ورود 7 فروند هواپیمای جدید به ناوگان «کیش ایر»
گروه صنعت و معدن- سپیده اسفندنو: همزمان با ورود 7 فروند هواپیمای مسافربری جدید به ناوگان شرکت کیش ایر، ظرفیت جابه‌جایی مسافر این شرکت به دو برابر افزایش می‌یابد.

خلبان نخجوانی، مدیرعامل شرکت هواپیمایی کیش ایر، در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: «۷ فروند هواپیما از نوع هواپیمای غربی است که ظرف دوماه آینده به تدریج تحویل کیش ایر شده و وارد ناوگان خواهد شد.» مدیرعامل کیش ایر، ارزش قرارداد خرید این تعداد هواپیما را حدود ۲۸میلیون دلار اعلام کرد و افزود: «کل ظرفیت حمل مسافر ناوگان کیش ایر حدود ۱۳۰۰ صندلی است که با ورود این تعداد هواپیما، ظرفیت ناوگان ما به ۲۵۰۰ صندلی افزایش می‌‌یابد.» به گزارش خبرنگار دنیای‌اقتصاد، هم‌اکنون ناوگان کیش ایر دارای پنج فروند هواپیمای فوکر ۵۰، دو فروند هواپیمای توپولف، ۴ فروند هواپیمای ام‌دی استیجاری و یک فروند فوکر ۱۰۰ استیجاری است. نخجوانی می‌گوید: «با ورود این ۷ فروند هواپیما سهم بازار شرکت از مسافرت‌های هوایی داخلی تقریبا به دو برابر افزایش خواهد یافت و به تناسب افزایش ظرفیت ناوگان، مسیرهای خارجی و منطقه‌ای خودمان را توسعه می‌دهیم، ولی این ۷ فروند هواپیماها دور پرواز نیستند، با این حال ما برنامه جدی برای توسعه شبکه پروازی بین‌المللی در دست اقدام داریم که به تدریج اعلام می‌شود.» وی ادامه داد: «رسالت شرکت هواپیمایی کیش برقراری ارتباط هوایی کلیه مناطق آزاد به ویژه جزیره زیبای کیش خواهد بود. ما در کشور ده‌ها منطقه آزاد و ویژه اقتصادی داریم که می‌بایست این مناطق به سایر نقاط کشور و سایر مناطق تجاری دنیا متصل شوند.» وی در پاسخ به اینکه تحریم‌ها تا چه اندازه‌ای در اجرای برنامه‌های توسعه این شرکت‌ یا سایر شرکت‌های هواپیمایی تاثیر گذاشته است؟ پاسخ داد: «بحث تحریم یک فاکتور سیاسی است و به لحاظ اقتصادی پیوندی که بین کشورهای دنیا به وجود آمده، ناگستنی است و به این راحتی هیچ کشوری نمی‌تواند از منافع اقتصادی خود دست بردارد. بنابراین در بدترین شرایط هم کشورهای غربی به دنبال حفظ منافع اقتصادی خود هستند و نیاز آنها به فروش محصولاتشان «به ویژه با بروز بحران اقتصادی اخیر در غرب» فرصت و زمینه را برای کاهش و رفع تنگناها برای کشورمان فراهم نموده است.»۳
خبرنگار ما از نخجوانی پرسید: «موضوع تغییر یا تثبیت بلیت و اصلاح قیمت سوخت دو مساله‌ای است که شرکت‌های هواپیمایی با آن روبه‌رو هستند، این مساله چه اثری روی اجرای برنامه توسعه ناوگان شرکت‌ها دارد؟» وی پاسخ داد: «بحث تثبیت قیمت به امکان برنامه‌ریزی برای توسعه شرکت‌ها برمی‌گردد. شرکت‌های هواپیمایی به عنوان یک بنگاه اقتصادی اگر بخواهند برای آینده و توسعه بازارشان، برنامه‌ریزی داشته باشند، باید از میزان درآمدها و هزینه‌های بنگاهشان یک برآورد دقیقی داشته باشند که این مهم از طریق اصلاح و واقعی شدن قیمت‌ها مقدور می‌شود. به طور طبیعی هم عوامل تاثیرگذار در قیمت تمام شده می‌تواند در تحولات آتی شرکت‌های هواپیمایی موثر باشد.»
وی ادامه داد: «من فکر می‌کنم نمی‌توان از یک طرف موثرترین عامل قیمت تمام شده یعنی قیمت سوخت را افزایش داد، اما از طرف دیگر میزان درآمد شرکت‌های هواپیمایی را پایین نگه داشت. اصلاح قیمت‌ها باید در تعامل و در کنار هم دیده شود و در این شرایط خروج ناوگانی که به لحاظ مصرف سوخت غیراقتصادی است، اجتناب‌ناپذیر است.»
وی ادامه داد: «همانطوری‌که در قوانین پیش‌بینی شده است چنانچه افزایش قیمتی در حامل‌های انرژی بروز نماید باید منابع جبران آن یا افزایش قیمت هم در سیاستگذاری‌ها دیده شود و الزاما این دو، در کنار همدیگر باید باشد تا بحث درآمد و هزینه‌های شرکت را بتوان درحد منطقی، معقول و منصفانه‌ای حفظ نماییم.»
وی در پاسخ به اینکه آیا امسال قیمت سوخت افزایش پیدا کرده است؟ گفت: «تاکنون چیزی به ما ابلاغ نشده، ولی براساس شرایط کلی و جهت‌گیری‌های اقتصادی کشور، احتمال افزایش قیمت حامل‌های انرژی وجود دارد که این موضوع منوط به تصویب مراجع قانونی است.»
کاپیتان نخجوانی افزود: مجموعا امکانات صنعت هوایی کشور در سطح قابل قبولی است، «اما در کل میزان استفاده از امکانات و ظرفیت‌ها و بهره‌وری در سطح مطلوبی قرار ندارد.»
وی ادامه داد: «به عنوان نمونه ما در بسیاری از حوزه‌‌های مشترک، سرمایه‌گذاری‌ها موازی شده است، به جای اینکه این سرمایه‌گذاری‌ها در طول و راستای همدیگر باشد در عرض همدیگر قرار گرفته است که از جمله مصادیق اسراف تلقی می‌شود. این باعث می‌شود، منابع ما پراکنده شود و این منابع قدرت تاثیرگذاری خود را از دست بدهد و کمرنگ شود.»
وی ادامه داد: «چنانچه روحیه تعامل و همکاری در صنعت و شرکت‌‌های هواپیمایی تقویت شود می‌توان به افزایش میزان بهره‌وری ناوگان و امکانات امیدوار بود.»
مدیرعامل کیش‌ایر در خصوص بروز تاخیر در پروازهای داخلی و ضرورت همکاری شرکت‌های هواپیمایی با یکدیگر برای استفاده از حداکثر ظرفیت موجود ناوگان ملی گفت: «باید سیستم حمایت و پشتیبانی (Back up) را شرکت‌های هواپیمایی با همدیگر داشته باشند. یعنی در یک دوره زمانی مشخصی سهم شرکت‌ها در فراهم کردن هواپیمایی پشتیبان (Back up)تعریف شود تا در صورت بروز نقص فنی در یک هواپیما از هواپیماهای پشتیبان به منظور اجرای برنامه پروازی موردنظر بهره‌گیری شود.
در دوره‌های زمانی مثل تابستان و نوروز این شرکت‌ها می‌توانند هم‌پوشانی داشته باشند و هر مشکلی که برای هر شرکتی پیش آمد، شرکت هواپیمایی همکار هواپیمای پشتیبان خود را جایگزین کند تا از تاخیر یا ابطال پرواز جلوگیری شود و مسائل مالی نیز تهاتر شود. این موضوع نیازمند تنظیم روابط تجاری و تقویت روحیه همکاری و تعامل با یکدیگر است.»