شکر؛ پیمانکاران طلبکار، تولید کننده بدهکار
با پایان فصل کشت چغندر قند در منطقه جوین سبزوار، هنوز بسیاری ازپیمانکاران کارخانه قند جوین موفق به دریافت مطالبات سال پیش خود از کارخانه نشدهاند؛ این در حالی است که دشت جوین سبزوار به عنوان یکی از قطبهای بزرگ کشت این محصول محسوب می شود و کارخانه قند جوین بزرگترین کارخانه چغندر قند در کشور است. پیمانکاران کارخانه قند جوین در گفتوگو با ایسنا، از عدم پرداخت پول چغندر و پاسخ گویی مسوولان این کارخانه و بی نتیجه بودن مراجعات مکرر خود ابراز نارضایتی کردند.
در مقابل مدیرعامل کارخانه قند جوین سیاستهای غلط دولت در زمینه قند وشکر را مشکل بسیار مهم و غیرقابل جبران در صنعت و کشاورزی دانست و گفت: سرازیر شدن واردات شکر در سال گذشته، عدم حمایت از تولید داخلی و عمل نکردن دولت به تعهدات و وعدههای خود سبب وارد شدن ضربه به تولید قند و شکر کشور شد.
محمد حسینی تصریح کرد: در سال ۸۵ کشور تا یک قدمی خودکفایی در زمینه تولید شکر رسید و تولید ۶/۶ میلیون تن شکر، در طول ۱۱۲سال گذشته کشور بی سابقه بود، اما در سال ۸۶ به دلایل واردات شکر، عدم حمایت از تولید داخل، به هم ریختگی تنظیم بازار و در نتیجه نامناسب شدن شرایط کشاورزان و کارخانهها، با کاهش ۳۵ درصدی این محصول در کشور مواجه شدیم و کارخانه قند جوین نیز با ۱۷ درصد کاهش روبرو بود.
وی ادامه داد: خودکفایی شکر در کشور نیازمند ساماندهی وضعیت کشاورزان و برنامهریزی جهت علمی تر کردن تولید این محصول در کاشت، داشت و برداشت و اصلاح بذور و دفع آفات و ساماندهی وضعیت کشاورزان و ... است.
وی اظهار کرد: از آن جایی که مواد غذایی در جهان آینده بحرانی دارد و قیمت برخی مواد غذایی مانند گندم، جو، علوفه، روغن نباتی و... رو به افزایش است شکر نیز از این امر مستثنی نخواهد بود و از آنجایی که قیمت نفت روز به روز رو به افزایش است در آینده میزان زیادی از شکر به اتانول تبدیل خواهد شد و اینها در حالی است که استراتژی رهبران ما استقلال و خودکفایی کشور است و ما باید حداقل باید در زمینه مواد غذایی خودکفا باشیم؛ از این جهات ما حتی نباید سهم خود را در بازار جهانی این محصول از دست بدهیم چه برسد به اینکه تولید شکر داخل را نیز به شدت کاهش دهیم.
مدیرعامل کارخانه قند جوین با اشاره به نامناسب بودن اوضاع بازار شکر در کشور گفت: تنظیم بازار شکر در ایران بسیار به هم ریخته است و این عدم حمایت دولت از تولید داخل سبب به خطر افتادن پشتوانه اصلی تولید ناخالص ملی خواهد شد در حالی که مساله تنظیم بازار یک تکلیف قانونی برای دولت است؛ اما مسوولان ذی ربط در این زمینه بسیار خونسرد عمل کرده و این خطر و مشکلات پیش روی کشاورزان و صنعت را احساس نمیکند و از دست دادن این فرصتها برایشان مفهومی ندارد و این دقایق و لحظات برایشان سرمایه محسوب نمی شود.
حسینی با ابراز نارضایتی از دولتمردان به دلیل عمل نکردن به وظایف و وعدههای خود وعدم پرداخت وام از طریق بانکها تصریح کرد: بانک صادرات در فروردین ۸۶ باید بیش از شش میلیارد تومان از محل اعتبارات دولتی به کارخانه پرداخت میکرد اما با گذشت بیش از یکسال هنوز نتوانستهایم این میزان را دریافت کنیم و ۴۲ درصد پول پیمانکاران چغندر قند سال گذشته کارخانه هنوز پرداخته نشده است.
وی افزود: ما از اوایل سال گذشته بیش از پنج مصوبه از وزارت صنایع ومعادن، حوزه اقتصادی معاونت ریاست جمهوری و...برای حل مشکلات و پرداخت پول چغندر کاران داشتهایم که متاسفانه تا امروز هیچ کدام از آنها عملی نشده است و آیین نامههای اجرایی این مصوبات روشن وصریح نیست.
حسینی با مقایسه قیمت های شکر با سایر محصولات و تولیدات در سنوات گذشته گفت: در سال ۸۱ قیمت شکر۴۲۳ تومان بود و در سال ۸۶ مجبور به فروش آن با قیمت ۴۰۰ تومان بودیم در حالی که دستمزد کارگران سه برابر شده و قیمت بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز ما و بسیاری از اقلام دیگر چندین برابر شده است و این سوال پیش می آید که آیا در طول این سالها تورم در کشور ما منفی بوده و قیمت اجناس رشد منفی داشته است که محصول شکر داشته باشد؟
مدیر عامل کارخانه قند جوین افزود: جایگزینی محصول جدید مشکلات فراوان خود را داراست و نیازمند دانش، سرمایهگذاری، ابزار، برنامهریزی خاص خود است و از طرفی سبب تعطیلی سرمایهگذاریهای کنونی در آن منطقه میشود، اما باید خاطر نشان شد که ما درکاشت چغندر و تولید قند و شکر سابقه ای صدساله داریم و این همه بیتوجهی در خور زحمات کشاورزان و تولید حلال آنان نیست.
وی با بیان کاهش چشمگیر شکر در سال ۸۷ افزود: پیش بینی می شود که در سال جاری تنها دو میلیون تن شکر در کشور تولید شود که شاهد ۷۰ درصد کاهش نسبت به سال ۸۵ خواهیم بود و قیمت شکر به ۷۰۰ تومان در سال ۸۷ خواهد رسید.
وی افزود: از آن جایی که تولید غالب کارخانه قند جوین، شکر است اما با خرید قند از یکی از کارخانههای معتبر کشور به پیمانکاران خود قند میدهد که متاسفانه تاثیر منفی نابسامانی سالهای گذشته برکیفیت قند آن کارخانه با وجود چند بار بازگرداندن محمولهها سبب شد ما به قند با کیفیتی دست نیابیم.
حسینی خاطر نشان کرد: کارخانه قند جوین در سال ۸۶ هیچ گونه فروش شکری نداشته و فقط میزانی شکر به کشاورزانی که به اجبار مایل به دریافت شکر خود شدهاند واگذار شده است که البته کشاورزان نیز با فروش شکر خود متحمل زیان فراوان شدهاند.
کارخانه قند جوین با توان پنج هزارتن چغندر در شبانه روز بزرگترین کارخانه تولید شکر در کشور است که پنج تا شش درصد شکر کشور و ۲۰ تا ۲۵ درصد شکر سه استان خراسان را تولید می کند که در سال ۱۳۵۴تاسیس شده و از سال ۵۷ به بهره برداری رسیده است.
ارسال نظر