سیر صعودی تخلفات در اوپک
دنیایاقتصاد- اعضای اوپک در حالی بر سر افزایش سقف تولید با هم اختلاف دارند که برخی از گزارشها حکایت از تخلف ۷۳/۴ میلیون بشکه ای تولید این سازمان از سهمیههای تعیین شده دارد. سقف تولید اوپک از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون در حد ۸۴/۲۴ میلیون بشکه در روز ثابت مانده است. فعالان بازار پیشبینی میکنند که تقاضا برای نفت اوپک در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۱ به ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه خواهد رسید. همچنین برآورد میشود که میزان تقاضا برای تولید نفت اوپک در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۱ نیز در حدود ۳۰ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه خواهد بود. سیر صعودی تخلف اوپک از سهمیهها
گروه انرژی- پیشبینیها از افزایش تقاضای نفت در نیمه دوم سال ۲۰۱۱، میزان تخلف اوپک از سهمیهها را افزایش داد.
به گزارش خبرنگار ما، کشورهای عضو اوپک در حالی در نشست ۱۵۹ خود در وین به توافق رسمی برای افزایش سطح تولید نرسیدند که روند تولید نفت این سازمان در ماه ژوئن (خرداد-تیر) به بیش از ۵۷/۲۹ میلیون بشکه در روز رسیده است.
این نشان میدهد که سقف تولید این سازمان ۷۳/۴ میلیون بشکه بیشتر از سهمیههای تعیین شده است. برخی کارشناسان معتقدند که پیشبینیها از افزایش تقاضا برای نفت اوپک در نیمه دوم سال میلادی یکی از دلایل اصلی تخلف این سازمان از سهمیهها است.
مخالفان متخلف
فعالان بازار پیشبینی میکنند که تقاضا برای بازار نفت اوپک در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۱ به ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه خواهد رسید. همچنین گفته میشود که میزان تقاضا برای تولید نفت اوپک در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۱ نیز به ۳۰ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه میرسد.
مقایسه میانگین تولید نفت این سازمان در ماه ژوئن با پیشبینی بازار، نشان میدهد که برخی از کشورهای اوپک با وجود اینکه در نشست اخیر خود در وین با افزایش سقف تولید اوپک مخالفت کردند، اما به طور غیررسمی تولید خود را افزایش دادهاند.
اوپک از ابتدای دسامبر سال ۲۰۰۸ تاکنون سقف تولید خود را در حد ۲۴/۸۴۵ میلیون بشکه ثابت نگه داشته است.
روند تولید از ابتدای سال
به گزارش خبرنگار ما، بررسی روند تولید نفت اوپک از ابتدای سال جاری میلادی نشان میدهد که تخلفات این سازمان از سهمیههای تعیین شده با نزدیک شدن به نیمه دوم سال افزایش یافته است.
گزارش ماهانه اوپک در ابتدای سال ۲۰۱۱ حکایت از آن دارد که میزان تولید نفت ۱۱ عضو اوپک به غیر از عراق طی ماه ژانویه ( آذر- دی۸۹) با بیش از ۱۳۸ هزار بشکه افزایش به بیش از ۰۱/۲۷ میلیون بشکه در روز رسیده بود.از سوی دیگر، بر اساس گزارشی که سال گذشته از سوی سازمان بینالمللی انرژی منتشر شد تولید این سازمان در ماه فوریه (دی-بهمن۸۹) به ۳۷/۲۷ میلیون بشکه در روز رسید. در این بین، میزان تولید کشورهای عضو اوپک با کاهش تقاضا در بازار، در ماه مارس (اسفند - فروردین ۹۰) به کمتر از ۵۱/۲۶ میلیون بشکه در روز رسیده است.
البته روند پایبندی اوپک به سهمیه در ماه بعد نیز تداوم پیدا کرد؛ به طوری که تولید ۱۱ عضو اوپک به غیر از عراق در ماه آوریل (فروردین- اردیبهشت) با ۳۴۴ هزار بشکه در روز کاهش به ۱۸/۲۶ میلیون بشکه در روز رسید. البته با وجود کاهش تولید این سازمان در چهارمین ماه سال ۲۰۱۱ باز تولید این سازمان روزانه ۳۹/۱ میلیون بشکه بیش از هدف رسمی این سازمان یعنی ۸۵/۲۴ میلیون بشکه در روز بوده است.
بیشترین تخلف در دو ماه
در این بین، تازهترین گزارشی که از سوی نشریه «پلاتز» منتشر شده نشان میدهد که تولید کشورهای عضو اوپک در ماههای مه و ژوئن بیشترین افزایش را داشته است. تولید نفت اوپک طی ماه مه (اردیبهشت- خرداد۹۰) در حالی به ۰۴/۲۹ میلیون بشکه در روز رسید که این میزان در ماه ژوئن (خرداد- تیر۹۰) به ۵۷/۲۹ میلیون بشکه در روز افزایش داشته است.
وضعیت صادرات نفت ایران
در این بین، خبرگزاری «مهر» نیز از افزایش صادرات نفت کشورهای عضو اوپک طی دو هفته گذشته خبر داده است. این خبرگزاری با اشاره به افزایش قیمت جهانی نفت و پیشبینیها از افزایش تقاضا گزارش کرد: «از دو هفته گذشته تاکنون به طور متوسط بالغ بر ۲۶۰ هزار بشکه به حجم صادرات نفت ایران افزوده شده است.»
روند صادرات سایر اعضا
بر اساس این گزارش، در کنار ایران برخی از اعضای اوپک هم به عرضه نفت مازاد بیشتری به بازارهای جهانی روی آوردهاند. به طوری که در کنار افزایش یک میلیون بشکه صادرات نفت عربستان سعودی، صادرات این کالای استراتژیک توسط الجزایر روزانه ۷۷ هزار بشکه، آنگولا ۵۳ هزار بشکه، اکوادور ۶۶ هزار بشکه، کویت ۲۱۸ هزار بشکه، نیجریه ۶۴۷ هزار بشکه، قطر ۷۹ هزار بشکه و امارات حدود ۳۰۰ هزار بشکه افزایش صادرات نفت داشته اند.
ایران پایبند است
به گزارش خبرنگار ما، این گزارش در حالی منتشرشده که مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران بلافاصله آن را تکذیب میکند و میگوید:«ایران به تعهدهای خود در چارچوب سهمیه مصوب اوپک پایبند است.»
مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران در گفتوگو با «شانا» ضمن تکذیب افزایش صادرات نفت ایران که از سوی برخی رسانهها منتشر شده بود، اظهار کرد:«صادرات روزانه و محدود، موید افزایش صادرات نیست. با توجه به حجم بزرگ محمولهها، ممکن است در روزهایی از هفته، تعداد بارگیریها افزایش داشته باشد.»
«محسن قمصری» تاکید کرد:«ایران به هیچ روی افزایش صادرات نداشته و تمام تولید قانونی خود را مطابق تعهدهای قراردادی صادر کرده است.» به نظر کارشناسان، تخلف اوپک از سهمیههای تعیین شده در دو ماه مه و ژوئن در شرایطی صورت گرفته که برخی از اعضای اوپک نگران ایجاد مازاد عرضه در بازار و کاهش شدید قیمت نفت هستند. در مقابل برخی دیگر از کارشناسان معتقدند اگر چه تقاضا برای نفت در کشورهای پیشرفته به دلیل افزایش بیکاری کاهش یافته است، اما در کشورهای در حال توسعه روند صعودی خواهد داشت.
بر اساس گزارشی که به تازگی از سوی بانک مرکزی ایران منتشر شده، کشورهای در حال توسعه از جمله چین و هند در نیمه دوم سال میلادی رشد اقتصادی بالایی را (به ترتیب ۹ و ۱/۸ درصد) تجربه میکنند که منجر به افزایش تقاضا برای نفت در ماههای آتی خواهد شد.
ارسال نظر