بخش ثابت صنعت از کیک برق کشور

گروه صنعت و معدن- حوزه‌های صنعتی و معدنی طی ۱۱ سال اخیر و در فصول مختلف سال، رشدی در سهم برق مصرفی خود نداشته‌اند. گزارش جدیدی که مرکز آمار ایران منتشر کرده نشان می‌دهد این بخش همچنان ۳/۳۲درصد از مصرف برق کشور را در اختیار دارد. به طوری که میزان سهم مصرف برق در سال ۷۶ معادل سهم برق مصرفی بهار امسال بوده است.اگرچه همواره رشد و سهم برق مصرفی شاخصی برای صنعتی شدن اقتصاد یک کشور است.

با این حال طی این مدت بنابر گزارش سالانه وزارت نیرو ظرفیت تولید نیروی الکتریسیته از ۱/۲۴هزار مگاوات به ۴۲هزار مگاوات افزایش پیدا کرده، اما حوزه تولید، نتوانسته سهمی بیشتر از عدد یادشده را از آن خود کند و تنها به موازات افزایش ظرفیت نیروی برق، به حفظ سهم ۳۲درصدی اکتفا کرده است. هر چند در ۱۱ سال اخیر تعداد مشترکان صنعتی از ۶۹هزار به ۱۷۱هزار رسیده است. گزارش مرکز آمار ایران، البته این نکته را نیز منعکس می‌کند که در فصول گذشته تغییرات اندکی در سهم بخش صنعت ایجاد شده و این حوزه در بهار امسال رشد ۲/۱درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل کسب کرده است.

سهم اشتغال

از سوی دیگر شاخص‌ها و نمادهای نیروی کار کشور از کاهش سهم اشتغال صنعت و معدن در بهار امسال خبر می‌‌دهد به گونه‌ای که نسبت به فصل قبل (زمستان ۸۶) رشد منفی ۸/۱درصدی را پشت سر گذاشته، اما نسبت به مدت مشابه سال قبل با نیم‌درصد کاهش در سهم اشتغال مواجه شده است.

صنعت پس از خدمات که سهم ۸/۴۵درصدی در اشتغال دارد رتبه دوم در سهم اشتغال کشور را عهده‌دار است.

شاخص‌های بهره‌برداری و سرمایه‌گذاری

از سوی دیگر بررسی شاخص‌های کلان حوزه صنعت و معدن می‌گوید: تعداد پروانه‌های صنعتی در بهار امسال با رشد منفی ۹/۲۷درصدی نسبت به زمستان ۸۶ همراه شد. در مدت یادشده ۱۵۳۵ فقره پروانه بهره‌برداری صادر شده است که این رقم ۱/۷درصد کمتر از واحدهای به بهره‌برداری رسیده بهار سال ۸۶ است.

در همین حال میزان سرمایه‌گذاری پروانه‌های بهره‌برداری صنعتی به ۲هزار میلیارد تومان رسید که ۳/۴۰درصد کمتر از ارقام سرمایه‌گذاری شده فصل قبل است. مرکز آمار گزارش داده، ارزش سرمایه‌گذاری در واحدهای بهره‌برداری شده ۴/۹درصد نیز نسبت به فصل مشابه سال ۸۶ کاهش یافته است.

معدن رو به صعود

در این شرایط در حالیکه شاخص‌های اصلی صنعت رشد منفی را سپری کرده، بخش معدن شاهد ترقی شاخص‌های خود بوده است. در مدت سه ماه بهار امسال، ظرفیت استخراج پروانه‌های بهره‌برداری و میزان سرمایه‌گذاری برای بهره‌برداری از معادن به ترتیب ۲/۴۲ و ۱/۱۷ درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد.بر همین اساس میزان سرمایه‌گذاری پروانه‌های بهره‌برداری از ۵۰میلیارد تومان گذشت.