گروه انرژی- غزاله طایفه: با هدف پرداخت الکترونیکی پول بنزین از طریق کارت‌های هوشمند سوخت در مجاری عرضه، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرده که با کنسرسیومی از بانک‌ها توافق کرده که این امکان را حداکثر تا خرداد ۸۹ عملیاتی کنند. در این راستا، بیژن حاج محمد رضا، رییس جایگاهداران بنزین سراسر کشور در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد گفت: در حال حاضر ۲۰-۱۵درصد جایگاه‌ها در تهران دارای پوز الکترونیکی (POS)هستند تا از طریق آنها بتوان پول را به صورت غیرنقدی پرداخت کرد، اما طرح جدید پرداخت الکترونیکی پول بنزین از طریق کارت‌های هوشمند سوخت توسط یکی از بانک‌های دولتی (ملت) مطرح شده است. وی افزود: به اعتقاد من با محدودیت‌هایی که در عرضه بنزین وجود دارد این طرح نمی‌تواند اجرا شود. در حال حاضر دلیل اصلی تراکم در جایگاه‌های عرضه سوخت به خاطر سوخت‌گیری ناقص است، چون اگر افراد بخواهند مثلا ۴۰ لیتر بنزین بزنند باید مبلغ بسیاری پرداخت کنند، بنابراین ترجیح می‌دهند که به صورت ناقص سوخت‌گیری کنند. حاج محمدرضا ادامه داد: با وضع اقتصادی موجود من تصور نمی‌کنم که این طرح در کشور عملی شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با پرداخت الکترونیکی پول بنزین از طریق کارت‌های هوشمند سوخت باز به نیروی انسانی در جایگاه‌ها نیاز است یا خیر گفت: اجرای این طرح احتیاج به اطلاع‌رسانی دقیق دارد چون اگر کارکنان جایگاه‌ها حضور نداشته باشند احتمال وارد شدن خسارت در اثر عدم آگاهی به سامانه هوشمند سوخت وجود دارد.

از سوی دیگر ناصر رییسی‌فرد، رییس انجمن جایگاهداران تهران نیز در مورد پرداخت الکترونیکی پول بنزین اظهار داشت: این طرح بسیار گسترده است و مفاهیم متعددی را دربرمی‌گیرد. در واقع اگر این طرح بخواهد به صورت عام اجرا شود باید اطلاع‌رسانی دقیقی انجام گیرد؛ ضمن این که مشکلات جایگاه‌ها را نیز در اجرای آن باید مدنظر داشته باشیم.

وی افزود: یکی از مشکلات جایگاه‌ها ارتباط آن‌ها با بانک‌ها است. در حال حاضر فقط در کلان شهرها این ارتباط وجود دارد اما جایگاه‌هایی که در بین راه‌ها قرار دارند، دسترسی کمتری به بانک خواهند داشت. علاوه بر این، در حال حاضر در طرح سهمیه‌بندی بنزین مشکلات فراوانی برای جایگاه‌ها ایجاد شده است. به طور مثال می‌توان به مشکل سیستم کارت‌خوان اشاره کرد که مقدار سوخت بیشتری را از مردم کسر می‌کنند که این امر منجر به ایجاد درگیری در برخی از جایگاه‌ها شده است.

رییسی‌فرد ادامه داد: برای اجرای این طرح حتما باید به مسائل و مشکلات جایگاه‌ها، ظرافت‌های عرضه سوخت، اطلاع‌رسانی دقیق و آماده کردن زیرساخت‌های آن توجه شود. ضمن این که ابتدا باید نرم‌افزار آن در یک منطقه کوچک برای یک دوره زمانی تست شود و بعد گسترش یابد.

وی افزود: این طرح، طرح خوبی است که باید با بررسی دقیق این کار را انجام داد وگرنه مشکل‌ساز خواهد بود، ضمن این که به اعتقاد من این کار را به صورت عام نمی‌توان انجام داد.

رییسی‌فرد با اشاره به سیستم بانکی توضیح داد: یکی از زیرساخت‌هایی که باید آماده شود توجه به اصلاح سیستم بانکی است چون اگر این سیستم به خوبی کار نکند، با کوچکترین اشتباهی کارکنان جایگاه‌ها باید کسری پول را پرداخت کنند.