنوبی، برخی از منابع خبری از آخرین اخطار وزیر نفت به شرکت‌های توسعه‌دهنده این فازها خبر داده و اعلام می‌کنند: مقرر شده که پیمانکاران ضعیف برخی از فازهای جدید پارس‌جنوبی هر چه زودتر توسعه این فازها را به سطح دیگر فازهای ۳۵ماهه برسانند، در غیر این صورت از توسعه این فازها کنار گذاشته خواهند شد. به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، موضوع جریمه برای پیمانکاران پارس جنوبی از زمان انعقاد قرارداد فازهای جدید پارس جنوبی در روزهای گرم خرداد ماه سال ۸۹، یعنی زمانی که وزارت نفت تصمیم گرفت به جای شرکت‌های خارجی فعال در پارس جنوبی، به پیمانکاران داخلی اطمینان کند، مطرح شد. قرارداد توسعه ۶فاز پارس جنوبی (معادل ۸ فاز) به ارزش ۲۱میلیارد دلار در شرایطی اواخر خرداد ماه سال ۸۹ با پیمانکاران داخلی بسته شد که بر اساس مصوبه کارگروه ویژه رییس‌جمهوری در امور نفت، زمان اجرای این فازها (۱۳،۱۴، ۱۹و ۲۲ تا ۲۴) ۳۵ماه در نظر گرفته شده است، البته بعد از انعقاد این قرارداد فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی نیز در گروه فازهایی قرار گرفت که مهلت تولید زودهنگام از آنها ۳۵ماه تعیین شد.

علاوه بر این، قرار شد که شرکت‌هایی که در اجرای این پروژه‌ها پیشی بگیرند به ازای هر ماه ۵۰میلیون دلار پاداش و شرکت‌هایی که در انجام پروژه تاخیر داشته باشند، به ازای هر ماه همین مبلغ جریمه می‌شوند. حالا در شرایطی که ۷ماه دیگر مهلت ۳۵ماهه تمام می‌شود، عملکرد کارفرما و پیمانکاران بیش از گذشته زیرذره بین قرار گرفته است و گزارش‌های متفاوتی از روند پیشرفت فازهای جدید پارس جنوبی منتشر می‌شود.

وضعیت فازها از دید کارفرما

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس دو روز پیش با تشریح آخرین وضعیت توسعه فازهای ۳۵ماهه پارس جنوبی از اخطار به پیمانکاران برخی از فازهای پارس جنوبی خبر داده و گفته بود: در حال حاضر تامین کالا مهم‌ترین مشکل پیمانکاران شاغل در طرح‌های پارس جنوبی است.

موسی سوری درباره دلایل تاخیر در چندین فاز جدید پارس جنوبی گفت: در برخی از فازها همچون طرح توسعه فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی پیشرفت عملیات اجرایی مطابق با برنامه زمان‌بندی ۳۵ماهه پیش می‌رود و تاخیری وجود ندارد.

مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس با اعلام اینکه بر خلاف این سه فاز در طرح توسعه برخی از فازها همچون فاز ۱۴ پارس جنوبی با تاخیرهای متعددی روبه‌رو هستیم، تصریح کرد: با توجه به پیشرفت کند چند فاز همچون فاز ۱۴ پارس جنوبی به پیمانکاران شاغل در این پروژه‌های گازی اولتیماتوم و اخطارها داده شده است. وی همچنین از پیشرفت نگران‌کننده طرح توسعه فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی خبر داد و به «مهر» گفت: یکی از مهم‌ترین دلایل تاخیر در ساخت و راه‌اندازی فازهای مختلف پارس جنوبی، تامین کالا و تجهیزات این طرح‌ها است. سوری از تامین کالا به عنوان مهم‌ترین چالش طرح توسعه فازهای پارس جنوبی یاد کرد و گفت: پیمانکاران شاغل در طرح توسعه فازهای پارس جنوبی باید مدیریت تامین کالا را اجرایی کنند.

وی با یادآوری اینکه در برخی از فازها همچون فاز ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی چون مدیریت کالا به خوبی اعمال شده پیشرفت‌های چشمگیری حاصل شده است، افزود: بر خلاف این فاز در برخی از فازها همچون فاز ۱۴، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی مدیریت تامین کالا و تجهیزات به خوبی اعمال نشده است. سوری با بیان اینکه هم اکنون پیمانکاران شاغل در پارس جنوبی در مهندسی و اجرا مشکلی ندارند، بیان کرد: در این بخش‌ها متخصصان و کارشناسان داخلی به خودکفایی نسبی دست یافته‌اند.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس وضعیت طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی را متوسط ارزیابی کرد و افزود: در طرح توسعه فاز ۱۴، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی پیمانکاران از برنامه زمان‌بندی عقب افتاده‌اند.

رکورد زمانی در پارس جنوبی

بر اساس این گزارش، تعیین زمان ۳۵ماهه برای اتمام عملیات فازهای جدید پارس جنوبی در حالی صورت گرفته است که پیش از این چنین رکورد زمانی در توسعه فازها به دست نیامده است. کمترین زمانی که برای توسعه فازهای پارس جنوبی سپری شده مربوط به توسعه فاز

۴ و ۵ است که از سوی شرکت ایتالیایی «انی» در ۵۴ ماه انجام شد. به همین دلیل از زمان انعقاد قرارداد فازهای جدید پارس جنوبی، شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده بود که برای تحقق برنامه زمان‌بندی پروژه‌ها، تمهیدها، حمایت‌ها و ارائه تسهیلاتی به پیمانکاران در نظر گرفته شده است. تحویل زمین آماده و تسطیح شده و پرداخت پیش پرداخت ۱۵ تا ۲۰ درصدی به پیمانکاران طرح توسعه فازهای پارس جنوبی از جمله تمهیدهای شرکت ملی نفت برای تحقق زمان ۳۵ماهه اعلام شده بود.

تاخیر زمانی در سه فاز

حالا با گذشت ۲۸ ماه از اجرای فازهای جدید، اجرای سه فاز در دست‌انداز تاخیر است. فاز ۱۴ پارس جنوبی از جمله فازهایی است که توسعه آن به کنسرسیومی از شرکت‌ها به رهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) با هزینه ۵میلیارد و ۲۵۰میلیون دلار واگذار شد، اما درصد پیشرفت آن مطلوب نیست. موضوعی که رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) آن را قبول دارد و می‌گوید: پیشرفت این پروژه باید ۷۰درصد می‌بود که هم اکنون ۴۱درصد است و از برنامه زمان‌بندی شده عقب هستیم. مسوولان «ایدرو» علت تاخیر در توسعه این پروژه را عدم تامین به موقع کالاهای مورد نیاز اعلام کرده اند، به طوری که حتی برخی از سازندگان داخلی نیز نتوانسته‌اند به وعده‌های خود مبنی بر تامین به موقع کالاها عمل کنند. پیگیری خبرنگار ما از نفت نشان می‌دهد که مشکلات این سازمان در توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی باعث شده که هزینه اجرای این پروژه از ۵میلیارد دلار تا سقف ۷میلیارد دلار افزایش یابد.

فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی نیز از دیگر فازهایی است که توسعه آنها مطابق با برنامه زمان‌بندی شده نبوده است. این دو فاز در خرداد ماه سال ۸۸ به شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) واگذار شد و از خرداد ماه سال ۸۹ پروژه آن آغاز شد.

مدت انجام این پروژه ۴۰ ماه با شرط تولید زودهنگام در انتهای ماه ۳۵ است. اما تاخیر در توسعه آنها موجب شد وزیر نفت آخرین اخطار را برای پیمانکاران این فازها بدهد. بر اساس گزارشی که دیروز «فارس» منتشر کرده رستم قاسمی در حال حاضر تنها به یک جریمه نقدی بسنده کرده است، اما در صورت عدم تسریع در توسعه این سه فاز، احتمال حذف پیمانکاران ضعیف از پارس جنوبی وجود دارد.

پیگیری خبرنگار «دنیای اقتصاد» حاکی از این است که در بخش دریایی فازهای ۲۰ و ۲۱ تنها یک جکت نصب شده و پیشرفت فیزیکی این دو فاز در حد تسطیح زمین و تجهیز کارگاه بوده است. مشکلات مدیریتی، افزایش محدودیت‌های بین‌المللی، طولانی بودن پروسه سفارش کالا و پرشمار بودن پروژه‌های شرکت مهندسی و ساختمانی صنایع نفت (اویک) از جمله دلایلی است که در مورد تاخیر در این دو فاز اعلام می‌شود. موضوعی که برخی منابع خبری در شرکت اویک آن را رد نکرده و می‌گویند: توسعه این دو فاز اگر بر اساس مهلت

۳۵ ماهه در نظر گرفته شود از برنامه عقب است؛ اما متوقف نشده و در حال پیشروی است. حال باید دید اخطار و جریمه کارفرمای پارس جنوبی در تسریع اجرای پروژه‌ها آن هم در مدت

۷ ماه آینده از سوی پیمانکاران داخلی فازهای پارس جنوبی جواب می‌دهد یا نه؟

ضرر ۳۰۰۰ میلیاردی از میادین مشترک

نماینده مردم طبس در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذاری در میادین مشترک نیازمند تامین بودجه است، می‌گوید: باید سهم بودجه سرمایه‌گذاری در میادین مشترک نفتی در بودجه کل کشور افزایش یابد، زیرا سرمایه‌گذاری در صنعت نفت بسیار زود بازده است. کشور ما روزانه حدود ۳۰۰۰میلیارد تومان به خاطر عدم سرمایه‌گذاری در میادین مشترک ضرر می‌کند. همچنین ماهانه ۳۰۰میلیارد تومان از در آمدهای گازی کشور نیز به دلیل سوختن گازهای چاه‌های نفت هدر می‌رود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه مسوولان وزارت نفت در جلسه این کمیسیون از افزایش ۷۰ درصدی صادرات نفت ایران در ماه‌های شهریور و مهر خبر داده‌اند، گفت: به گفته مسوولان وزارت نفت، کشور ما روزانه حدود ۳۰۰۰میلیارد تومان به خاطر عدم سرمایه‌گذاری مناسب در میادین مشترک ضرر می‌کند. محمد علی عبدالله‌زاده، با اشاره به جلسه کمیسیون برنامه و بودجه با وزیر نفت و معاونانش افزود: بر اساس اظهارات وزیر نفت در این جلسه، صادرات نفتی نسبت به ماه‌های تیر و مرداد در ماه‌های شهریور و مهر حدود

۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش داشته است. نماینده مردم طبس در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذاری در میادین مشترک نیازمند تامین بودجه است، ادامه داد: باید سهم بودجه سرمایه‌گذاری در میادین مشترک نفتی در بودجه کل کشور افزایش یابد زیرا سرمایه‌گذاری در صنعت نفت بسیار زود بازده است.