گروه صنعت و معدن- فردا صبح اگر صنعتگران خلاق و نوآور ایرانی تمام خلاقیت‌ خود را به کار گیرند، می‌توانند ترافیک صبحگاهی تهران را خلاقانه (!) دور زده و خود را به سالن‌ همایش‌های صدا و سیما برسانند. در آن صورت است که با «سلام» و «خوشامدگویی» روبات «سورنا» پذیرایی شده و به جشنواره خلاقیت و نوآوری در عرصه صنعت و معدن دعوت می‌شوند. وزیر صنایع و معادن و تنی چند از مدیران دولتی نیز در این ضیافت صنعتی حضور دارند.از میان ۸۰۰ طرحی که به دبیرخانه جشنواره رسیده است، ۲۰ صنعتگر از سوی انجمن برگزیده شده‌اند که تندیس برتر را خواهند گرفت. خوشامدگویی همایش امسال بر عهده سورنا است و آن گونه که دبیر جشنواره می‌گوید قرار است در سال ۱۳۹۰؛ یعنی سه سال دیگر، این روبات در نقش مجری جشنواره ایفای نقش کرده و مدیریت آن را به عهده گیرد.

به گفته حمید طاهباز توکلی، تنها پنج ماه از تولد سورنا می‌گذرد و در مرحله نخست این روبات تنها قادر است حرف زده و برخی کلمات را ادا کند. سورنا که محصول همکاری مشترک انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن ایران و دانشکده فنی دانشگاه تهران است هر ۶ ماه توسعه یافته و مراحل تکمیلی را پشت سر می‌گذارد.قرارداد این انجمن و دانشگاه تهران برای تکمیل روبات سورنا به مدت ۲ سال بسته شده است.

طاهباز توکلی، در جمع خبرنگاران ابتدا به تشریح چند و چون جشنواره امسال پرداخت و ساخت روبات سورنا را حرکتی نمادین در عرصه تحقیق و توسعه عنوان کرد. او در پاسخ به سوال خبرنگار ما درخصوص هزینه‌های ساخت این روبات، رقمی میلیاردی را بیان کرد: «کل هزینه ساخت و تکمیل سورنا یک‌میلیارد تومان خواهد بود. در فاز اول ۴۰میلیون تومان به دانشگاه تهران پرداخت کرده‌ایم و در مرحله دوم این پروژه ۳۰۰میلیون تومان باید پرداخت کنیم تا در روز هشتم تیر ماه ۸۸ سورنای رشد یافته را داشته باشیم.»

به گفته وی، تمامی هزینه پروژه‌های تحقیق و توسعه این مرکز توسط اعضا تقبل می‌شود.

هم ثروتمندیم، هم ‌قدرتمند

دبیر انجمن مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن، همچنین در گفت‌وگو با خبرنگار ما بر استقلال مالی این انجمن تاکید کرد و تامین بودجه را بر عهده اعضای انجمن دانست: «ریالی تاکنون از دولت نگرفته‌ایم. اگر در انتظار کمک مالی از طرف دولت می‌نشستیم، تمام زندگیمان از بین می‌رفت. انجمن ما یکی از قوی‌ترین و ثروتمندترین انجمن‌های ایران است.»

طاهباز با اشاره به اینکه هزار واحد صنعتی در کشور فعال هستند، تعداد اعضای انجمن مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن را بالغ بر دوهزار واحد صنعتی عنوان و اعلام کرد که تا پایان برنامه پنجم توسعه این تعداد به ده‌هزار واحد صنعتی خواهد رسید.