شماره روزنامه ۶۱۷۷
|

ارز توافقی جایگزین نیما شد

سیاست‌های ارزی و تجاری کشور در سال‌های گذشته به‌هم پیوند خورده‏‏‏‏‏‏‌اند. تقدم سیاست‌های ارزی بر سیاست‌های تجاری، یکی از چالش‌های حاکم بر مسیر حضور محصولات ایرانی در بازارهای جهانی بوده‌است. حال سیاست‌های جدید بانک‌مرکزی در مسیر عرضه ارز تجاری و خریدوفروش دلار، امید به‌کارآیی نظام ارزی، تقویت عرضه…

کمبود سوخت نیروگاه‌ها، برق صنایع شمال کشور را قطع کرد؛

دنیای اقتصاد: در شرایطی معاون اول رییس‌جمهور می‌گوید که در ساعات اداری برق و گاز صنعت قطع شود که شرکت توزیع برق مازندران، از تعطیلی دو هفته‌ای تمامی واحدهای صنعتی این استان از یکشنبه ۲۵ آذرماه خبر داده است؛ موضوعی که مشخص نیست تا چه اندازه صنایع این استان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • رصد شاخص‏‏‌های منتهی به ۶ماه اول ۱۴۰۳ در بخش صنعت نشان داد

    یک‌سالگی بحران صنعتی

    گرچه بخش صنعت در ایران در سال‌های اخیر با رکودهای خفیف مواجه بوده، اما در یک‌سال گذشته بحران‏‌های سمت عرضه و تقاضا منجر به تعمیق رکود در این بخش شده است. داده‌ها حاکی از آن است که رکود از آغاز ۱۴۰۳ تشدید شده است.
  • ارز توافقی جایگزین نیما شد

    تجارت بر سیاست‌های ارزی مقدم می‌شود؟

    سیاست‌های ارزی و تجاری کشور در سال‌های گذشته به‌هم پیوند خورده‏‏‏‏‏‏‌اند. تقدم سیاست‌های ارزی بر سیاست‌های تجاری، یکی از چالش‌های حاکم بر مسیر حضور محصولات ایرانی در بازارهای جهانی بوده‌است. حال سیاست‌های جدید بانک‌مرکزی در مسیر عرضه ارز تجاری و خریدوفروش دلار، امید به‌کارآیی نظام ارزی، تقویت عرضه ارز و کاهش نوسانات دلار را تقویت کرده‌است. بااین‏‏‏‏‏‏‌وجود نباید فراموش کرد که علت فروپاشی سامانه نیما، ناترازی بانک‌ها و شوک تورمی حاصل از آن بود که دولت را ملزم به مداخله در مکانیزم قیمت کرد. حال سوال اینجاست، آیا با طراحی سامانه‏‏‏‏‏‏‌ای جدید، مشکل حل می‌شود؟ یا با بروز شوک ارزی جدید شاهد تداوم سیاست‌های دولت و بانک‌مرکزی در کنترل قیمت‌ها خواهیم بود؟
  • با توجه به قانون برنامه هفتم

    سیاست‌های تجاری محصولات کشاورزی زودتر اطلاع‌‌‌‌‌‌رسانی شوند

    دنیای‌اقتصاد: سیاست‌های تجاری برای محصولات سبزی و صیفی، حبوبات و لبنیات باید طبق قانون یک سال‌زودتر اطلاع‌‌‌‌‌‌رسانی شود. معاون برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در نامه‌‌‌‌‌‌ای خطاب به معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه‌تجارت ایران، با موضوع «اطلاع‌‌‌‌‌‌رسانی سیاست‌های تجاری برای محصولات سبزی و صیفی، حبوبات و لبنیات سال‌۱۴۰۴» تاکید کرد: بر اساس بند‌«الف» ذیل ماده‌(۷۲) قانون برنامه پنج‌‌‌‌‌‌ساله هفتم پیشرفت تصریح‌شده «وزارت جهادکشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌پزشکی(از طریق سازمان تابع ذی‌ربط) مکلف‌‌‌‌‌‌اند جز در موارد ضرورت، نسبت به اعلام ممنوعیت صادراتی حداقل یک سال‌پیش از اعمال آنها اقدام کنند.» در این نامه همچنین به ماده‌(۲۴) قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار اشاره‌شده و در ادامه، بر لزوم ثبت و اطلاع‌‌‌‌‌‌رسانی مقررات در پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات مربوط به محیط کسب‌وکار تاکید شده‌است.
  • لغو ممنوعیت صادرات حبوبات ابلاغ شد

    دنیای‌اقتصاد: دستور توقف اجرای بخشنامه غیرمجاز اعلام‌شدن صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی از سوی گمرک ایران ابلاغ شد. بر اساس ابلاغیه دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه‌تجارت ایران و پیرو بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۲۷اسفند ۱۴۰۲ موضوع اعمال ممنوعیت صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی به پیوست نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۶ آذر ۱۴۰۳ دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه‌تجارت ایران بر اساس نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۴ آذر ۱۴۰۲ معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی، به‌همراه تصویر دادنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ صادره از سوی هیات تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری و همچنین نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۵ آذر ۱۴۰۳ دفتر حقوقی سازمان توسعه‌تجارت ایران مبنی‌بر صدور دستور موقت توقف اجرای نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۲۸ بهمن۱۴۰۲ دفتر مذکور(موضوع ممنوعیت صادرات ۹ردیف اقلام مندرج در نامه) موصوف عینا جهت اطلاع و اقدام لازم ابلاغ می‌شود.
  • سهم ۵‌درصدی محصولات دانش‌بنیان از صادرات کشور

    دنیای‌اقتصاد: در سال‌۱۴۰۲، شرکت‌های دانش‌بنیان توانستند ۲.۶درصد از وزن و ۵‌درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دهند.
  • دعوت وزیر صمت از مردم برای پیوستن به پویش «دو درجه کمتر»

    دنیای‌اقتصاد: در راستای موضوعات اخیر پیرامون بحث ناترازی‌‌‌ انرژی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در ویدئویی که از خود منتشر کرده، از مردم خواست تا با پیوستن به پویش «دو درجه کمتر»، کمک کرده و از توقف چرخ تولید جلوگیری کنند؛ چراکه ایستادن چرخ تولید، اثرات زیان‌‌‌باری برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت و زندگی مردم را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.
  • ۱۱ طرح بزرگ معدنی و صنعتی افتتاح می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) ضمن اشاره به اینکه ۱۱طرح بزرگ معدنی آماده افتتاح است، از اشتغال مستقیم بیش از ۳۱۰۰نفر در پی افتتاح طرح‏‏‌های معدنی و صنایع معدنی آماده تحت راهبری این سازمان خبر داد.
    شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد منتشر کرد؛

    اولین نرخ رسمی ارز توافقی اعلام شد؛ قیمت پایه معاملات فردا: ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان

    بانک مرکزی اعلام کرد که با توجه به عرضه و تقاضاهای ثبت شده، از مجموع معادل ۷۶ میلیون دلار عرضه شده، معادل ۳۹.۵ میلیون دلار عرضه منجر به معامله شد که بر این اساس معادل دلاری میانگین موزون نرخ معاملات انجام شده، حدود ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان است.
  • کمبود سوخت نیروگاه‌ها، برق صنایع شمال کشور را قطع کرد؛

    تعطیلی دو هفته‌ای صنایع مازندران

    دنیای اقتصاد: در شرایطی معاون اول رییس‌جمهور می‌گوید که در ساعات اداری برق و گاز صنعت قطع شود که شرکت توزیع برق مازندران، از تعطیلی دو هفته‌ای تمامی واحدهای صنعتی این استان از یکشنبه ۲۵ آذرماه خبر داده است؛ موضوعی که مشخص نیست تا چه اندازه صنایع این استان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
  • بخش معدن از حذف ارز نیمایی استقبال کرد؛

    پایان عصر نیمایی ارز

    دنیای اقتصاد: از امروز با انحلال سامانه نیما، صادرکنندگان محصولات معدنی می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ توافقی در مرکز مبادله ارز معامله کنند.
  • بانک مرکزی حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدا تاکنون را اعلام کرد

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی ضمن اعلام حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا امروز تصریح کرد: از اول فروردین ماه تا ۲۴ آذر ماه امسال نیز ۵۰ میلیارد و ۳۳۷ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تأمین شده است.
  • از سوی وزارت جهاد کشاورزی؛

    لغو ممنوعیت صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی ابلاغ شد

    دنیای اقتصاد: دستور توقف اجرای بخشنامه غیرمجاز اعلام شدن صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی، از سوی گمرک ایران ابلاغ شد.
  • «دنیای اقتصاد» نقش صنعت نساجی در رشد هشت درصدی صنعت و ایجاد اشتغال را بررسی کرد؛

    نساجی زیر تیغ واردات

  • درس‌هایی که ایران باید از تجربیات سیاست صنعتی بگیرد؛

    نسخه چینی سیاست صنعتی

    در سال ۲۰۰۲ نخست‌‌‌وزیر سابق چین، ژو رونگ‌‌‌ جی، به شرکت کشتی‌‌‌سازی دولتی چین(CSSC) سر می‌‌‌زند و در آنجا نطقی را بیان می‌کند که سرنوشت صنعت کشتی‌‌‌ چین را تحول می‌‌‌بخشد. او می‌‌‌گوید که «چین امیدوار است تا سال ۲۰۱۵ به بزرگ‌ترین کشتی‌‌‌ساز جهان تبدیل شود.» چهار سال بعد، سهم چین در بازار جهانی کشتی از ژاپن و کره‌جنوبی پیشی می‌گیرد.
  • «دنیای‌ اقتصاد» اثرات خارجی منفی آلاینده‏‏‏‏‏‏‌های جوی را بررسی کرد؛

    خسران رفاهی آلودگی هوا

    آلودگی هوای صنعتی نه‌تنها بر سلامت انسان تاثیر می‌گذارد، بلکه بر فعالیت‌های کشاورزی نیز تاثیر منفی دارد و در نتیجه خسارات رفاهی زیادی را به‌دنبال می‌آورد. زیان مستقیم اقتصادی بر تولید کشاورزی و آسیب غیرمستقیم بر مصرف‌کنندگان به یک موضوع سیاسی و علمی در سطح جهانی تبدیل شده‌است. ارزیابی هزینه‌های خارجی نه‌تنها اطلاعاتی را برای ارزیابی امکان‏‏‏‏‏‏‌سنجی اقتصادی فعالیت‌های صنعتی آلاینده ارائه می‌دهد، بلکه می‌تواند به‌عنوان ورودی برای سیاستگذاری نیز عمل کند.
  • مقام اتحادیه اوراسیا:

    تجارت با ایران برای ما مهم است

    وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: توافق صورت‌گرفته با جمهوری‌اسلامی ایران در زمینه تجارت آزاد برای ما مهم است زیرا این کشور، شریک اصلی در مرزهای جنوبی ما و یکی از کشورهای کلیدی در کریدور شمال - جنوب است. به گزارش «ایرنا» آندری اسلپنف در مصاحبه با خبر‌‌گزاری ایزوستیا افزود: این کشور در زمینه جایگزینی واردات، توسعه فناوری‌های خود و مقاومت در‌برابر فشار تحریم‌ها دستاوردهای زیادی داشته‌است. وی در پاسخ به این پرسش که آیا همه کشورها توافق‌نامه تجارت آزاد با ایران را که یک سال‌پیش امضاشده بود را در مجالس تصویب کرده‌اند، گفت: ما فعالانه درحال‌توسعه شبکه قراردادهای تجارت آزاد خود هستیم؛ اکنون تصویب توافق‌نامه اخیر با ایران در چهار کشور عضو این اتحادیه به پایان رسیده‌است.
  • لزوم حذف محدودیت‌های تعرفه‏‏‏‏‏‌ای ایران و ترکیه

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صمت، ظرفیت همکاری تجاری تهران-آنکارا را فراتر از وضعیت موجود دانست و نقشه‌راه تجارت میان دو کشور، احیای تجارت ترجیحی و حذف محدودیت‌های تعرفه‌‌‌‌‌‌ای را مقدمه‌‌‌‌‌‌ افزایش مبادلات اعلام کرد.
  • رئیس‌جمهور اعلام کرد

    نباید اجازه دهیم صنایع به خاطر ناترازی حوزه انرژی تعطیل شوند

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور در جلسه هیات دولت اعلام کرد که تا تابستان سال آینده ادارات دولتی به پنل‌‌‌های خورشیدی تولید برق مجهز می‌‌‌شوند.
    پنجشنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  • اختصاصی دنیای اقتصاد؛

    «نیما به تاریخ می‌پیوندد»؛ ارز پتروشیمی‌ها و فلزات رنگین از شنبه با نرخی توافقی عرضه می‌شود

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی امروز اطلاعیه‌ای برای اطلاع‌رسانی از وضعیت عرضه ارز در مرکز مبادله طلا و ارز ایران صادر کرده که بر اساس آن، آنگونه که خبرنگار دنیای اقتصاد از بانک مرکزی کسب اطلاع کرده، نرخ نیمایی از روز شنبه ۲۴ آذرماه به تاریخ خواهد پیوست و صادرات گروههای کالایی که ملزم به عرضه ارز به نرخ نیما بودند، از شنبه تا یکم بهمن ماه، با نرخ توافقی مبادلات خود را در سامانه نیما انجام خواهند داد.
  • عرضه ارز در مرکز مبادله از شنبه رسما کلید می‌خورد؛

    تکلیف جدید بانک مرکزی برای عرضه ارز پتروشیمی‌ها و فلزات

    دنیای اقتصاد: شرکت‌های صادرکننده محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی، باید از تاریخ اول بهمن ماه؛ در چهارچوب تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانک‌ های عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نموده و رفع تعهد صادراتی نمایند.
  • تنها ۴ درصد از مساحت‌ کشور در دسترس فعالیت‌های معدنی است؛

    معدن‌کاری در حصار زمین‌های ممنوعه

    ایران با داشتن ۸۰ نوع ماده معدنی شناخته‌شده، ۸۹ تیپ ماده معدنی و ۳۵ محیط کانه‌زایی، یکی از کشورهای غنی از نظر ذخایر معدنی است. این تنوع زمین‌شناسی، کشور ما را به کشوری با پتانسیل بالا برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن تبدیل کرده است. در سطح جهانی، ۱۱۲ نوع ماده معدنی و ۱۱۴ تیپ ماده معدنی شناسایی شده است که نشان می‌دهد ایران سهم قابل‌توجهی از این ذخایر را در اختیار دارد. اما این ظرفیت عظیم به دلیل محدودیت‌های گسترده در دسترسی به زمین بلااستفاده مانده است.
  • چالش‌ها و فرصت‌های رشد منطقه منا بررسی شد؛

    صلح؛ پیش‏‏‏‏‌نیاز توسعه اقتصادی

    اگرچه ادامه جنگ در غزه تاثیر بدی بر رشد اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا می‌گذارد؛ اما منطقه منا می‌تواند با تخصیص بهتر استعدادها در بازار کار، بهره‏‏‏‏‌برداری از موقعیت استراتژیک خود و ترویج نوآوری، رشد را افزایش دهد. مرکز پژوهش‌های اتاق ایران گزارشی با عنوان «جنگ غزه و رشد اقتصادی در خاورمیانه و شمال آفریقا» منتشر کرد. در این گزارش آمده است: متوسط درآمد سرانه کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) در ۵۰‌سال‌گذشته تنها ۶۲‌درصد افزایش ‏‏‏‏‌یافته‌است. در مقایسه، طی همین دوره، افزایش درآمد اقتصادهای نوظهور و درحال‏‏‏‏‌توسعه چهار‌برابر و اقتصادهای پیشرفته دو‌برابر بوده‌است. تنها تعداد کمی از اقتصادهای خاورمیانه و شمال آفریقا به استاندارد زندگی کشورهای ثروتمند نزدیک شده‌اند.
  • آیا سیستم تجاری جهانی می‌تواند در برابر دونالد ترامپ تاب بیاورد؟

    پایان محتمل سازمان تجارت جهانی

    آلن وی.ولف (Alan Wm.Wolff) یکی از اقتصاددانان برجسته و متخصصان شناخته‌شده در زمینه تجارت بین‌المللی است. او در توسعه و تقویت سیستم تجاری چندجانبه و سازمان تجارت جهانی نقش مهمی ایفا کرده است. چالش جدید و برجسته‌ای که سیستم تجاری جهانی با آن مواجه است، قصد رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده برای اعمال تعرفه‌های ۱۰ تا ۲۰درصدی بر تمام واردات است، به‌جز واردات از چین که مشمول تعرفه ۶۰درصدی خواهد شد. در حال حاضر، وزارتخانه‌های تجارت در تقریبا همه کشورهای جهان در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه باید به این سیاست جدید ایالات متحده واکنش نشان دهند. آیا باید به آمریکا پیشنهادهایی داده شود تا از این تصمیم عقب‌نشینی کند؟ آیا باید با اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه پاسخ داد؟
  • فائو خبر داد

    روغن‌های نباتی؛ عامل اصلی گرانی مواد غذایی در جهان

    طبق تازه‌‌‌‌‌‌ترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد(فائو)، قیمت جهانی مواد غذایی در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود از آوریل ۲۰۲۳ رسید. این افزایش ۰.۵درصدی نسبت به ماه قبل، عمدتا به دلیل جهش قیمت روغن‌های نباتی در بازار جهانی بوده‌است. شاخص قیمت مواد غذایی فائو که تغییرات قیمت جهانی غذاها را نشان می‌دهد، در ماه نوامبر به‌طور متوسط به ۱۲۷.۵واحد رسید؛ این‌یعنی قیمت غذا در مقایسه با همین موقع سال‌گذشته ۵.۷‌درصد افزایش ‌یافته‌است، با این‌حال این قیمت هنوز ۲۰.۴‌درصد کمتر از بالاترین سطح خود در مارس ۲۰۲۲ است.
  • ۲۲ بانک به سامانه بازار ارز تجاری وصل شدند

    دنیای‌اقتصاد: حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا ۲۰ آذرماه، ۳۰۱‌میلیون درهم، ۵۱‌میلیون دلار، ۱۰‌میلیون یوآن و ۱.۱میلیون یورو بوده‌است. به گزارش تسنیم، اصغر بالسینی سخنگوی مرکز مبادله ایران با اعلام اینکه طی این دوره ۳۹۲معامله در نتیجه ۸۲۷ثبت‌سفارش به روش معاملاتی جورسازی (مچینگ) انجام گرفت، گفت: تعداد ۱۸۸ بازرگان طی دوره مذکور معاملات خود را از طریق کارگزاران یا بانک‌های عامل در این سامانه انجام داده‌اند.
  • حذف امضاهای طلایی برای مقابله با بی‌‌‌‌‌‌انضباطی

    دنیای‌اقتصاد: با طراحی سامانه هوشمند، امضاهای طلایی حذف‌شده و بی‌‌‌‌‌‌انضباطی‌‌‌‌‌‌هایی مانند چای دبش اتفاق نخواهد افتاد. به گزارش «ایسنا» غلامرضا نوری‌قزلجه؛ وزیر جهادکشاورزی درباره اینکه چه بخشی از مشکلات و گرفتاری‌‌‌‌‌‌های بخش کشاورزی و برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌‌ها گرفتار رانت‌‌‌‌‌‌هایی است که در این حوزه است، اظهار کرد: در سال‌های اخیر وظایف دیگری به جهادکشاورزی در بخش بازرگانی و تنظیم‌بازار محصولات کشاورزی به این حوزه محول شد و بخش قابل‌توجهی از ارز ترجیحی و یارانه در اختیار وزارت جهادکشاورزی قرارگرفت تا برای آن برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی کند، نهاده‌‌‌‌‌‌های کالاهای اساسی را وارد کند و این نهاده‌‌‌‌‌‌ها را به‌دست مصرف‌کنندگان برساند.
  • رئیس‌جمهور: دولت آماده صدور مجوزهای لازم برای فعالیت بخش خصوصی در تولید انرژی پاک است

    دنیای اقتصاد: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، در نشست هیات دولت با تاکید بر جلوگیری از قطع خوراک، گاز و برق صنایع، گفت: دولت آمادگی دارد مجوزهای لازم برای فعالیت در تولید انرژی پاک را به بخش خصوصی صادر کند.
  • معاون وزیر نیرو بیان کرد

    کاهش ۸‌هزار مگاواتی ناترازی انرژی

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا گفت: در صورت مشارکت فعالان اقتصادی کشور در بازار بهینه‌سازی مصرف انرژی تا حدود ۸هزار مگاوات صرفه‌جویی در مصرف انرژی، تنها در بخش کولرهای گازی و آبی محقق خواهد شد و از این طریق ناترازی انرژی کاهش خواهد یافت.