دست انداز‌های وام نوسازی

گروه صنعت و معدن- یک روز وعده تامین نقدینگی هزینه‌های انرژی و روز دیگر وعده پرداخت تسهیلات نوسازی و بهسازی؛ به راستی چه تعداد از ۷۰ هزار واحد صنعتی موجود در کشور، از وام نوسازی بهره‌مند شدند؟ به گزارش خبرنگار ما، بسیاری از صنعتگران و مجلسی‌ها همچنان از عدم پرداخت ۱۵۰۰ میلیارد تومان یارانه صنعتی که بخشی از آن قرار بود برای نوسازی به صنایع تخصیص یابد، گلایه می‌کنند. به طوری که برای شمار زیادی از آنها هنوز مشخص نیست که منابع یارانه‌های صنعتی در این حوزه چگونه تخصیص یافته و خواهد یافت؟براساس آماری که در روز صنعت و معدن از سوی سرپرست وزارت صنایع و معادن اعلام شده هزار میلیارد تومان از منابع یارانه‌های صنعتی به بیش از شش هزار واحد اختصاص یافته است که به این ترتیب از ۱۲ هزار واحد آسیب‌پذیر که قرار بود منابع یارانه‌ای به آنها تعلق گیرد، نیمی از آنها به یارانه‌های صنعتی دست پیدا نکردند.

پیش از این، سرپرست وزارت صنایع و معادن همچنین عنوان کرده بود که سه هزار واحد صنعتی، متقاضی وام نوسازی هستند که مشخص نیست که چه تعداد از این واحدها، وام نوسازی دریافت کرده‌اند.

خبرنگار ما برای بررسی وضعیت روند پرداخت یارانه‌های صنعتی به سراغ برخی از صنایع آسیب‌پذیر رفت تا از چند و چون بسته‌های حمایتی تامین نقدینگی واحدهای صنعتی و معدنی یا همان خط اعتباری هزینه انرژی و تسهیلات نوسازی و بهسازی آگاه شود. یکی از این صنایع آسیب‌پذیر، آجرپزها هستند. «مرتضی منبع چی» رییس اتحادیه تولیدکننده‌های آجر در پاسخ به خبرنگار «دنیای اقتصاد» درباره دریافت تسهیلات نوسازی تصریح کرد:« من به جرات می‌گویم که شاید فقط کمتراز پنج درصد از فعالان این صنف از خط اعتباری انرژی و تسهیلات نوسازی استفاده کرده‌اند و واحدهای تولیدی ما وام نوسازی نگرفته‌اند و اگر دریافت کرده باشند، به اندازه انگشتان دست نیست.»

فقط با کارت بهره‌برداری

وی توضیح داد:« برای پرداخت تسهیلات نوسازی وزارت صنایع اعلام کرده که فقط به تولیدکنندگانی که پروانه بهره‌برداری گرفته‌اند، تسهیلات نوسازی پرداخت می‌کند؛ در صورتی که بخش زیادی از تولیدکنندگان این کارت را دریافت نکرده است.»

شرط و شروط نگذارید

رییس اتحادیه تولیدکننده‌های آجر در ادامه تاکید کرد:«اگر هدف رشد تولید و صنعت است منطقی است که در این شرایط موانع از سر راه تولید و صنعت برداشته شود و نه اینکه شروط و موانع قرار گیرد.»

سقف دارد

وی با طرح این پرسش که اگر وزارتخانه می‌خواهد، وام بپردازد، چرا مهلت تعیین کرده است ؟ و بعد سایت خود را بسته است؟، گفت:«وزارتخانه با پایان یک مهلت یک ماهه برای ثبت نام، سایت را بسته است و بیان می‌کند که برای پرداخت تسهیلات سقف وجود دارد.»

«منبع چی» در ادامه تشریح کرد:« ما صنفی هستیم که زیر پوشش بازرگانی قرار داریم. در صورتی که ما جزئی از بخش تولید هستیم و باید تحت حمایت وزارت صنایع و معادن نیز باشیم. در مورد موضوع بسته‌های حمایتی قرار بر این است که وزارت صنایع و معادن، صنایع آسیب‌پذیری چون ما را حمایت کند، اما متاسفانه این حمایت‌ها صورت نگرفته است.»

تازه مدرک داده‌ایم

خبرنگار ما در ادامه به سراغ صنعت آسیب‌پذیر دیگری از جمله صنایع آسیب‌پذیر یعنی صنعت سرب و روی رفت.

«یوسف مرادلو» رییس هیات مدیره انجمن سرب و روی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت:« ما هنوز وام نوسازی یا بهسازی دریافت نکرده‌ایم و تازه مدارک و آمارهای ما تحویل گرفته شده است.»

وی افزود:« نقدینگی هزینه‌های انرژی نیز تحقق نیافته است.»

به گزارش خبرنگار ما، در حالی که صنعتگران سرب و روی در تیرماه مدارک خود را به وزارت صنایع و معادن تحویل داده‌اند، بسیاری از صنعتگران دیگر در تهران و شهرستان نتوانسته‌اند ثبت‌نام کنند. آنها از این مساله گله داشته‌اند که مهلت ارائه شده کافی نبوده است و آنها برای ادامه کاربه این تسهیلات نیاز دارند. صنعتگران تاکید کرده‌اند که وزارت صنایع و معادن باید حامی باشد و نه اینکه مانع ایجاد کند.

اقدام نکرده‌ایم

از دیگر صنایع آسیب‌پذیر که به گفته دبیر انجمن‌اش روزهای خوشی را سپری نمی‌کند، صنایع شیشه و بلور است.

«علی موسوی» دبیر انجمن تولیدکنندگان ظروف شیشه و بلور با بیان اینکه مشکلات صنعت ما فراتر از وام‌های انرژی و نوسازی است، گفت:« در صنعت ما حداقل آن بخشی که با انجمن در ارتباط است، برای دریافت وام انرژی و تسهیلات نوسازی و بهسازی هیچ اقدامی نکرده است.»

وی افزود:« وقتی که وام بگیریم، ولی نتوانیم آن را پرداخت کنیم چه فایده‌ای دارد؟ واردات بی‌رویه و بی‌کیفیت و تصمیمات نسنجیده نسبت به صنعت شیشه و بلور، زمینه کار را برای ما به جایی رسانده است که وام‌های انرژی و نوسازی، دردی را برای ما دوا نمی‌کند.»

به گزارش خبرنگار ما، وزیر سابق صنایع و معادن و مسوولان این وزارتخانه پیش از این از پرداخت وام نوسازی تا پایان اردیبهشت ماه خبر داده‌اند، حال برخی از صنعتگران اعلام می‌کنند که این تسهیلات را تاکنون یعنی در نیمه دوم تیرماه دریافت نکرده‌اند و برخی دیگر نیز در حال تحویل مدارک خود برای دریافت این تسهیلات هستند.