گروه صنعت و معدن- در هفته‌های اخیر چندین بار است که وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد موضوع تحریم‌ها دیدگاه‌های خود و وزارتخانه متبوعش را به شکل‌های مختلف و در مجامع گوناگون مطرح کرده است. در تازه‌ترین صحبت‌های وزیر که از سوی روابط عمومی وزارتخانه در اختیار رسانه‌‌‌ها قرار گرفته، تحریم‌های فعلی از نوع «نسل سوم» دانسته شده است. وی از تحریم‌های نخستین علیه ایران به عنوان تحریم‌های نقطه‌ای نام برد و گفت: به عنوان مثال یک تکنولوژی یا خرید یک دستگاه خاص را بر ما تحمیل می‌کردند، اما در مرحله دوم حوزه حمل و نقل و بیمه مورد تحریم قرار گرفت. از نظر مهدی غضنفری،‌ تحریم‌های کنونی، «تحریم‌های نسل سوم» است که کل اقتصاد (از جمله بانک مرکزی و نفت) را در برگرفته و کشورهای غربی به خیال واهی خود نوعی جنگ اقتصادی علیه ایران را در پیش گرفته‌اند. وی با بیان اینکه مدیریت اقتصادی کشور بسیار توانمند است و همه قوا در کنار هم به فائق آمدن بر تحریم‌ها کمک می‌کنند، افزود: آنها تصور می‌کنند که قادر به ایجاد مشکل برای اقتصاد ایران هستند، اما در واقع این طرز تفکر توهمی بیش نیست. به گفته وی، کشورهای تحریم‌کننده ایران تصور می‌کنند به دلیل آنکه اقتصادهای برتر جهان را دارند، قادر هستند با یک اقتصاد تک به نام ایران مقابله کنند و به همین دلیل تحریم‌ها را سخت‌تر کرده‌اند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در سه دهه اخیر در حوزه‌های مختلف اقتصادی گفت: حوزه صنعت، معدن و تجارت با شش دستاورد مهم همراه بوده است.

ابداع فناوری‌های نوین

غضنفری «ابداع انواع فناوری‌های نوین» را به عنوان محور نخست دستاوردهای صنعت نام برد و توضیح داد: بسیاری از دستاوردها همچون فناوری‌های نو، نانو تکنولوژی‌ها، سلول‌های بنیادی، پرتاب ماهواره به فضا، انرژی هسته‌ای، کاتالیست‌ها در حوزه پتروشیمی یا سایر فرآیندهای شیمیایی در کار آزمایشگاهی و تحقیقاتی به دست آمد که تمام اینها نشانگر آن است محققان ما در این عرصه‌ها به خوبی درخشیدند. غضنفری ادامه داد: باید توجه داشت که بستر اصلی فناوری‌ها است، پس از آن تجارت آغاز می‌شود، صنعت بر پایه آن شکل می‌گیرد و به واقع در این حوزه رشد بسیار خوبی داشته‌ایم.

طراحی مهندسی و ساخت تجهیزات

وی در ادامه از «طراحی مهندسی و ساخت تجهیزات پیچیده» به عنوان محور دوم دستاوردهای حوزه صنعت، معدن و تجارت یاد کرد و گفت: در گذشته توانمندی ساخت کارخانه را نداشتیم، اما در حال حاضر کارخانه‌های متعددی همچون تولید محصولات صنعتی، لوازم خانگی، مواد غذایی، طراحی و ساخت انواع سد و سیلو را بنا کرده ایم، این شرایط که غیر از تولید کالا، ابنیه و تاسیسات بسازیم، توان بالای مهندسی کشور را نشان می‌دهد.

تولید محصولات صنعتی و معدنی

غضنفری با بیان اینکه «سرمایه‌گذاری و تولید محصولات صنعتی و معدنی» محور سوم دستاوردهای صنعت است، افزود: در حالی که ظرفیت تولید فولاد در ابتدای انقلاب اسلامی تنها ۵۰۰ هزار تن بود، اما این میزان در این سال‌ها روز به روز بیشتر شده و به ۲۰ میلیون تن در زمان کنونی رسیده است. همچنین ظرفیت تولید سیمان از شش میلیون تن به ۸۰ میلیون تن رسیده، ظرفیت تولید خودرو نیز از ۱۵۰ هزار دستگاه در ابتدای انقلاب به دو میلیون دستگاه در زمان حاضر رسیده که گویای رشد صنعت در بخش‌های مختلف است. وی با بیان اینکه رشد بالای تولید مس کاتدی موجب شده که ایران در سال ۹۰ در میان ۱۰ کشور برتر تولیدکننده مس کاتدی قرار گیرد، افزود: ظرفیت تولید مس کاتدی به ۲۵۵ هزار تن رسیده است. به گفته وی، روند افزایشی تولید کاشی و سرامیک در سال‌های اخیر موجب شده تا ایران جزو پنج کشور برتر جهان در تولید این محصول قرار گیرد. رشد چند برابری حوزه پتروشیمی نیز نشان از خودباوری و اهتمام متخصصان و تولیدکنندگان داخلی به خود اتکایی دارد. در واقع آثار محور سوم را می‌توان در بازار، بورس و سایر فرصت‌های پیش‌رو مشاهده کرد.

عرضه کالا و خدمات فنی و مهندسی

غضنفری به «عرضه کالا و خدمات فنی و مهندسی» در داخل و خارج کشور به عنوان محور چهارم اشاره کرد و گفت: این محور ارتباط نزدیکی با مساله تحریم دارد.

وی با بیان اینکه صادرات غیرنفتی به دنبال جایگزین شدن نفت است، اظهار کرد: میزان صادرات کالا در ابتدای انقلاب تقریبا نیم میلیارد دلار بود، اما این رقم به بیش از ۴۰ میلیارد دلار رسیده است و اگر خدمات فنی و مهندسی را به صادرات کالا بیفزاییم، میزان صادرات غیرنفتی بیش از ۵۰ میلیارد دلار خواهد شد.

مدیریت فضای کسب و کار

محور پنجم دستاوردهای صنعت از نظر غضنفری «مدیریت فضای کسب و کار است». به اعتقاد وی، درحال حاضر بیش از سه میلیون واحد صنفی و ۷۰ هزار بنگاه تولیدی در کشور فعال است که باید با مجموعه‌ای از قوانین و مقررات روابط میان آنها را تنظیم کرد ‌که ما از آن به عنوان فضای کسب و کار نام می‌بریم. وی ازخصوصی‌سازی به عنوان مهم‌ترین اقدام انجام شده دراین باره نام برد و عنوان کرد: تشکل‌های بخش خصوصی بسیارفعال شده‌اند، حال آنکه در گذشته چنین موضوعی وجود نداشت. غضنفری با بیان اینکه در دهه ۶۰ و به دلیل شرایط خاص کشور، دولت از طریق ۱۳ مرکز تهیه و توزیع امور مربوط به واردات و توزیع را راسا مدیریت می‌کرد، گفت: اما درحال حاضر همه این کارها به بخش خصوصی سپرده شده و دولت هیچ دخالتی نمی کند.

یکپارچه شدن اطلاعات تولید و تجارت

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به یکپارچه‌سازی اطلاعات تولید و تجارت با راه‌اندازی پرتال ارزی گفت: در این پرتال که در حال نهایی شدن است، تمام اطلاعات حوزه تولید، تجارت، بانک و گمرک قابل مدیریت، مشاهده و ارزیابی است. وی افزود: هر چند که تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم، اما از نقطه شروع به خوبی به سمت جلو رو به حرکت هستیم و امیدواریم با اشتغالزایی بیشتر دیگر بیکاری نداشته باشیم.

نقدینگی به سمت تولید رود

غضنفری در پایان با بیان اینکه در مدیریت فضای کسب و کار، مدیریت جریان نقدینگی به سمت تولید موضوعی بسیار مهم است، گفت: تا حدی این مدیریت انجام شده، اما اگر هر چه بیشتر جریان نقدینگی به سمت تولید حرکت کند، فضای سفته‌بازی و سوداگری از بین خواهد رفت.