بحران صنعتی و افسردگی اژدهای زرد

گروه صنعت و معدن - «اقتصاد چین کیکی در اختیار داشته که مدت‌ها از آن خورده است و اکنون این کیک رو به اتمام است.» این تصویری است که روزنامه گاردین دو روز پیش از اقتصاد بحران‌زده چین به تصویر کشیده است. در روزها و هفته‌های اخیر صنایع معدنی، خوراکی و اسباب‌بازی و ساختمان‌سازی در چین رو به افول گذاشته و اژدهای زرد اینک به افسردگی افتاده است.بنابر تحلیل این روزنامه، برگزاری المپیک و کاهش تقاضا برای خرید کالای خارجی توسط چین، تنها بهانه‌ای بود که مردمان چشم بادامی، بتوانند چند هفته‌ای نیز رکود ایجادشده را از چشم جهانیان پنهان کنند. این در حالی است که اقتصاد بحران‌زده دنیا، چشم به چین داشت تا به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده تولیدات جهان، نقش ناجی صنایع مختلف و بانک‌ها را ایفا کند.

رکود ۱۰۰۰ کارخانه با این حال رکود ۱۰۰۰ کارخانه صنعتی در منطقه pear lriver Delta به سبب انباشت تولیدات و صادرنشدن اجناس به اروپا و آمریکا، زاویه دیگری را از ناجی اقتصاد جهان نشان داد. این در حالی است که افت تقاضا برای زغال‌سنگ، مس و فولاد، کمبود نقدینگی را وسعت بخشیده است. اگر چه تاکنون هر آنچه که از معادن غرب استرالیا استخراج می‌شد، سر از صنایع پراشتهای اژدهای زرد درمی‌آورد. تا ماه‌های گذشته قیمت قراضه فلزات در آن کشور آن قدر بالا بود که حتی اتاقک کارگاه‌های عمرانی، توسط عده‌ای به سرقت می‌رفت.

اما اکنون ساخت‌و‌ساز در چین رو به افول گذاشته و خریدار چندانی برای تولیدات آهنی، مسی، آلومینیومی و ... وجود ندارد.

وام‌هایی که برنگشت

یکی از دشواری‌های جدید اقتصاد چین- همچون آمریکا - وام‌هایی است که پرداخت شده اما بازنگشته است. در حالی که بانک مرکزی چین در هفته‌های متوالی برای حمایت از تولید نرخ بهره تسهیلات را در سومین گام کاهش داده است. اما این حرکت سوم بانک مرکزی چین نیز کارساز نشد. شرایط در حالی رو به وخامت است که هفته گذشته دفتر آمار دولت پکن خبر حیرت‌آوری را منتشر کرد. بر آن اساس، نرخ تولید ناخالص داخلی در سه ماه سوم سال به زیر ۹درصد رسید، در حالی که در فصل پیش از آن ۱/۱۰درصد بوده است؛ به عبارتی یک رقمی شدن نرخ رشد در اقتصاد آن کشور، خبر از درگیر شدن چین در گرداب بحران جهان می‌دهد. چراکه این کشور سال گذشته نرخ رشد ۹/۱۱درصدی در GDP را پشت سر گذاشته بود. در ۶هفته گذشته نمایی ازصدها کارگر بیکار شده صنایع مختلف در شهرهای جنوبی چین و اعتراض آنها، از عدم‌پرداخت حقوق معوقه خبر می‌دهد، طوری که تنها ۷هزار نفر در صنایع اسباب‌بازی شغل خود را از دست داده‌اند. هر چند دولت مرکزی از دولت‌های محلی خواسته است با پرداخت‌های اعتباری، حقوق معوقه کارگران بیکار را پرداخت کنند.

این شرایط در حالی حادث شده است که نسلی از مردمان چین رکود اقتصادی را تجربه نکرده بودند و انتظار می‌رود رکود حتی از تصورات و پیش‌بینی‌های انجام‌شده فراتر رود.