روز هفدهم اردیبهشت ماه گزارشی در این صفحه درباره افزایش هزینه شرکت‌های دولتی به چاپ رسید. یکی از بندهای آن گزارش مربوط به شرکت مدیریت طرح‌های صنعتی بود. اگرچه گروه صنعت و معدن دنیای‌اقتصاد، افزایش هزینه شرکت یادشده را عاملی منفی تلقی نکرده بود و تنها به انعکاس ارقام هزینه‌ای پرداخته بود؛ چراکه به طور طبیعی یکی از اثرات افزایش هزینه در پروژه‌ها، رشد عملکرد است. اینک توضیح مدیرعامل شرکت مدیریت طرح‌های صنعتی ایران (از شرکت‌های تابعه ایدرو) در پی می‌آید.

با سلام.

احتراما درخصوص مقاله مورخ ۱۷/۲/۱۳۸۷ به عنوان «هزینه تولید (دولتی‌ها)‌ چه افزایشی یافته است» در صفحه ویژه صنعت و معدن جوابیه ذیل ارسال می‌گردد.

در مقاله فوق‌الذکر به مقایسه هزینه واحد تولید در سال ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ در بین ۲۰شرکت دولتی پرداخته و گزارش تحلیلی از افزایش هزینه واحد تولید این شرکت‌ها ارائه شده است. لازم به ذکر است تحلیل صورت گرفته که بر مبنای مقایسه شاخص افزایش هزینه تولید یک واحد است، فقط در شرکت‌های تولیدی کاربرد دارد و استفاده از این شاخص برای شرکت‌هایی مانند شرکت مدیریت طرح‌های صنعتی ایران که کار آنها مدیریت پروژه‌ها است، هیچ مصداقی ندارد، زیرا شاخص افزایش هزینه در یک پروژه در کنار چگونگی پیشرفت کار حاصله در پروژه و میزان درآمد حاصل از آن هزینه قابل تحلیل است. به طور معمول در پروژه‌های صنعتی برای مقایسه عملکرد پروژه در قبال هزینه انجام شده از شاخص نسبت هزینه به میزان پیشرفت پروژه استفاده می‌شود که نشان‌دهنده میزان هزینه انجام شده در قبال یک واحد پیشرفت پروژه است. به عنوان مثال اگر هزینه یک پروژه در یکسال در مقایسه با سال دیگر ۲۰۰درصد رشد داشته باشد و این منتج به رشد پیشرفت کار و درآمد پروژه به میزان ۲۵۰درصد گردد، به دلیل کاهش هزینه در قبال یک واحد پیشرفت حاصل شده، شاخص عملکرد پروژه بیانگر عملکرد مثبت و کاهش هزینه‌ها در قبال واحد کار انجام شده است. بنابراین ذکر افزایش هزینه بدون ذکر میزان پیشرفت کار حاصل از هزینه انجام شده و درآمد منتج آن، برای مقایسه عملکرد شرکت‌هایی که کار آنها مدیریت پروژه است، شاخصی قابل تحلیل نبوده و فقط باعث گمراهی اذهان عمومی می‌گردد.