6 خبر جدید معدنی

گزارش تصویری: نگار متین‌نیا

گروه صنعت و معدن- وزیر صنایع و معادن روز گذشته در همایش نقش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد چندین خبر معدنی داد: اعطای وام ارزی برای خرید ماشین‌آلات، پذیرش پروانه بهره‌برداری معدن به عنوان وثیقه بانکی، محدودیت‌ سرمایه‌گذاری و اعطای تسهیلات به سیمانی‌ها به دلیل اشباع بازار، تشکیل صندوق حمایت از معدن و صنایع معدنی و شرکت‌های پیمانکاری کوچک و بزرگ، ورود مشروط وزارت صنایع به دعوای فولادی‌ها با سنگ‌آهنی‌ها، محدودسازی صادرات سنگ‌های خام تزئینی و ساختمانی از جمله خبرهای علی‌اکبر محرابیان بود. به گزارش خبرنگار ما، همایش نقش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد در حالی دیروز در تهران برگزار شد که از کنار چالش‌ها و تحولات اساسی پیش رو در اقتصاد ایران و جهان به سادگی نمی‌توان گذشت، این در حالی است که دولت تاکید بسیاری بر اجرای طرح تحول اقتصادی دارد، با این‌حال این همایش از کنار آن طرح گذر کرد.

دو روز پیش دانشگاه شریف با حضور استادان حوزه برنامه‌ریزی به بررسی طرح تحول اقتصادی و تاثیر آن بر صنایع پرداخت. اما دست‌اندرکاران همایشی به وسعت معدن و صنایع معدنی مسوولان و مدیران بسیاری را دعوت کرده بود که دغدغه و ارتباط مستقیمی با قیمت حامل‌های انرژی، سیستم قیمت‌گذاری، گمرک و امور مالی دارند، با این حال موضوعی را درباره اینکه تکلیف هزینه‌های جدید تولید، به مفاهیم جدید در رقابت، مزیت‌های تولید و ... چه می‌شود در دستور کار نداشت.اگرچه اخباری برای فعالان این حوزه اعلام شد که مهمترین آنها را علی‌اکبر محرابیان، وزیر صنایع و معادن بیان کرد.

محدودیت سرمایه‌گذاری در سیمان

وزیر صنایع و معادن گفت که به زودی ابلاغیه‌ای در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد تا پروانه بهره‌برداری معادن به عنوان وثیقه (ملکی) پذیرفته شود.اگرچه قانون معادن مصوب سال ۱۳۷۷ بر این موضوع تصریح کرده، اما چندان مورد توجه سیستم بانکی قرار نمی‌گیرد. از همین رو کمیسیون اقتصادی دولت طبق آنچه که محرابیان اعلام کرده موافقت بانک مرکزی را جلب کرده است. وی در ادامه اظهار داشت: به زودی مصوبه‌ای برای اعطای تسهیلات خرید ماشین‌آلات در اختیار معدنکاران قرار می‌گیرد. این مصوبه مقرر می‌دارد بخشی از اعتبارات حساب ذخیره ارزی برای خرید ماشین‌آلات اختصاص می‌یابد. وزیر صنایع و معادن، اما هشداری نیز به سرمایه‌گذاران صنعت سیمان داد.

این صنعت طبق آمارهای وزارت صنایع و معادن به زودی با اشباع در بازار داخلی و حتی بازارهای صادراتی مواجه می‌شود. محرابیان تاکید کرد: سرمایه‌گذاری جدیدی برای تولید سیمان انجام نشود. این گفته وزیر خبر از اعمال محدودیت‌های پرداخت اعتبار به پروژه‌های سیمانی می‌دهد. آمارهای ثبت شده این وزارتخانه می‌گوید: ظرفیت‌ تولید سیمان از ۴۰میلیون تن سال گذشته اکنون از ۵۶میلیون تن گذشته و تا انتهای سال به ۶۴میلیون تن خواهد رسید. وزیر تاکید کرد که تا سال ۱۳۹۲ این ظرفیت به ۱۱۰میلیون تن می‌رسد که با احتساب مصرف داخل و میزان صادرات، بازارها برای این کالا اشباع می‌شوند. وی گفت: در حالی که قیمت این ماده در جهان با رشد ۱۵درصدی همراه شد در ایران از تنی ۱۶۰هزار به حدود ۶۰هزار تومان کاهش پیدا کرده است. محرابیان معتقد است؛ اکنون بازار غیررسمی برای سیمان وجود ندارد.

سهم معدن در اقتصاد

وی در بخش دیگری از سخنانش به سهم بخش معدن در اقتصاد پرداخت و گفت: ۳۰درصد سهم اشتغال، ۵درصد سهم تولید ناخالص داخلی و ۴۵درصد از ارزش بازار بورس متعلق به حوزه معدن است. وی در پایان سخنانش همچنین خبر داد: برنامه تشکیل صندوق حمایت از معدن و صنایع معدنی، حمایت از شرکت‌های پیمانکاری کوچک و بزرگ و تجهیز معادن به تکنولوژی و ماشین‌آلات پیشرفته از جمله اقدامات در دست اقدام دولت به شمار می‌آید. رییس کمیته معدن مجلس نیز توجه به بودجه اکتشاف، اصلاح قانون معادن و تاکید بر احداث واحدهای فرآوری در کنار دست معادن را به عنوان ضرورت‌های بخش معدن ذکر کرد. محمدرضا سجادیان، تامین انرژی برای توسعه صنایع معدنی را نیز ضروری خواند.

آمارهایی که با اعتراض همراه شد

سپس مهندس صائب‌فر عضو هیات مدیره خانه معدن گزارشی از وضعیت اکتشاف در معادن مس، طلا، سرب و روی و نیز آهن ارائه داد که در آن مقایسه‌ای با عملکرد کشورهای شیلی، پرو و مغولستان صورت گرفته بود. آن مقایسه‌ها البته مورد اعتراض رییس سازمان زمین‌شناسی و مدیرعامل شرکت ملی مس واقع شد. وی گفت که ایران در حوزه تدوین استراتژی و سرمایه‌گذاری در اکتشاف معادن به نسبت کشورهایی همچون مغولستان در رتبه پایین‌تری قرار دارد. به گفته صائب‌فر، تولید کنسانتره مس در شیلی از ۲میلیون تن ۱۵ سال پیش به ۶ میلیون تن رسیده است. از سوی دیگر پرو اکنون ۲۲۰ هزار کیلو شمش طلا تولید می‌کند در حالی‌که تولید ایران تنها ۱۷۰۰ کیلوگرم در سال است. صائب‌فر ادامه داد: ترکیه که کشوری معدن‌خیز نیست ۶۰هزار کیلوگرم طلا تولید می‌کند. وی اظهار داشت: ایران تنها در تولید سنگ آهن از این کشورها جلوتر است و به صورت جهشی عمل می‌کند، طوری که میزان تولید کنسانتره سنگ آهن تا ۲ سال دیگر (از ۲۵میلیون تن فعلی) به ۳۰میلیون تن خواهد رسید.وی تصریح کرد: شیلی ۷/۱میلیارد دلار در اکتشاف سرمایه‌گذاری کرده، اما ایران در سال گذشته با احتساب سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی و دولتی ۷۶میلیون دلار در بخش اکتشاف سرمایه‌گذاری کرده است.

نسبت سرمایه‌گذاری به درآمد

صائب‌فر ادامه داد: هر یک دلار سرمایه‌گذاری در اکتشاف ۵۵دلار عایدی نصیب کشوری همچون شیلی کرده است. محمدتقی کره‌ای و محمدهادی اردبیلی به عنوان رییس سازمان زمین‌شناسی و مدیرعامل شرکت ملی مس، این تعبیر صائب‌فر را همچون مقایسه سرمایه‌‌گذاری در صنعت نفت ایران با شیلی قلمداد کردند. کره‌ای گفت: شیلی ۴۰درصد از کل تولید مس دنیا را در اختیار دارد، اما از وجود نفت بی‌بهره است، آیا می‌توان صنعت نفت آن کشور را با ایران مقایسه کرد.وی افزود: مغولستان نیز معادن خود را با قوانین سهل و آسان به کمپانی‌های بزرگ دنیا سپرده و نظارتی بر فعالیت آنها ندارد در حالی که شرکت‌های بزرگ معدنی دنیا هیچ نفعی به مردم مغولستان نمی‌رسانند.

توسعه مس

اردبیلی مدیرعامل شرکت ملی مس نیز گفت: شیلی از ۱۵۰میلیون تن ذخیره خالص مس برخوردار است، اما ایران تنها ۱۴میلیون تن ذخیره خالص مس دارد. وی در ادامه به برنامه‌های توسعه‌ای این شرکت پرداخت. به گفته وی، طی ۲ سال آینده نزدیک به دو برابر ۳۰ سال گذشته ظرفیت تولید ایجاد خواهیم کرد. به گونه‌ای که ظرفیت تولید مس کاتد از ۲۳۰هزار به ۴۴۰هزار تن افزایش خواهد یافت. اردبیلی افزود: پارسال ۷۰۰میلیون دلار سود خالص عرضه کردیم و در نیمه ابتدای امسال نیز ۱۲۰۰میلیارد تومان فروش داخلی داشته‌ایم. وی صادرات این مدت را ۷۰۰میلیون دلار اعلام کرد.

بنگاه‌های سنگ آهن و فولاد باید به توافق برسند

وزیر صنایع و معادن گفت: اگر بین شرکت‌های فولادی و سنگ آهن اختلاف نظری ایجاد شود و به توافق نرسند، وزارت صنایع جلساتی را با حضور آنها برگزار خواهد کرد و نمی‌گذاریم نگرانی برای بازار و سهامداران ایجاد شود.

علی‌اکبر محرابیان در حاشیه همایش نقش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ایران در پاسخ به فارس با بیان اینکه رشد منطقی قیمت‌ها در بودجه بنگاه‌های مرتبط و EPS آنها لحاظ شده اظهار داشت: قیمت سنگ آهن باید توسط بنگاه‌های فولادی و سنگ‌آهنی تعیین شود و با توجه به اینکه این بنگاه‌ها به بخش خصوصی واگذار شده‌اند، خودشان باید به توافق برسند.

وی ادامه داد: سرمایه‌داران خارجی در حال خروج سرمایه‌های خود از سیستم بانکی هستند و سعی در ذخیره منابع مالی خود در خارج از بانک‌ها دارند که می‌توانیم جذب بخشی از این سرمایه‌ها را در کشور داشته باشیم.

وی در مورد تاثیر قطع احتمالی گاز در زمستان روی صنایع داخلی نیز با بیان آنکه وزارت نفت اطمینان داده که امسال خیلی با مشکل کمبود انرژی به ویژه در زمینه گاز روبه‌رو نباشیم، گفت: با استفاده از تجربه سال قبل، تمام صنایع که امکان استفاده از سوخت دوم دارند را به ذخیره‌سازی سوخت ترغیب کردیم و باز هم از تمام صنعتگران می‌خواهیم تا نسبت به ذخیره‌سازی سوخت دوم اقدام کنند تا شاهد کاهش تولید نباشیم. وزیر صنایع و معادن همچنین خبر از محدود شدن صادرات سنگ‌های خام تزئینی و ساختمانی داد. محرابیان گفت: با ایجاد عوارض بر صادرات این سنگ‌ها، این صادرات معدود نیز از بین خواهد رفت. به گزارش خبرنگار ما، موضوع اعمال محدودیت بر صدور این نوع سنگ‌ها مربوط به بند د «ماده ۳۲» قانون برنامه چهارم است. این ماده قانونی می‌گوید، به منظور جلوگیری از خام فروشی و نیز ایجاد ارزش افزوده بالا در داخل کشور، وزارتخانه‌های دارایی، بازرگانی، صنایع و معادن و دیگر نهادهای مرتبط، باید عوارض بر صدور مواد خام (تمامی تولیدات) وضع کنند؛ اگرچه تاکنون چنین عوارض‌هایی وضع نشده است.