تاکید روسای پارلمان‌ها در نشست مسکو برای برقراری آتش‌بس فوری در غزه

شانزدهمین نشست مجمع پارلمانی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در مسکو با سخنان برخی روسای مجالس شرکت‌کننده در حمایت از مردم غزه و لزوم آتش‌بس فوری در فلسطین همراه بود.

این نشست روز سه‌شنبه به ریاست رئیس دومای دولتی روسیه و با حضور روسای مجالس قزاقستان،‌ بلاروس، تاجیکستان، قرقیزستان، قرائت پیام رئیس مجلس شورای اسلامی و سخنرانی ویدیوکنفرانس رئیس مجلس ملی آفریقای جنوبی برگزار شد.

درخواست برقراری آتش‌بس فوری
رئیس مجلس قزاقستان که کشورش از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی ( دی‌ماه ۱۴۰۲) به مدت یکسال ریاست دوره‌ای سازمان پیمان امنیت جمعی را برعهده دارد، در سخنانی در این نشست بر لزوم برقراری آتش‌بس فوری در غزه تأکید کرد.
یرلان کوشانوف در این نشست گفت: با وجود تلاش جامعه‌ بین‌المللی، وضعیت در نوار غزه رو به وخامت هر چه بیشتر پیش می‌رود و خاورمیانه شرایط پرآشوبی دارد.
رئیس مجلس قزاقستان گفت:‌ قزاقستان خواهان آتش بس فوری است و اینکه همه کشورها حل و فصل مناقشه خاورمیانه را بر اساس مصوبات پیشین شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه تشکیل دو کشور را دنبال کنند.
وی یادآور شد: با توجه به وضعیت فاجعه آمیز غزه از نظر شرایط حیات و زندگی، قزاقستان کمک های انسان‌دوستانه ای را راهی این منطقه کرده است.
کوشانوف در ادامه با ابراز نگرانی درباره وضعیت قاچاق مواد مخدر، سلاح و جرایم در افغانستان، همکاری کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی برای تقویت امنیت منطقه را خواستار شد.

روسای پارلمان‌ها در نشست مسکو: آتش‌بس فوری در غزه برقرار شود

تأکید بر تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مناقشه
نورلانبک شاکی‌یف رئیس مجلس قرقیزستان نیز در این نشست با بیان اینکه سازمان پیمان امنیت جمعی با هدف تأمین امنیت منطقه‌ شکل گرفته است، به مناقشه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: قرقیزستان خواهان حل هرگونه مناقشه از راه حل های سیاسی و دیپلماتیک است.

 

نگرانی از حوادث غمگین منطقه
رئیس مجلس تاجیکستان نیز در سخنانی در این نشست با بیان اینکه تهدیدات امنیتی در منطقه افزایش یافته است، به مناقشه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: حوادث غمگین غزه، نتیجه فقدان اراده و ناتوانی جامعه جهانی برای اجرای تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل است.
محمدطاهر ذاکرزاده گفت:‌ اجرای این تصمیمات در خصوص ایجاد کشور مستقل فلسطین بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ را تصمیمی بدون جایگزین می‌دانیم.
رئیس مجلس تاجیکستان در ادامه از قاچاق مواد مخدر و جرایم سایبری به عنوان برخی از تهدیدهای مشترک فراروی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی یاد کرد و گفت: باید به بحران‌ها واکنش به موقع نشان دهیم و همکاری‌ها در مرزهای جنوبی محدوده جغرافیایی کشورهای عضو این سازمان برای جلوگیری از جرایم سازمان‌ یافته افزایش یابد.
وی در ادامه با انتقاد از رویکرد آمریکا در توسعه استفاده از سلاح با اورانیوم ضعیف شده گفت: باید این رویکرد متوقف شود و کشورهای منطقه با همکاری راهبردی، صلح پایدار و امنیت جمعی را به ارمغان آورند.

روسای پارلمان‌ها در نشست مسکو: آتش‌بس فوری در غزه برقرار شود

صدای تغییر در نظم بین‌المللی
رئیس پارلمان بلاروس که کشورش ریاست دوره ای سازمان پیمان امنیت جمعی را در سال ۲۰۲۴ میلادی برعهده داشته است، نیز در این نشست گفت: فرایند پیچیده تحولات بین‌المللی گویای تغییر در نظم بین‌المللی است و در این شرایط، نیازمند اراده جدی برای ترسیم سازوکار جدید برای اداره جهان هستیم.
ولادیمیر آندریچنکو با اشاره به همکاری‌های مشترک کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در زمینه رزمی و دفاعی و برگزاری رزمایش‌های مشترک با سازمان همکاری شانگهای گفت: باید با توجه به چالش‌ها و تهدیدهای نوین، در چارچوب تقویت صلح همکاری کنیم.

محکومیت جنایات صهیونیست‌ها
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پیامی به این نشست به تحولات اخیر فلسطین اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بار دیگر منطقه غرب آسیا شاهد بی ثباتی و ناامنی دیگری است که نتیجه اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی است و بیش از هفتاد روز از حملات و جنایات رژیم غاصب صهیونیستی علیه مردم بی دفاع و مظلوم غزه می‌گذرد.
محمد باقر قالیباف در این پیام که از سوی سفیر ایران در مسکو قرائت شد، ادامه داد: در این مدت رژیم آپارتاید اسرائیل از هیچ اقدامی در جهت نقض قوانین و حقوق بین الملل کوتاهی نکرده است. استفاده از بمبهای ممنوعه فسفری، تخریب منازل مسکونی، بمباران بیمارستانها، مساجد، کلیساها و مدارس، مصداق بارز نقض قوانین بین المللی و حقوق بشری است. از زمان آغاز حملات متجاوزانه رژیم اسرائیل به نوار غزه تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار نفر از ساکنین جان خود را از دست داده اند که از این بین ۱۴ هزار نفر زنان و کودکان هستند.
قالیباف یادآور شد: در طی این مدت، مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت بارها سعی نمود تا با تصویب قطعنامه، از توقف حملات و توسعه اقدامات بشردوستانه حمایت نماید، اما کشورهای غربی به رهبری آمریکا، با استفاده از حق وتو این اقدامات صلح طلبانه را ناکام گذاشته اند. استانداردهای دوگانه غرب در برخورد با مفهوم امنیت و اصول اساسی نظام بین الملل یکی از دلایل ادامه بی ثباتی و گسترش ناامنی در سطح جهان است.

 

راه‌حل صلح پایدار
رئیس مجلس در بخش دیگری از این پیام خاطرنشان کرد: محاصره باریکه غزه، اشغال سرزمین فلسطین و کشتار غیرنظامیان، توسط رژیم صهیونیستی بوسیله غرب به عنوان حق دفاع از خود شناخته می‌شود، در حالیکه دفاع مردم و گروه های مقاومت فلسطینی از خود و تلاش آنها برای آزادسازی سرزمینها اشغالی اقدامی تروریستی عنوان می‌شود.
وی گفت: براساس اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد و حقوق بین‌الملل حق دفاع از سرزمین یک حق مشروع برای گروههای فلسطینی محسوب می‌شود.
قالیباف تصریح کرد:‌ صلح پایدار تنها با راه حلی مبتنی بر رفع تجاوزات صهیونیستها، تضمین حقوق مردم فلسطین از جمله حق بازگشت همه فلسطینان رانده شده از وطن به سرزمین مادری خود و تشکیل دولت فلسطینی در تمامی سرزمین فلسطین به پایتختی قدس شریف میسر خواهد بود.
وی افزود: در این راستا جمهوری اسلامی ایران برای حل مسأله فلسطین، راه حلی دموکراتیک مبتنی بر برگزاری یک همه پرسی فراگیر با حضور همه مردم فلسطین اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی در اولین زمان ممکن جهت تعیین سرنوشت فلسطین، ارائه کرده است.
وی در این ادامه این پیام با اشاره به تلاش‌های ایران در تعامل با کشورهای منطقه برای اقدامات فعالانه درباره حوادث غزه در قالب پیام‌های رئیس‌جمهوری و وزیر امور خارجه به همتایان خود در دیگر کشورها، خاطرنشان کرد: ما در این روزها، اقدامات دولتهای منطقه را بویژه در سازمان ملل و شورای امنیت در نظر داریم و از تلاشها برای برقراری آتش بس، توقف حملات رژیم صهیونیستی و ارسال کمکهای بشردوستانه تشکر می کنیم.

نباید چشم‌ها را بست
رئیس مجلس ملی آفریقای جنوبی که به شکل ویدیوکنفرانس در جلسه مجمع پارلمانی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی شرکت کرده بود، با اشاره به شرایط نگران‌کننده نوار غزه گفت: «نباید چشم خود را بر روی فاجعه غزه ببندیم».
ماپیسا نگاکولا افزود: پارلمان‌ها می‌توانند با همکاری یکدیگر در تامین امنیت جمعی منطقه، از جمله حل و فصل مناقشه غزه نقش مهمی ایفا کنند.
نگاکولا ضمن ابراز امیدواری نسبت به برقراری صلح پایدار در منطقه، بر نقش مهم دیپلماتیک پارلمان‌ها در این خصوص تأکید کرد.

شانزدهمین جلسه مجمع پارلمانی کشورهای عضو سازمان امنیت جمعی به ریاست ویاچسلاو والودین رئیس مجلس دومای دولتی روسیه و با حضور روسای مجالس بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان و سفیران جمهوری اسلامی ایران، چین، الجزایر و صربستان در مسکو برگزار شد.
سفیر ایران در مسکو، در این نشست، پیام محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی را قرائت کرد. رئیس مجلس ملی آفریقای جنوبی نیز در این اجلاس به صورت ویدئوکنفرانس سخنرانی کرد.
روسیه و ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی را تشکیل می‌دهند. مقر این سازمان در مسکو واقع است.
این سازمان ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۳ (شهریور ۱۳۸۲) به پیروی از تصمیم سران دول عضو در تبدیل پیمان به یک سازمان منطقه ای بین المللی ایجاد شد.
هدف اصلی این سازمان، تعدیل و تعمیق همکاری های نظامی ـ سیاسی، توسعه ساختارهای چند جانبه، فرایندهای همکاری برای تضمین امنیت ملی کشورهای عضو بر پایه مبانی مشترک و کمک رسانی شامل کمک های نظامی به کشورهای عضو است که قربانی خشونت شده‌اند، عنوان شده است.

رئیس دومای دولتی روسیه در پایان این نشست گفت: سند همکاری کشورهای عضو در زمینه مقابله با تهدیدهای بیولوژیک آمریکا در این مجمع پارلمانی به تصویب رسید.
ویاچسلاو والودین همچنین از تصویب سند همکاری پارلمان‌های کشورهای عضو در راستای تقویت امنیت رسانه‌ای خبر داد و گفت: کشورهای این سازمان، مورد هجمه رسانه‌ای غرب هستند و از این رو، باید رویکردهای مشترکی را دنبال کنند.
وی در ادامه از تصویب اسناد جدید همکاری بین کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در راستای مقابله با مواد مخدر و دیگر تهدیدهای مشترک همچون تروریسم و افراط گرایی سخن گفت.
والودین در ادامه از تمایل خود برای اعطای وضعیت حقوقی ناظر به برخی کشورها برای مشارکت در برنامه‌های سازمان پیمان امنیت جمعی خبر داد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.