دیدگاه
۳ مشکل تولیدکنندگان تابلوهای برق
در شرایطی که تولید روزهای سختی را پشت سر میگذارد، طرحی با عنوان «حمایت از تولید ملی» در مجلس در دست بررسی نهایی و تصویب است. تصویب و مهمتر از آن اجرا شدن طرح مذکور، هر چند علاج قطعی نیست، اما دستکم میتواند مرهمی برای مشکلات تولید باشد.
علی قانع*
در شرایطی که تولید روزهای سختی را پشت سر میگذارد، طرحی با عنوان «حمایت از تولید ملی» در مجلس در دست بررسی نهایی و تصویب است. تصویب و مهمتر از آن اجرا شدن طرح مذکور، هر چند علاج قطعی نیست، اما دستکم میتواند مرهمی برای مشکلات تولید باشد. مشکلات تولید ساده و راهحلهای آن هم ساده است، مشروط بر اینکه ارادهای برای عمل کردن به توصیههای کارشناسان داشته باشیم. اولین مشکل ما به عنوان سازندگان تابلوهای برق آن است که تقاضا برای محصولاتمان به شدت کاهش یافته است. این باعث میشود که نتوانیم سطح اشتغال خود را حفظ کنیم. عدم وصول به موقع مطالبات از بخش دولتی یا از بخشهای وابسته به دولت مانند پیمانکاران طرحهای عمرانی، مزید بر علت میشود و بیش از پیش به رکود کارمان دامن میزند. پرسش این است که راهحل این مشکل، یعنی تقاضای کم چیست؟ راهحل اصلی تامین منابع برای تزریق پول به بخشهای مختلف اقتصاد و رونق بخشیدن به ساختوساز و سازندگی است. بخشودگیهای مالیاتی و کاهش میزان مالیات، کاهش هزینههای تامین اجتماعی، بخشودگیهای جرایم معوقههای بانکی، آسان کردن شرایط تسهیلات بانکی برای تولید و... از جمله عواملی هستند که میتواند به مثابه مسکنی بر درد تولید باشند.
در طرح «حمایت از تولید ملی» تمهیدات ملموس و عملی برای این مشکلات دیده شده، اما پرسش آن است که در کشوری که درآمدهای نفت، محور طرحهای عمرانی و موتور محرک اقتصاد است، دولت در شرایط رکود عمیق اقتصادی، از کدام منبع، بودجه لازم را برای تحرک بخشیدن به اقتصاد، تولید و افزایش تقاضا فراهم خواهد کرد؟ دومین مشکل ما بیثباتی قیمتها است. تولیدکنندگان تابلوهای برقی که با سفارش و عقد قرارداد تولید میکنند، اگر قرارداد نبندند به گونهای نگرانند و اگر قرارداد ببندند به گونه دیگری دچار اضطراب میشوند. در طرح «حمایت از تولید ملی» گوشه چشمی به این مسائل نشان داده شده است؛ اما مشکل صنف ما با این تمهیدات حل نمیشود. گریزی نیست که در این شرایط یا قراردادها باید ارزی منعقد شوند یا فرمول ملموسی برای تعدیل پرداختها متناسب با افزایش نرخ ارز و قیمت مواد اولیه در قراردادها گنجانده شود. سومین مشکل ما تامین مواد اولیه است. مواد اولیه و تجهیزات لازم برای تولید محصولات، تازه اگر موفق به تامین آن بشویم، به سختی، به کندی، گرانتر و با ریسک سنگینتری تامین میشود. در طرح «حمایت از تولید ملی» کوششی برای کاهش قیمت مواد اولیه شده است، اما راهحل اصلی، یعنی کم کردن محدودیتها مغفول مانده است. در حالی باید قدرشناس دستاندرکاران تهیه و تنظیم طرح «حمایت از تولید ملی» باشیم، تصویب قانون یک مساله است و اجرای آن مساله دیگر.
*رییس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان تابلوهای برق ایران
ارسال نظر