گروه صنعت و معدن- صنعت کشور در بهار امسال، پاییز صادراتی خود را رقم زد. به گزارش خبرنگار ما، آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان می‌‌دهد سهم صادراتی این بخش در سبد کالاهای غیرنفتی کاهش یافته است، چرا که گروه صنعت در این مدت دچار افت ۱/۹‌درصدی سهم خود در سبد کالاهای غیرنفتی شد، فقط یک‌میلیارد و ۲۷۴‌میلیون دلار کالا صادر کرد و از سهم ۵/۴۱‌درصدی در گروه‌های مختلف صادرات غیرنفتی برخوردار شد در حالی که سال گذشته در همین مدت، ۷/۵۰‌درصد از سهم گروه صادراتی غیرنفتی را در اختیار خود گرفته بود.

اگر چه ارزش‌ کل صادرات غیرنفتی در مدت مورد بررسی از افزایش ۶۵‌درصدی برخوردار بوده و به ۷/۳‌میلیارد دلار رسیده است، اما افت صادراتی برخی اقلام عمده صادراتی نظیر آهن‌آلات سیمان، پارچه و... نقش غیر قابل انکاری در افت جایگاه این بخش در سبد کالاهای غیرنفتی ایفا کرده است. در بهار امسال صدور سیمان و آهن‌آلات به ترتیب با کاهش ۱/۱۰‌ و ۵/۳‌درصدی همراه شد. در این مدت تنها ۸/۶‌ و ۳۴۷‌میلیون دلار سیمان و آهن‌آلات به دست مصرف‌کنندگان آن سوی مرزهای کشورمان رسید.

سقوط جایگاه صادراتی آهن‌آلات

از سوی دیگر سیاست‌های جدید دولت در محدود‌کردن صادرات آهن‌آلات سبب شد تا این کالا از جایگاه صادراتی همیشگی خود در سال‌های گذشته سقوط کند و به ناچار پله دوم را برای خود برگزیند.

براساس گزارش‌های گمرک میعانات گازی (پروپان، بوتان و...) با ۶/۶۱۶‌میلیون دلار صادرات، در رتبه نخست صادراتی قرار گرفت و جایگاه دوم را به آهن‌آلات سپرد. این در حالی‌است که در سال‌های گذشته این روند به صورت معکوس رخ می‌نمود.

رشد صادرات سنگ‌های تزئینی کارشده

در عین حال می‌توان به یکی از نقاط قوت صادرات کالاهای معدنی اشاره کرد. در شرایطی که در سال‌های اخیر صادرات سنگ‌خام تزئینی بیش از سنگ کار شده (فرآوری شده) بوده در بهار امسال شاهد پیشی گرفتن صدور سنگ‌های فرآوری شده، بوده‌ایم. در مدت سه‌ماه سال ۱۳۸۵ بیش از ۷/۲۰میلیون‌دلار از سنگ‌های فرآوری شده صادر شد که در مقایسه با سال قبل از رشد ۱۸۹درصدی برخوردار شد. این در شرایطی است که ارزش صدور سنگ‌های خام تزئینی تنها ۸/۱۱میلیون‌دلار بوده که با افزایش ۶/۱۶درصدی همراه بوده است.

کاهش واردات آهن‌آلات

به گواه آمارهای گمرک ۳ماه نخست امسال نه تنها شاهد کاهش صادرات که شاهد افت واردات آهن‌آلات هم بوده‌ایم. دراین مدت ۵/۹۶۴میلیون‌دلار از این کالا وارد کشور شد که در مقایسه با رقم مدت مشابه سال گذشته، با کاهش ۲/۲درصدی همراه شده است.

واردات سیمان؟

از سوی دیگر یکی از نکاتی که در گزارش صادرات و واردات گمرک به چشم می‌خورد، نبود جایگاهی برای واردات سیمان است. در حالی که در ابتدای اردیبهشت ماه امسال دولت‌ چهار وزارتخانه‌ را مکلف کرد که برای تامین نیاز طرح های خود سیمان (و آهن) وارد کشور کند، گمرک کشور آماری را برای واردات این کالا ثبت نکرده است.

هر چند وزارتخانه‌ها فرصت چندانی تا انتهای خرداد برای واردات در اختیار نداشته‌اند، اما تاکنون نیز خبری از عملی شدن برنامه ورود سیمان به کشور اعلام نشده است.