تعویق در بهره‌برداری بخش دریایی فازهای 9 و 10
فازهای 9و 10 از دریا تا خشکی
مدیرعامل شرکت نفت: توتال نیامد، برای او شریک گرفتیم
سال آینده 20 میلیارد دلار کسری بودجه برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز وجود دارد

گروه انرژی- فازهای 9 و 10 پارس جنوبی قرار است بعد از چند ماه تاخیر، فردا با حضور رییس جمهوری به طور رسمی افتتاح شود. این افتتاح در حالی صورت می‌گیرد که بخش دریایی و حلقه‌های چاه آن تکمیل نشده و فقط قرار است پالایشگاه این دو فاز راه‌اندازی شود.
به گزارش خبرنگارما، سیف الله جشن‌ساز، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت که با برگزاری یک نشست مطبوعاتی قصد تشریح وضعیت این دو فاز را داشت، در ابتدای سخنانش به تشریح تاریخ اکتشاف نفت تا ملی شدن صنعت نفت پرداخت.
وی در مورد افتتاح فازهای 9 و 10 گفت: آنچه روز جمعه افتتاح می‌شود، فقط پالایشگاه این دو فاز خواهد بود و تولیدات اصلی آن هم شامل 50میلیون متر مکعب گاز، 80هزار بشکه میعانات گازی، 2900 تن«ال.پی.جی» و 2900 تن اتان در طول سال و 400تن گوگرد خواهد بود.
وی در مورد مشکلات بخش بالا دستی این دو فاز توضیح داد: برای بهره‌برداری از چاه‌های این دو فاز به رشته تکمیلی حفاری نیاز است که در انحصار ۳ شرکت آمریکایی است.
وی افزود: در ابتدا ما با آنها قرارداد داشتیم، اما به دلیل تحریم از سوی آنها تکنولوژی لازم به ما داده نشد. ما امیدواریم تا 3 ماه اول سال آینده حفاری 24 حلقه چاه این دو فاز تکمیل شود و تا زمستان 88 گاز آنها وارد مدار شود.
جشن‌ساز در مورد میزان سرمایه‌گذاری انجام شده در این دو فاز گفت: میزان سرمایه‌گذاری در این دو فاز ۳/۴میلیارد دلار بوده است و درآمد حاصل از آن سالانه ۳/۱میلیارد دلار خواهد بود.
کسری بودجه
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه برای سال آینده با توجه به کاهش قیمت نفت در بودجه، کسری بودجه برای سرمایه‌گذاری داریم، گفت: با رایزنی که با وزیر نفت انجام داده‌ایم قرار است، ۲میلیارد دلار از محل سپرده‌های بانک مرکزی در اختیار شرکت نفت قرار گیرد، ولی این میزان کافی نیست.
وی افزود: کل اعتبار شرکت ملی نفت جهت سرمایه‌گذاری برای پروژه‌ها 4/3 تا 6/3میلیارد دلار است، اما براساس بررسی‌های کارشناسی در سال 88 به 24میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم. جشن‌ساز ادامه داد: همچنین با توجه به اعداد و ارقامی که در اسناد چشم‌انداز 20ساله کشور آمده، برای برنامه پنج ساله پنجم به 155میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم.
شریک جدید برای فاز ۱۱
وی با انتقاد از عملکرد شرکت توتال در توسعه فاز 11 گفت: این شرکت عملا دفع‌الوقت کرده و پروژه ملی ما را با تاخیر زمانی مواجه کرده است. بر این اساس با توافق با این شرکت مقرر شد، شریک دیگری به پروژه اضافه شده و سهام توتال به این شرکت داده شود. سهم توتال در هر دو بخش بالادستی و پایین‌دستی فاز 11 پارس جنوبی بیش از 50درصد است.
وی ادامه داد: توتال به‌رغم سابقه خوب در توسعه فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی در توسعه فاز ۱۱ تحت تاثیر آمریکایی‌ها قرار گرفت، بنابراین شرکت توتال چه بخواهد چه نخواهد فاز ۱۱ و سایر پروژه‌ها را ما اجرا می‌کنیم.
قرارداد 10میلیارد دلاری با چین
مدیرعامل شرکت ملی نفت در مورد امضای قرارداد توسعه پارس شمالی با شرکت سینوک چین گفت: قرارداد بالادستی آن به ارزش ۱۰‌میلیارد دلار امضا شده ولی بخش پایین دستی آن هنوز به امضا نرسیده است. این دو بخش در مجموع ۲۴‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد که حاصل آن تولید ۱۰۰‌میلیون مترمکعب گاز در روز و ۵۰ تن ال.ان.جی در سال است که بازپرداخت نیز از محل تولید و فروشال.ان.جی است.
جشن‌ساز ظرفیت تولید کنونی نفت کشور را 4‌میلیون و 280‌هزار بشکه در روز اعلام کرد و گفت: این رقم علاوه بر جبران افت تولید سالانه چاه‌های نفت است که به‌طور متوسط حدود 5 تا 8‌درصد در میادین مختلف ایجاد می‌شود.
به گفته وی، پتانسیل‌های جدیدی نیز به ظرفیت تولید نفت کشور افزوده شده که شامل میادین یادآوران، آزادگان، خشت و هنگام است که در دست توسعه قرار دارد.
عکس: شانا