اولتیماتوم وزیر به هرگونه افزایش قیمت بدون مصوبه
تولیدکنندگان: روشهای تعزیراتی اثر بخش نیست
گروه صنعت و معدن - تاثیر نوسانات نرخ ارز بر تولید و افزایش پیشبینی نشده قیمت برخی محصولات موجب شد تا وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته از برخورد با افزایش قیمتهای غیر مصوب خبر دهد. به گفته مهدی غضنفری تصمیم جدید به منظور کنترل و نظارت بر جریان تولید و توزیع کالا صورت گرفته است. وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هر گونه افزایش قیمتهای ناشی از افزایش نرخ ارز را غیرقانونی میداند و با آن برخورد میکند و اگر تولیدکنندگان و یا واردکنندگان کالای خود را به قیمت بالاتر از مصوب سازمان حمایت عرضه کنند، غیرقانونی خواهد بود. اظهارات مطرح شده از سوی مهدی غضنفری در حالی است که آبان ماه سالجاری به دنبال مصوبه دولت طرح آزادسازی قیمت در دستور کار قرار گرفت، اما هرگز اجرایی نشد. به طوری که با افزایش نوسانات نرخ ارز در بازار برخوردهای تعزیراتی جایگزین طرح مصوب شد تا به این طریق از هرگونه افزایش قیمت توسط تولیدکنندگان جلوگیری شود. روشی که به گفته کارشناسان جوابگو نخواهد بود و روند عرضه کالا با این شرایط غیرقابلکنترل خواهد شد. از سوی دیگر به گفته برخی از فعالان تولیدی الزامات در نظر گرفته شده از سوی دولت موجب شد تا با وجود افزایش هزینههای جانبی در محصول نهایی هیچ افزایش قیمتی صورت نگیرد.
آزادسازی قیمتها در اغما
در رابطه با تصمیم جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت برای کنترل بازار در آستانه شب عید، دبیر انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی به «دنیای اقتصاد» میگوید: تصمیم دولت برای کنترل قیمت کالاهای وارداتی در کنار کالاهای داخلی اقدام مثبتی است.
علی نقیب در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» گفت: دولت نباید اجازه بدهد که برخی دلالان با هر قیمتی که میخواهند کالاهای وارداتی را عرضه کنند، اما تولیدکنندگان داخلی برای افزایش قیمت تحت فشار باشند.
وی با اشاره به افزایش نرخ تورم در سالجاری گفت: با افزایش قیمت حاملهای انرژی باید بازنگری در قیمت کالاهای تولید داخل مدنظر قرار گیرد البته ما معتقدیم که این افزایش قیمت باید همراه با تعامل دولت و انجمنهای تولیدی باشد. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه دولت در دو ماه گذشته از آزادسازی قیمت کالاها خبر داده بود، این موضوع در چه مرحلهای قرار دارد، گفت: بحث آزادسازی قیمتها موضوعی بود که فقط رسانهای شد.
وی افزود: انجمن برای افزایش قیمت برخی کالاها با سازمان حمایت تفاهمنامهای را امضا کرده است که هنوز اجرایی نشده است.
نقیب در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه دولت اعلام کرده است با توجه به اینکه تولیدکنندگان از ارز مرجع با قیمت ۱۲۲۶ تومان برای واردات کالا استفاده میکنند، نباید افزایش قیمت داشته باشند، گفت: اگر اختصاص ارز مرجع با قیمتی که از سوی دولت اعلام شده است اجرایی شود، تولیدکنندگان مشکل نخواهند داشت. اما اگر اجرایی نشود قطعا با افزایش قیمت تمام شده بیشتری در سال آینده روبه رو میشوند.
هنوز افزایش قیمت نداشتهایم
دبیر انجمن صنایع تولیدکنندگان و صادرکنندگان کنسانتره و آبمیوه ایران نیز از دیگر کسانی است که در مورد تصمیم دولت برای کنترل قیمت در بازار میگوید: کنترل قیمتها یکی از وظایف دولت است، اما پیش از این سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تفاهمنامهای را با انجمنها منعقد کرد که قیمتگذاری کالاها را در اختیار انجمنهای بخش خصوصی قرار دهد و خود فقط بر این موضوع نظارت داشته باشد.
ولی الله داوودآبادی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به تفاوت قیمتی برخی از اجناس اظهار کرد: در حال حاضر قیمت درج شده روی برخی از اجناس با قیمت فروش آن مغایرت دارد. این فاصله قیمت مطابق با ضابطههای قانونی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیست که لازم است کنترل شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا واگذاری قیمتگذاری کالاها به انجمنها اجرایی شده و تاکنون قیمت محصولات کنسانتره و آبمیوه چه میزان افزایش یافته است، گفت: از امضای تفاهمنامه سازمان حمایت مدت زمان زیادی نگذشته است. در حال حاضر هم با وجود افزایش قیمت شکر، حملونقل، قیمت حاملهای انرژی و ... واحدهای تولیدکننده کنسانتره و آبمیوه با وجود افزایش هزینهها، افزایش قیمتی را اعمال نکردهاند.
دبیر انجمن صنایع تولیدکنندگان و صادرکنندگان کنسانتره و آبمیوه ایران در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه وزارت صنایع اعلام کرده است از آنجایی که بخش تولید برای واردات کالا از ارز مرجع استفاده میکند، نباید افزایش قیمت را اعمال کند، اظهار کرد: لازمه این امر آن است که بانک مرکزی ارز مرجع با قیمتی که اعلام شده است (۱۲۲۶ تومان) را در اختیار بخش تولید قرار دهد.
تفاهمنامهای که اجرا نشد
در این میان، دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات نیز در مورد تصمیم دولت برای کنترل بازار میگوید: دولت در شرایطی بحث ممنوعیت افزایش قیمتها را مطرح کرده است که پیش از این اعلام کرده بود قیمتگذاری کالاها را به بخش خصوصی واگذار میکند.جمشید مغازهای در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به جلسات این انجمن با سازمان حمایت در این رابطه گفت: اما یک روز بعد از این جلسه، دادن اختیار به بخش خصوصی برای قیمتگذاری کالاها منتفی شد. وی با بیان اینکه واحدهای تولیدی هنوز مجوز افزایش قیمت را دریافت نکردهاند، در مورد دریافت ارز مرجع برای واردات مواد اولیه نیز گفت: هنوز ارز با قیمت مصوب بانک مرکزی را دریافت نکردهایم.
طرحی که اجرا نشد
ابوالحسن خلیلی، دبیر کل انجمنهای صنایع غذایی ایران نیز در پاسخ به این سوال که طرح آزادسازی قیمتها که چندی پیش از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شده بود به کجا رسید، میگوید: طرح آزادسازی قیمت عملا در حد حرف باقی ماند و به جایی نرسید. البته دلیل عدم اجرای آن نیز تغییر مداوم شرایط اقتصادی کشور بوده که مسوولان را مجبور به تغییر در اجرای این طرح کرده است.
به گفته دبیر کل انجمنهای صنایع غذایی ایران مسالهای که در حال حاضر مطرح است اجرای روشهای تعزیراتی از سوی دولت برای کنترل بازار است. دولت هماکنون سعی دارد به واسطه اهرمهای تعزیراتی نسبت به کنترل بازار اقدام کند.تاثیر مستقیم افزایش نرخ ارز بر محصولات تولیدی از جمله مواردی است که خلیلی به آن اشاره کرده و میگوید: با وجود اینکه نوسانات نرخ ارز به طور مستقیم بر بازار تاثیر گذار بوده، با این حال دولت تاکنون هیچ برخوردی با بانک مرکزی به دلیل افزایش قیمت نرخ ارز صورت نداده و سعی دارد همچنان با اهرمهای تعزیراتی بازار را کنترل کند.
خلیلی در ادامه با اشاره به اینکه در ابتدای سالجاری تولیدکنندگان و واردکنندگان با دلار هزار و ۷۰ تومان اقدام به گشایش «ال.سی» کردند، میگوید: ابتدای سالجاری نرخ ارز به منظور گشایش «ال.سی» هزار و هفتاد تومان بود، اما در حال حاضر که سررسید «ال.سی»ها فرا رسیده واردکنندگان ناچار به استفاده ارز ۱۲۲۶ تومانی هستند که این امر مشکلات بسیاری را برای آنها به وجود آورده است.
دبیر کل انجمنهای صنایع غذایی ایران در پاسخ به این سوال که آیا به منظور تغییر قیمت محصولات در سالجاری راهکاری اندیشیده شده است نیز اظهار کرد: هنوز برای سال آینده هیچ اقدامی صورت نگرفته است و برای سالجاری نیز با وجود افزایش هزینهها تاکنون مجوز افزایش قیمت صادر نشده و عرضهکنندگان ناچار به عرضه با قیمت سابق هستند.
وی در ادامه میگوید: سال گذشته به دلیل اجرای طرح هدفمندی یارانهها، ۹ ماه مجوز افزایش قیمت به بخش تولید داده نشد و در سالجاری نیز به دلیل بروز مشکلات به وجود آمده عرضهکنندگان ناچار به ثبات قیمت شدهاند.
خلیلی معتقد است در صورتی که نخواهیم تغییر هزینههای رسمی در بخش تولید را مدنظر قرار دهیم با ناکارآمدی سیستم تولید، اشتغال ناپایدار و در نهایت کاهش نیروی کار مواجه خواهیم شد.
نرخ ارز تاثیری بر بازار میوه ندارد
رضا نورانی، دبیر اتحادیه محصولات کشاورزی ایران نیز در این خصوص میگوید: محصولات کشاورزی در رده کالای فسادپذیر قرار دارد و قیمت آن توسط عرضه و تقاضا تعیین میشود، به همین دلیل تاکنون دستورالعملی برای قیمتگذاری در خصوص محصولات کشاورزی صادر نشده است. با این حال برای کنترل بازار در شب عید از تعیین قیمت محصولات سیب، پرتقال و موز توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، سازمان تعزیرات و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز استقبال خواهیم کرد.
دبیر اتحادیه محصولات کشاورزی ایران در خصوص تاثیرپذیری بازار محصولات کشاورزی از افزایش نرخ ارز نیز میگوید: بازار محصولات کشاورزی برای سالجاری از افزایش نرخ ارز تاثیری نخواهد گرفت، چرا که تولید و واردات بر اساس نرخ سال گذشته صورت گرفته است.نورانی در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش قیمت ارز در هفتههای اخیر آیا در بخش محصولات کشاورزی شاهد افزایش قیمت بودهایم، اظهار کرد: در هفتههای اخیر در بخش عمده فروشی هیچ افزایش قیمتی نداشتیم، اما در بخش خردهفروشیها تا حدودی شاهد افزایش قیمت بودیم که با ورود سازمان تعزیرات و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به منظور کنترل بازار قیمتها در خردهفروشیها نیز کنترل شده و تا حدودی نیز شاهد کاهش قیمت بودهایم.
دبیر اتحادیه محصولات کشاورزی ایران در خصوص محصولات کشاورزی وارداتی و تاثیرپذیری این محصولات از نوسانات نرخ ارز نیز میگوید: در میان سبد محصولات کشاورزی در حال حاضر تنها مجوز واردات برای موز صادر میشود و واردات سایر محصولات مجاز نیست. در خصوص این میوه نیز در صورتی که ارز با نرخ مرجع تامین شود با مشکل مواجه نخواهیم شد و در غیر این صورت به طور خودکار شاهد افزایش قیمت موز در بازار خواهیم بود.به گفته نورانی، پروسه واردات میوه دو تا سه ماه زمان میبرد به همین دلیل از مسوولان میخواهیم برای جلوگیری از بروز مشکل در ایام عید هر چه سریعتر ارز با نرخ مرجع را در اختیار واردکنندگان قرار دهند تا در ایام عید، بازار با مشکل مواجه نشود.
دبیر اتحادیه محصولات کشاورزی ایران در پاسخ به این سوال که در صورت عدم ارائه نرخ مرجع در بازار تا چه میزان شاهد افزایش قیمت موز در بازار خواهیم بود نیز میگوید: در حال حاضر شاهد تفاوت قابل توجهی در بازار ارز هستیم که بالطبع به همین میزان نیز افزایش قیمت خواهیم داشت.
علاوه بر افزایش قیمت، نورانی از کاهش عرضه و کمبود این میوه در صورت عدم تامین ارز مورد نیاز نیز خبر داد.
ارسال نظر