منابع جدید ارزی برای ۱۴۰ طرح نیمه تمام
سهم هر طرح؛ ۳۲ میلیون دلار
گروه صنعت و معدن- اختصاص ۵/۴ میلیارد دلار منابع ارزی از محل صندوق توسعه ملی و دو هزار میلیارد تومان منابع بانکی برای تکمیل ۱۴۰ طرح نیمه تمام صنعتی؛ آخرین وعده وزیر صنعت، معدن و تجارت در روزهای پایانی سال جاری است. این منابع مالی برای پیشبرد واحدهای نیمهتمامی که تا ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، اختصاص خواهد یافت. در شهریور ماه سال جاری نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت از اختصاص ۵/۲ میلیارد دلار تسهیلات از صندوق توسعه ملی برای ۱۸۴ واحد صنعتی خبر داده بود، رقمی که مشخص نیست در واقعیت به دست صنعتگران رسیده یا خیر؟
بر اساس آمار رسمی وزارتخانه تا پایان آبان ماه امسال ۱۸ هزار و ۳۹۲ طرح نیمه تمام صنعتی و معدنی در کشور وجود داشته که در این میان شش هزار و ۸۰۵ طرح بین ۲۰ تا ۴۰ درصد، پنج هزار و ۸۲۵ طرح بین ۴۰ تا ۶۰ درصد و پنج هزار و ۷۶۲ طرح نیز بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند. در این میان، تعداد طرحهای مهم نیمهتمام صنعتی کشور در حال حاضر به بیش از ۱۴۰ طرح رسیده است.
اختصاص بودجه ۵/۴ میلیارد دلاری برای پیشبرد طرحهای نیمه تمام در حالی است که مهدی غضنفری مرداد ماه امسال پیش از تصدی کرسی وزارت با بیان اینکه اجرای طرحهای نیمهتمام صنعتی و معدنی باید با جدیت در وزارتخانه جدید پیگیری شوند، اعلام کرده بود: قول تامین منابع مالی این طرحها را از صندوق توسعه ملی از رییسجمهور گرفتهایم. وی با اشاره به اینکه سعی میکنیم طرحهای نیمه تمام تا پایان دو سال باقیمانده از عمر دولت دهم روی زمین باقی نمانند، تاکید کرد: باید مراقب باشیم که لیست طرحهای نیمه تمام ما را ناامید نکند.
حالا با گذشت نزدیک به ۶ماه از آن زمان، وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در همایش سراسری مدیران عامل شرکت شهرکهای صنعتی با اعلام منابع جدید ارزی برای طرحهای نیمه تمام گفت: دولت در آخرین مصوبه خود برای تکمیل ۱۴۰ طرح بزرگ نیمه تمام صنعتی با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد، ۵/۴میلیارد دلار منابع ارزی از محل صندوق توسعه ملی و دو هزار میلیارد تومان منابع بانکی اختصاص داده است.
وی تصریح کرده است: این پروژههای اولویتدار، بزرگترین طرحهای بالای ۱۵ میلیارد تومان محسوب میشوند که قرار است با تخصیص منابع و انجام کار ویژه روی آنها، در سال ۹۱ به بهرهبرداری رسند.
سهم شهرکها از اشتغال صنعتی
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه یک سوم صنایع در شهرکهای صنعتی مستقر است و یک چهارم تولید در این مکانها محقق میشود، گفته است: شهرکهای صنعتی نقش مهمی در اشتغالزایی و تولید صادراتی دارند.
به گفته غضنفری در حالی که بیش از ۴۲ درصد اشتغال بخش صنعت پیش روی شهرکهای صنعتی قرار دارد؛ بنابراین کاملا مشخص است که اشتغال وابسته به تولید است به ویژه اگر تولید صادراتی باشد، پایداری آن بیشتر خواهد شد.
از نظر وی، اشتغال یکی از دغدغههای بزرگ کنونی جامعه است که مردم همواره انتظار دارند تا دولت در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهد و در میان دستگاههای مختلف، از وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت بیش از همه دستگاهها انتظار میرود و شهرکها با توجه به رویکرد تولیدی خود در این راستا میتوانند نقش مهمی را عهدهدار شوند.
تشکیل کارگروه ویژه ارز
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به شروع به کار کارگروه ویژه ارز در وزارتخانه همزمان با نوسانات نرخ ارز در سطح جامعه میگوید: این کارگروه نهایت تلاش خود را برای تامین ارز و مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی مصروف میکند.
وی از مدیران عامل شرکت شهرکهای صنعتی خواسته است تا در صورتی که واحدهای تولیدی در تماس با آنها از مشکلات تامین ارز مورد نیاز واردات رسمی سخن گفتند، حتما این مساله را به وزارتخانه اعلام کند تا سریعا نسبت به رفع مشکلات اقدام شود.
تاسیس شهرکهای صنعتی مرزی یک آرزو
غضنفری در بخش دیگری از سخنان خود با تصریح اینکه راهاندازی شهرکهای صنعتی مرزی یک آرزو است، آن را زمینه ساز ایجاد شهرکهایی دیگر دانسته است.
به اعتقاد وزیر صنعت، معدن و تجارت این وزارتخانه اهمیت بسیاری برای راهاندازی نخستین شهرک صنعتی مرزی قائل است و امیدوار است که با راهاندازی نخستین شهرک، نمونههای مشابه آن نیز تاسیس شود. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت در صورتی که نگاه جهانی نباشد، تولید و تجارت نیز نمیتواند ملی شود و در شرایطی که غولهای بزرگ صنعتی همچون چین وجود دارند و بازارها را در تسخیر خود قرار دادهاند، ما نباید بازار خود را از دست بدهیم.
اولویت اتمام پروژههای نیمه تمام
در همین حال، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اتمام پروژههای نیمه تمام اعلام کرد: طرح کمک به نوسازی صنایع در ۱۲ هزار واحد صنعتی با اولویت رفع تبعات اجرای قانون هدفمندی یارانهها از برنامههای این سازمان در طول برنامه پنجم توسعه است و تکمیل و راهاندازی طرحهای دارای حداقل ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در سراسر کشور از مهمترین برنامههای سازمان در سال آتی است.
به گفته فخرالله مولایی، با تکمیل و راهاندازی این طرحها در سال ۹۱ برای بیش از ۱۱۷ هزار نفر در سراسر کشور اشتغال ایجاد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ۲۷ هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی در حال حاضر در شهرکها و نواحی صنعتی فعال و ۲۸ هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی نیز نیمهتمام هستند، افزود: تلاش ما در سازمان این است که ظرفیت تولید در واحدهای فعال را بالابرده و واحدهای نیمه تمام را هرچه سریعتر تکمیل کنیم.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در ادامه به تدوین لایحه بودجه ۹۱ اشاره و تصریح کرد: با موافقت معاونت نظارت و راهبردی ریاستجمهوری موفق شدیم، دو ردیف اعتباری جدید به منظور توسعه خوشههای صنعتی و تصفیه پساب صنعتی با اعتبار سالانه ۱۴ میلیارد تومان دریافت کنیم، همچنین ۳۱ میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات سازمانهای توسعهای برای تکمیل زیرساختهای عمرانی به این سازمان اختصاص یافت.
وی همچنین ایجاد بانک مشترک صنایع کوچک و صنوف با همکاری مرکز اصناف ایران را از ماموریتهای جدید سازمان برشمرد.
یادآور میشود که پیش از این نیز در بازدید کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع و معدن ایران از شهرکهای صنعتی، عنوان شده بود که ۷۰ درصد شهرکهای احداث شده با ظرفیت خالی مواجه هستند که این امر موجب شد تا کارشناسان نسبت به توقف چرخه تولید در شهرکهای صنعتی هشدار دهند.
ارسال نظر