تاخیر در اجرای طرح‌های آبی یک‌سال کاهش می‌یابد

گروه انرژی- صابر دری‌نژاد: مقامات وزارت نیرو بر این باورند که با فروش یک‌تریلیون تومان اوراق مشارکت، یک بیستم از نیاز این دستگاه برای اجرای پروژه‌های آب و برق برطرف می‌شود و حداقل با فروش این میزان اوراق مشارکت یک سال از تاخیر در اجرای پروژه‌های آبی کشور جلوگیری می‌کند. به گزارش خبرنگار ما مشاور وزیر نیرو در آستانه تصمیم‌گیری نهایی برای فروش یک تریلیون تومان فروش اوراق مشارکت ۱۸درصدی با ابراز نگرانی نسبت به بدهی سه‌هزار میلیارد تومانی وزارت نیرو به بخش‌های مختلفی همچون پیمانکاران، سندیکای برق و... گفت: « با وجود این میزان بدهی در بدنه وزارت نیرو این نگرانی وجود دارد که بخش اعظمی از منابع مالی حاصل شده از محل فروش یک‌هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت به جبران بدهکاری‌ها اختصاص یابد. این در حالی است که هم اکنون به دلیل وجود طرح‌های نیمه تمام، این منابع باید برای تکمیل نیروگاه‌ها به کار گرفته شوند.»

«رسول زرگر» با اشاره به اینکه بخش آب و برق وزارت نیرو هر ساله حدود ۷ تا ۸هزارمیلیارد تومان هزینه می‌کنند، خاطرنشان کرد: «با این وجود هر دو این بخش‌ها ظرفیت اجرای دو برابر کردن اعتبارات را دارند. وجود سدهای نیمه‌تمام در کشور و نیاز کنونی به بهره‌برداری از طرح‌های نیروگاهی نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش آب و برق وزارت نیرو را بیش از پیش نمایان کرده است.»

زرگر ادامه داد: «با توجه به سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته، در دو دهه اخیر، هم اکنون ظرفیت ایجاد شده بیش از اعتباراتی است که در اختیار این بخش‌ها قرار گرفته است».

وی با بیان این که هم اکنون به دلیل وجود بحران حاد نفت دولت، منابع محدودی در اختیار دارد، اظهار داشت: «تزریق منابع مالی جدید به بخش آب و برق می‌تواند پاسخگوی چالش‌های موجود در وزارت نیرو باشد».

مشاور وزیر نیرو در خصوص جزئیات اوراق مشارکت این وزارتخانه تصریح کرد: «این اوراق نسبت به اوراق منتشر شده در سال قبل تفاوت دارد، چرا که در گذشته اوراق مشارکت را دولت تضمین می‌کرد. اما در سال جاری مجریان طرح‌ها بازپرداخت طرح‌ها را تضمین می‌کنند. بنابراین اوراق عمدتا در طرح‌هایی مصرف می‌شوند که قدرت بازپرداخت را داشته باشند».

زرگر در ادامه با اشاره به سهم ۳۵۰۰ میلیارد تومانی بخش آب از بودجه عمومی خاطرنشان کرد: «تزریق ۵۰۰میلیارد تومان منابع جدید بر بدنه وزارت نیرو به تسریع روند تکمیل طرح‌های نیمه تمام کمک شایانی خواهد کرد به گونه‌ای که این میزان افزایش بودجه تا حداکثر ۱۴درصد عملیات عمرانی را تسهیل‌ و مدت زمان تاخیر در موعد بهره‌برداری طرح‌ها را تا «یک‌سال» کاهش می‌دهد».

زرگر دلایل مختلفی را برای تاخیر در تکمیل و بهره‌برداری از طرح‌ها برشمرد و افزود: کامل نبودن مطالعات کارشناسی در مورد برخی طرح‌ها، ناشناخته بودن طبیعت و سروکار داشتن مجریان طرح‌ها با این بخش و کمبود منابع مالی و انسانی از جمله این دلایل است.

مشاور وزیر نیرو در پایان یکی از معضلات کنونی اقتصاد ایران را رشد نقدینگی دانست و گفت: در این اواخر مسوولان نیز قبول کرده‌اند که تورم با نقدینگی موجود در اقتصاد ارتباطی معنادار دارد و انتشار اوراق مشارکت به جمع‌آوری و کاهش نقدینگی موجود کمک قابل توجهی خواهد کرد.

از سوی دیگر مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تلفیقی و راهبردی وزارت نیرو در این باره می‌گوید: «منابع حاصل از فروش این اوراق، قرار نیست در وزارتخانه بلوکه شود و پس از مدتی این نقدینگی مجددا به بدنه اقتصاد کشور بازگردانده خواهد شد، بنابراین به نظر نمی‌رسد انتشار این اوراق اثری بر کاهش رشد نرخ نقدینگی داشته باشد».

داوود منظور ادامه داد: «وزارت نیرو با انتشار این اوراق به دنبال حل مشکلات خود است نه رفع معضل نقدینگی چرا که وظیفه کنترل نقدینگی به عهده بانک مرکزی است».

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر این‌که تزریق این یک هزار میلیارد تومان به وزارت نیرو چه قدر به تکمیل طرح‌های نیمه تمام این وزارتخانه کمک می‌کند، اظهار داشت: «وزارت نیرو هم‌اکنون نیازمند ۲۰هزار میلیارد تومان بودجه برای تکمیل تمام طرح‌های نیمه تمام خود است. بنابراین با تزریق این یک هزار میلیارد تومان تنها بخش کوچکی از بودجه مورد نیاز برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام تامین خواهد شد».