وعده گشودن قفل پول از آبان
دنیای اقتصاد- وزیر اقتصاد درهمایش برنامهریزیشده صنعتی نوید داد که گشایش قابل توجهی در ارائه تسهیلات بانکی ایجاد میشود. حسینی در عین حال از بانکها خواست، منابع را با نهایت وسواس و حساسیت تخصیص دهند چرا که اگر همین منابع پرداخت شود و مجددا به صورت مطالبات معوقه بانکها در آید، همین آش و همین کاسه خواهد شد. اما اگر رونق اقتصادی در پی آورد، گردش مالی را تسهیل خواهد کرد. حلالیتخواهی از مظاهری در ضیافت صنعتی
دو وزیر میگویند: قفل بانکها از اول آبان باز میشود
احمد بختیار- همایش پرحاشیه و جنجالی بررسی رفع موانع تولید و سرمایهگذاری، بیش از آنکه به اهداف صنعتگران برای باز شدن مسیر نقدینگی بپردازد، به سوژهای برای حضار و فعالان صنعتی مبدل شده بود. این بار در راس حاشیهسازی، کانون عالی کارفرمایان قرار داشت که البته تمامی بار جنجال ایجاد شده از رفتارهای بدیع و سخنان رییس هیات مدیره این کانون در همایش عصرگاه پنجشنبه، سرچشمه میگرفت.
بنا بر اعتقاد برگزارکنندگان همایش، ابوالفضل احمد خانلو از وقت تعیین شده فراتر رفته بود و بهرغم آن، در پشت میکروفن نمایش مشاجره لفظی با مجری برنامه و مدیر روابطعمومی وزارت کار و امور اجتماعی را ترتیب داده بود. وی زمانی که مجری برنامه در نظر داشت زمان سخنرانان دیگر را به او گوشزد کند، با عصبانیت به سمت او رفت و مجری را مجبور به عقبنشینی کرد.
این رفتارهای رییس هیاتمدیره کانون عالی کارفرمایان خنده حضار را به دنبال داشت. احمد خانلو با تریبونی که در اختیار داشت، برگزارکنندگان را متهم کرد که مدت سخنرانی وی را دستکاری کردهاند. اگرچه پس از دقایقی، حضار همراه با وزیرکار از وی خواستند جلسه را بیش از این حاشیهای نکند. با این حال این چهره سالخورده صنعت تاکید داشت که عقبنشینی نخواهد کرد و تا اتمام سخنانش تریبون را رها نخواهد کرد. وی در همین حال وزرای حاضر در جلسه را به دلیل مشکلات ایجاد شده به این صنعت مورد عتاب قرار میداد و برای لحظاتی سخن را قطع میکرد و تنها نگاه خود را به آنان میدوخت.
سالن مملو از جمعیت بود. علاوه بر وزرای کار و امور اجتماعی و اقتصاد و دارایی، مدیران بانکهای صنعت و معدن، سپه، معاونان وزارت صنایع و معادن، مشاور رییسجمهوری و رییس مناطق آزاد همراه با روسای برخی تشکلهای زیرمجموعه خانه صنعت و معدن و نیز انجمن مدیران صنایع، مجمع نمایندگان کارگر سراسر کشور نیز درآن همایش حضور داشتند.
سخنران نخست، محسن خلیلی رییس انجمن مدیران صنایع بود که عمدتا خوشامدگویی به مدعوین را برعهده گرفته بود. برخی از فعالان صنعتی در گفتو گو با خبرنگار ما گفتند که برای دریافت راهکارهای رفع موانع تولید و سرمایهگذاری به باشگاه وزارت کار آمدهاند. اگرچه روز پنجشنبه تنها وضعیت فعلی تولید توصیف شد و گزارش و تحقیق علمی در اختیار میهمانان قرار نگرفت. تنها خبر البته از زبان هادی غنیمیفرد رییس شورای مرکزی خانههای صنعت و معدن ایران اعلام شد و بخش اعظم سخنان روسای تشکلها به تمجید از حرکت وزارت کار برای ترتیبدادن این همایش اختصاص یافت.
مژده غنیمیفرد
هادی غنیمیفرد اما خبر داد: مژده دارم و آن حاصل گفتو گویی است که با دکتر بهمنی رییسکل جدید بانک مرکزی داشتهام.
وی به نقل از بهمنی گفت: از ابتدای آبانماه کلیه قفلهای بانک مرکزی برداشته میشود. غنیمیفرد که در این لحظه سکوت جلسه را دید از حضار خواست برای دکتر جهرمی وزیر کار و امور اجتماعی کف بزنند. وی همچنین اظهار داشت: در آن جلسه از مظاهری رییس سابق بانک مرکزی هم حلالیت طلبیدم.
اهل پاچهخواری نیستم
رییس خانه صنعت و معدن در ادامه گفت که اهل پاچهخواری نیست. این گفته وی خنده حضار را در پی داشت. غنیمیفرد بلافاصله به تمجید از وزیر کار و امور اجتماعی پرداخت و تاکید کرد: آقای جهرمی از ابتدا میخواست کارها راه بیفتد و مردانه هم خواسته خود را دنبال کرد. غنیمیفرد معتقد است: رساندن پول (به بنگاههای زودبازده) از نان شب هم واجبتر است اگرچه همواره عدهای در برابر سیاست بنگاههای زودبازده انتقادهایی مطرح کردهاند.
هرچند آن ادبیات مدیریتی مفت هم نمیارزد. مرد کراواتی صنعت به کسانی که از اقتصاددانان مطرح دنیا نقل قول میکنند، شدیدا انتقاد کرد و گفت: حرفهای امثال آقای فریدمن مربوط به کشور و فرهنگ ما نیست اما کسانی بودهاند که با استناد به سخنان اقتصاددانان، تقلیل نرخ بهره را از زشتترین کارها قلمداد کردند.
پیش از وی، رییس مجمع نمایندگان کارگر سراسر کشور گزارشی از وضعیت اشتغال و سرمایهگذاری مرتبط با آن ارائه کرد. به گفته هوشنگ حاجتی، نسبت سرمایهگذاری به تولید از ۵۲ درصد سال ۵۷ به ۳۵درصد در سال ۸۳ رسیده است.
وی گفت: اکنون نرخ بازدهی در سیستم دلالی ۱۱برابر کشاورزی و ۸ برابر صنعت است. حاجتی نیز اقدامات وزارت کار در اشتغالزایی را ستود و گفت: تا مادامی که سیاستهای پولی منجر به کاهش سودآوری شود، نباید امید چندانی به سیاستهای اشتغال داشت.
حسینی: به تولیدات بیکیفیت کمک نمیکنم
وزیر اقتصاد و دارایی سخنران پس از غنیمیفرد پشت تریبون قرار گرفت و ابتدا از وزیر کار بابت برگزاری این همایش تشکر کرد، سپس خطاب به حضار گفت: احمد خانلو همشهری بنده نشان داد که همچون دیگر مازندرانیها در فن کشتی تبحر دارد و زیر یک خم به کسی نمیدهد.
شمسالدین حسینی پیش از پرداختن به موضوع تسهیلاتدهی به بنگاهها گفت: واحدهای تولیدی از دو عامل درون بنگاهی و
برون بنگاهی تاثیر میپذیرد اگرچه شاید فعالان اقتصادی بگویند، دولت باید مسائل برونی را حل کند و کاری به چالشهای درونی ما نداشته باشد. اما من میگویم بنده تنها از واحدهایی که کیفیت و بهرهوری تولید را دنبال میکنند حمایت میکنم در غیر اینصورت هیچ کمکی برای اخذ وام برای بنگاههایی که کارایی پایین دارند و تولید بیکیفیت روانه بازار میکنند، نخواهم کرد.
وی به شوک نفتی ۴ سال اخیر اشاره کرد که در کشورهای توسعه یافته اثر منفی بر جای نگذاشته است. به گفته حسینی برخوردار بودن از بخش تحقیق و توسعه سبب میشود بنگاهها همواره وضعیت آینده را پیشبینی و از گلوگاهها به سلامت عبور کنند.
وی ادامه داد: منابع مالی دولت محدود است بنابراین باید بنگاههایی را در اولویت قرار دهد که از شرایط رقابتپذیری برخوردار باشند.
شمسالدین حسینی به بحران نقدینگی تولیدکنندگان در ماههای اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: ما در این حین دو گزینه پیش رو داشتیم نخست آنکه آسیبهای نقدینگی را نادیده بگیریم و پول سرازیر جامعه کنیم، دوم آنکه منابع مالی را با حداقل آسیبها به پایه پولی تخصیص دهیم.
گشایش در راه است
وی ادامه داد: بنده نوید میدهم که گشایش قابل توجهی در ارائه تسهیلات بانکی ایجاد میشود. این گفته وزیر اقتصاد تشویق حاضران را در پی داشت. حسینی در عین حال از بانکها خواست، منابع را با نهایت وسواس و حساسیت تخصیص دهند چرا که اگر همین منابع پرداخت شود و مجددا به صورت مطالبات معوقه بانکها در آید، همین آش و همین کاسه خواهد شد. اما اگر رونق اقتصادی در پی آورد، گردش مالی را تسهیل خواهد کرد.
وزیر اقتصاد و دارایی اشارهای نیز به شیوه جدید مالیاتستانی کرد و گفت: در قانون مالیات بر ارزش افزوده نرخ ۳درصد را اعمال کردهایم اگر چه اکثر کشورها نرخ بالای ۱۵درصد را اخذ میکنند. وی افزود: حاضریم این مالیات را با همفکری تشکلها به اجرا درآوریم. حسینی گفت: امروزه حداکثر ۴۵درصد از بودجه جاری دولت از مالیات تامین میشود که این رقم در مقایسه با کشورهای توسعه یافته، ناچیز است. مجری برنامه که میکروفن سیار در اختیار داشت همزمان با خروج وزیر اقتصاد از پشت تریبون اعلام کرد: کشورهای دیگر آنقدر حجم دولتهایشان بزرگ نیست که مالیاتهای دریافتی، مخارج آنها را تامین نکند.
۳۰مورد مانع تولید
سخنران پایان جلسه محمد جهرمی وزیر کار و امور اجتماعی بود. وی این بار سخنان متفاوتی را در مورد تسهیلات بانکی بیان کرد طوری که عمدتا همسو با مدیران سیستم بانکی بود. وی البته در ابتدا اعلام کرد که در یک جلسه دو ساعته نمیتوان مشکلات تولید را بیان کرد. جهرمی اظهار داشت: بیش از ۳۰ مورد را در موانع تولید و سرمایهگذاری شناسایی کردهایم.
وزیر کار افزود: وزن هر یک از این موارد را در مسیر تولید بررسی کردهایم طوری که مشخص شده بدون توانمندسازی بخش خصوصی، هیچ یک از قوانین فایدهای نخواهد داشت.
وی گفت: به باز مهندسی در سیستم دولتی و واگذاری سهام نیاز داریم. چرا که اکنون پس از چهار دوره برنامه توسعهای، هنوز نمیدانیم استراتژی اقتصادی چیست. آیا جایگزین واردات است یا توسعه صادرات. وزیر کار ادامه داد: باید به سمت توسعه بازارها برویم و تراز بازرگانی را با صادرات غیرنفتی مثبت کنیم. جهرمی تاکید کرد: عدالت را باید در تولید ثروت دنبال کنیم.
۸۵درصد تسهیلات مستعدخطاروی
جهرمی بخشی از سخنان خود را به تسهیلات بانکی اختصاص داد که البته این گفتهها با پخش اذان مغرب و زمان افطار همراه شده است. جهتگیری سخنان وزیر کار عمدتا به این سمت بود که بانکها خود مراقب باشند و حساسیت به خرج دهند و آثار انتشار نقدینگی را ببینند. وی هم جهت با مدیران سیستم بانکی اظهار داشت: باید به سمت وصول مطالبات معوقه برویم. جهرمی تاکید کرد: بانکها به طرحهای که توجیه فنی و اقتصادی دارند، اعتبار پرداخت کنند. وی در پایان سخنانش خطاب به بانکها گفت: ساختار بانکها آنقدر با مشکل مواجه است که اگر همین طور مسیر تسهیلات را باز کنید، ممکن است ۷۵ تا ۸۵درصد تسهیلات به مسیر دیگری رود. وزیر کار در نظر داشت توضیحی نیز درباره مصوبه هیات دولت برای حضار ارائه کند اما در میانه این سخنان، با کف زدن حضار مواجه شد و بلافاصله گفت: تشویق شما سبب شد سخن رابه پایان برم.
در پایان همایش قرار بود بیانیهای درباره رفع موانع تولید و سرمایهگذاری قرائت شود اما به سبب آنکه زمان سخنرانیها ۱۲دقیقه از لحظه اذان مغرب گذشته بود فرصتی برای اعلام آن بیانیه فراهم نشد.
گزارش تصویری: آکو سالمی
ارسال نظر