چانه زنی «دهلی» زیر سایه مذاکرات دوجانبه گازی
گروه انرژی - مذاکره مقامات نفتی تهران و دهلی بر سر پروژهای ۱۶ ساله موسوم به خط لوله صلح در حالی عصر دیروز در تهران پیگیری شد که بسیاری از کارشناسان بر این باورند، با نامهای که دهلی چندی پیش برای تهران نوشت این مذاکرات از این پس با چانهزنی هند بر سر خرید گاز از ایران پیگیری خواهد شد. این درحالی است که تهران میگوید شرایط تغییر کرده است. به گزارش خبرگزاریها، وزیر نفت ایران با بیان اینکه هدف ایران برای نهایی کردن مذاکرات خط لوله صلح توافقی سهجانبه است، گفته بود: با پاکستان به توافق رسیدهایم، اما در صورتی که هند تمایلی به حضور و ادامه مذاکره نداشته باشد، قرارداد را ابتدا به صورت دوجانبه با پاکستان نهایی میکنیم. در صورتی که هند در آینده تمایل به حضور در این پروژه را داشته باشد، مذاکرات را با این کشور نیز آغاز خواهیم کرد.
خبرگزاری برنا به نقل از «ایندین اکسپرس» وزیر امور خارجه کشور هند با استناد به نامه وزیر نفت این کشور به مقامات ایران، قصد دارد در سفر خود به ایران موضوع نهاییشدن قرارداد خط لوله صلح را درصدر گفتوگوها قرار دهد.
به گزارش این خبرگزاری «مورلی دئورا» وزیر نفت هند در نامهای به غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران نوشته است: هند تنها زمانی مبلغ تعهد شده در قرارداد را پرداخت میکند که گاز را در مرز پاکستان و هند تحویل بگیرد، این کشور هیچگونه غرامتی بابت تاخیر پرداخت نخواهد کرد و با تقاضای ایران
مبتنی بر بازنگری در قیمت گاز هر سه سال یکبار کاملا مخالف است.
گزارشها حاکی است در این نامه که یک روز پیش از سفر «پراناب موخرجی» وزیر امور خارجه هند به ایران، ارسال شده است، تاکید دارد: مکانیسم همکاریهای سهجانبه در این قرارداد باید به گونهای باشد که به هند اجازه دهد بهای گاز را پس از دریافت محموله گازی در مرز هند و پاکستان پرداخت کند.
در این نامه آمده است: از آنجا که هند کشور دریافتکننده گاز است و نقشی در عملیات ترانزیتی ندارد، در مواقع تاخیر یا توقف عملیات انتقال گاز به دلیل مشکلات فنی هیچگونه غرامتی از سوی این کشور پرداخت نخواهد شد.
ایران: همین که هست
در همین حال، تهران در واکنش به نامه وزیر امور خارجه هندوستان، اعلام کرد که ایران پیشنهاد جدیدی به هند برای خط لوله صلح ارائه نمیکند.
معاون بینالملل وزیر نفت با بیان این که مذاکرات وزرای نفت و امور خارجه ایران و هند در ۱۶ آیتم انرژی طی دو روز در تهران دنبال میشود، گفت: کشورمان پیشنهاد جدیدی در خصوص خط لوله صلح به طرف هندی نخواهد داشت.
حسین نقرهکار شیرازی با اشاره به مذاکرات ایران که طی دو روز با هیات هندی برگزار میشود، گفت: در این مذاکرات پیشنهاد جدیدی در خصوص خط لوله صلح ارائه نمیکنیم؛ منتهی اگر همان مطالبی که از قبل تعیین شده به نتیجه برسد شاهد اتفاقات خوبی در این بخش خواهیم بود.
درخواست مجدد نخستوزیر پاکستان
از سوی دیگر نخستوزیر پاکستان در دیدار با وزیر امور خارجه ایران خواستار گسترش تعاملات دوکشور برای یافتن راهکار کاهش آسیبهای بحران جهانی بر اقتصاد ایران و پاکستان و همچنین تسریع روند اجرایی همکاریها در انرژی و خط لوله شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، نخستوزیر پاکستان با تبیین دیدارهای سازنده با مقامات جمهوری اسلامی ایران ابراز امیدواری کرد بتوان در زمینه انرژی، خط لوله و مواصلات، زمینهها و سازوکار اجرایی ساختن آن را تسریع کرد.
ارسال نظر