پودر شوینده از قیمت‌گذاری خارج شد

گروه صنعت و معدن - شورای اقتصاد یارانه‌ پودر شوینده را حذف و این محصول را از شمول قیمت‌گذاری خارج کرد.

حسین ابویی مهریزی - مدیرکل صنایع غیر فلزی وزارت صنایع معادن - با اعلام این خبر افزود: منابع حاصل از صرفه‌جویی پس از حذف یارانه پودر شوینده به یارانه‌ شیر و لبنیات افزوده می‌شود. به گفته وی، این مصوبه مربوط به دوم خرداد بوده و دیروز یکشنبه به واحدها ابلاغ شد.

به گزارش ایسنا، ابویی در پاسخ به این سوال که آیا با حذف یارانه پودر شوینده قیمت آن در بازار افزایش نخواهد یافت، گفت: افزایش قیمت پودر شوینده برآمد چند عامل است که طبیعتا پس از حذف این یارانه، قیمت تمام شده را باید مردم پرداخت کنند.

وی اضافه کرد: در هر صورت پس از حذف یارانه پودر شوینده رقابت در بازار افزایش خواهد یافت، ولی عواملی مانند تنوع تولید، تغییر فرمولاسیون و به وجود آمدن رقابت در بین تولیدکنندگان باعث می‌شود که مردم قدرت انتخاب بیشتری داشته و قیمت‌ها به آن صورتی که تصور می‌شود، تصاعدی بالا نرود.

تاکنون دولت ۶۰درصد هزینه تمام شده پودر شوینده را با ۲۵۰ میلیارد تومان یارانه پرداخت می‌کرد.

سیدمصطفی مقدسی، نایب رییس انجمن صنایع شوینده ایران دراین باره گفته بود: باوجود اینکه ظرفیت نصب شده تولید پودرهای شوینده در کشور ۲ برابر نیاز داخلی است، اما به دلیل یارانه‌دار بودن این محصول و تعیین تکلیف سقف تولید از سوی دولت، سال گذشته ۴۴۰ هزار تن پودر شوینده در ایران تولید شد.

به گفته وی، اگر مکانیسم بازار آزاد در صنعت پودر شوینده حاکم باشد، ظرفیت بیشتر از نیاز کشور است، به دلیل آنکه دولت یارانه می‌پرداخت، سقف تولید را هم مشخص می‌کرد. سال ۸۶ ابتدا سقف ۴۰۰ هزار تن مشخص شده شده بود که سپس با بحران در بازار و کمبود پودر سقف آن به ۴۴۰ هزار تن افزایش یافت.

در سال‌جاری نیز این سقف از سوی شورای اقتصاد مشخص نشد و براساس روال گذشته مانند سال قبل همان ۴۴۰ هزار تن تولید پیگیری می‌شد.

از سوی دیگر یارانه‌ای بودن پودر شوینده دستی سبب قاچاق آن به کشورهای همسایه مانند پاکستان، افغانستان، عراق و آسیای میانه می‌شد.

در سال‌های گذشته ۷۰ درصد تولید پودر شوینده دستی و ۳۰ درصد ماشینی بود که با افزایش درآمد سرانه مردم و ورود هر سال ۵۰۰ هزار دستگاه ماشین لباسشویی در زندگی مردم و ازدواج زو‌ج‌های جوان و افزایش سطح بهداشت خانوارها تقاضای پودر ماشینی رو به افزایش است و به‌گفته شورای تولید‌کنندگان این محصول باید این نسبت عکس شود؛ در حالی که از سال ۸۳ این نسبت تغییر نکرده بود.

اواخر سال گذشته با کمبود پودر ماشینی قیمت هر کارتن از ۷۵۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان به ۲۶ هزار تومان افزایش یافت که با تصمیم دولت مبنی بر تولید ۴۰ هزار تن پودر اضافی، قیمت به حال اول برگشت.

قیمت پودر شوینده از سال ۱۳۸۳ ثابت مانده بود؛ درحالی‌که باتوجه به افزایش نرخ مواد اولیه، قیمت تمام شده پودر شوینده باید هر سال ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش می‌یافت.

تولیدکنندگان پودر شوینده نیاز کشور به پودر شوینده در سال جاری را ۴۷۰ هزار تن اعلام کرده‌اند، به‌گونه‌ای که ۳۱۰ هزار تن پودر دستی و ۱۶۰ هزار تن نیز پودر ماشینی مصرف خواهد شد. تا سال گذشته ظرفیت تولید پودر شوینده در کشور بین ۶۵۰ تا ۷۵۰ هزار تن بود و با راه‌اندازی دو کارخانه دیگر در اواخر سال گذشته و یک کارخانه دیگر نیز که در دست راه‌اندازی است، ظرفیت تولید پودر شوینده در کشور بین ۹۵۰ هزار تن تا یک میلیون تن خواهد شد. سال گذشته ۲۰۰ هزار تن پودر شوینده نیز از ایران به کشورهای آسیای میانه، عراق و افغانستان صادر شد.

آمادگی نداشتیم اما استقبال می‌کنیم

روز گذشته لحظاتی پس از اعلام خبر حذف یارانه پودر شوینده، دبیر شورای تولید‌کنندگان پودر شوینده گفت: در این شرایط آمادگی حذف یارانه پودر شوینده را نداشتیم، اما از این تصمیم استقبال می‌کنیم.

مصطفی مقدسی در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره حذف یارانه پودر شوینده با بیان این مطلب افزود: تولیدکنندگان باید پس از حذف یارانه پودر شوینده با تامین بازار کاری کنند که فشار زیادی به مردم وارد نشود.

وی با اشاره به این‌که با حذف یارانه پودر شوینده و خارج شدن این کالا از شمول قیمت‌گذاری به نظر کمبودی در بازار پیش نخواهد آمد، افزود: این اقدام یک تغییرات قیمتی در بازار به وجود می‌آورد، اما در میان‌مدت و بلندمدت به نفع مردم و صنعت خواهد بود.

او توضیح داد: بر اساس مصوبه جدید قرار است کمیته‌ای متشکل از نمایندگان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سابق، وزارت بازرگانی و صنایع و معادن یارانه تولیدکنندگان پودر شوینده را حساب کرده و به صورت نقدی به آن‌ها پرداخت کنند؛ ضمن این‌که از ابتدای خرداد نیز دیگر به تولیدکنندگان پودر شوینده یارانه‌ای پرداخت نمی‌شود.

مدل جدید یارانه پودر شوینده از سال ۱۳۷۲ به اجرا درآمده بود که سرانجام دیروز مدیرکل صنایع غیرفلزی وزارت صنایع و معادن با اعلام خبر خروج این کالا از شمول قیمت‌گذاری دولت عنوان کرد که منابع حاصل از صرفه‌جویی پس از حذف یارانه پودر شوینده به یارانه‌ شیر و لبنیات افزوده می‌شود.