لیزینگ لوازم خانگی منتفی شد

عکس: سعید عامری

گروه صنعت و معدن- طرح لیزینگ لوازم خانگی به دلیل تامین نشدن اعتبار لازم منتفی شد.

حبیب‌ا... انصاری، دبیرکل شورای صنایع گاز و لوازم خانگی، با بیان مطلب فوق افزود: بانک منتخب برای اجرای این طرح نتوانست اعتبار مربوطه را تامین کند و این طرح منتفی شد. وی درگفت‌وگو با ایسنا خاطرنشان کرد: صندوق مهر رضا (ع) نیز بر خلاف تفاهم‌نامه امضا شده با شورا، فقط خواهان حضور فروشگاه‌های بزرگ مانند شهروند در این طرح بود، در حالی که این طرح باید تمام فروشگاه‌های معتبر و نمایندگی‌های

لوازم خانگی را تحت پوشش قرار می‌داد. لیزینگ (فروش اقساطی) لوازم خانگی از جمله طرح‌هایی است که قرار بود با اجرای آن به اقشار کم‌درآمد به‌ویژه زوج‌های جوان، وام خرید لوازم خانگی تعلق گیرد.

وزیر سابق صنایع و معادن در زمان وزارت خود از طرفداران جدی اجرای این طرح بود و حتی آذر سال گذشته در نمایشگاه لوازم خانگی تاکید زیادی بر اجرای آن کرده بود.

این طرح در زمان وزیر فعلی نیز پیگیری و حمایت ‌شد و صندوق مهر رضا (ع) به عنوان یکی از متولیان آن، از این طرح به عنوان یکی از برنامه‌ها برای کمک به اقشار کم‌درآمد و کمک به جوانان برای ازدواج نام می‌برد.

گردش چرخ صنعت

وزارت صنایع و معادن همچنین با اجرای این طرح در نظر داشت از تولید‌کنندگان داخلی صنعت نیز حمایت کند.

در این طرح قرار بود کارت الکترونیک خرید کالا از طریق سیستم بانکی در اختیار جوانان قرار بگیرد و آنها در قالب بسته لوازم خانگی و با تخفیف مناسب از کالاهای تولید داخل بهره‌مند شوند.

بنا بر مصوبه هیات‌مدیره صندوق مهر رضا (ع) از سال گذشته ۳میلیون و ۲۰۰هزار تومان برای ارائه تسهیلات به جوانان مزدوج اختصاص یافت و مقرر شد یک‌میلیون و ۲۰۰هزار تومان از آن مبلغ به صورت نقد و ۲میلیون تومان نیز به صورت کارت خرید کالا، برای خرید کالاهای تولید داخل در اختیار متقاضیان قرار گیرد.

به اعتقاد محسن شاطرزاده، معاون پیشین وزیر صنایع و معادن، اجرای این طرح حدود هزار و ۳۰۰ تا ۲هزار میلیارد تومان به چرخه صنعت تولید لوازم خانگی داخلی وارد می‌کند که این امر هم برای ایجاد اشتغال، هم برای رشد صنعت و هم برای رشد اقتصادی کل کشور بسیار موثر است.

اقلام مشمول طرح لیزینگ شامل ۱۰ قلم کالای اساسی زندگی از جمله یخچال ، گاز، فرش، چینی‌آلات، ماشین لباسشویی، تلویزیون، چرخ خیاطی

و ... است که با همکاری ده‌ها تولید‌کننده متقاضی عرضه می‌شود.

طهماسبی، وزیر پیشین صنایع و معادن نیز کارگروهی برای نظارت بر ثبات و افزایش کیفیت محصولات و عدم افزایش قیمت محصولات شرکت‌ها در طول اجرای تفاهم‌نامه تعیین کرده بود. علاوه بر این قرار بود شرکت‌ها و کارخانه‌های متقاضی همکاری در طرح لیزینگ لوازم خانگی مجوزهای قانونی و معتبر از وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گواهینامه استاندارد و نیز قابلیت تولید و توزیع محصولات در سطح کشور و ارائه خدمات فروش و خدمات فروش و پس از فروش داشته باشند.

تفاهمنامه‌ شورای صنایع گاز و لوازم خانگی با صندوق مهر رضا (ع) در تیرماه سال ۸۶ برای اجرای طرح لیزینگ لوازم‌خانگی به امضا رسید. اگرچه این طرح با مخالفت‌هایی در صنوف همراه شد. در همین حال پیشتر محمد آزاد، رییس شورای اصناف کشور با ابراز مخالفت با طرح لیزینگ لوازم‌خانگی تاکید کرده بود: لیزینگ لوازم‌خانگی فقط زمانی مناسب است که قدرت خرید کالا و لوازم‌خانگی برای افرادی که نقدینگی ندارند، ایجاد شود.

وی ادامه داد: چنانچه قرار است لیزینگی صورت بگیرد باید با مشارکت واحدهای صنفی باشد به طوری که تسهیلات بانکی در اختیار واحدهای صنفی قرار گیرد.

وی با اشاره به طرح‌های مشابه مانند لیزینگ خودرو، طرح لیزینگ لوازم‌خانگی را موجب ایجاد تداخل در کار صنوف دانست. هرچند انصاری، رییس شورای صنایع گاز و لوازم‌خانگی که مجری اجرای این طرح است، مخالفت اصناف را به دلیل کاهش حاشیه سود آن در پی اجرای این طرح دانست و گفت: مخالفت آنان به دلیل این است که باعث می‌شود مردم به صورت مستقیم کالای مورد نظرشان را خریداری کنند و بنابراین حوزه وسیعی که قبلا داشتند و مانورهایی که می‌دادند، دیگر نمی‌توانند اجرا کنند و سودشان کم می‌شود.

کاهش تعرفه متوقف شد

دبیرکل شورای صنایع گاز و لوازم خانگی در رابطه با تصمیم برای کاهش تعرفه واردات لوازم خانگی نیز گفت: کاهش تعرفه واردات لوازم خانگی فعلا متوقف شده و هم تولید‌کنندگان و هم وزارت صنایع و معادن به شدت با این کار مخالفند.

وی ادامه داد: با توجه به رشد تولیدات داخلی و سرمایه‌گذاری هنگفتی که در صنایع لوازم خانگی صورت گرفته و تنوع تولیدات داخل، کاهش تعرفه واردات معنایی ندارد. انصاری خاطرنشان کرد: در صورت کاهش تعرفه، روند صادرات تشدید شده و در کنار واردات، قاچاق و کم‌اظهاری‌ها موجب از بین رفتن صنایع داخلی خواهد شد.