اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان استدلال‌های دولت برای اضطراری بودن تهدیدهای ایران و لزوم دور زدن کنگره برای فروش تسلیحات به عربستان را رد کردند و یک عضو دموکرات کمیته ادعاهای دولت در این زمینه را "ساختگی" خواند.

دولت آمریکا اخیرا با این بهانه که افزایش تهدید ایران موجب وضعیتی اضطراری در منطقه شده، بدون طی کردن رویه مرسوم و اخذ اجازه از کنگره، قراردادی هشت میلیارد دلاری برای فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات متحده عربی را نهایی کرده است.

به گزارش روزنامه واشنگتن پست، لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواهی که از متحدان نزدیک دونالد ترامپ است، در پاسخ به اقدام دولت در دور زدن کنگره می‌خواهد قدرت عمل رئیس جمهوری در مواقع اضطراری را از او بگیرد.

به گزارش این روزنامه، گراهام یکی از چند سناتور با نفوذ است که به دنبال تغییر قوانین ناظر بر روند تایید فروش تسلیحات به کشورهای خارجی هستند.

سناتور منندز سناتور دموکرات کمیته روابط خارجی سنا گفته برای جلوگیری از تکرار این اتفاق باید راه حلی دایمی برای سوءاستفاده از قدرت در کاخ سفید پیدا کرد.

این گروه از سناتورها قرار است هفته آینده برای جلوگیری از پیش رفتن فروش تسلیحات در سنا رای گیری کنند.

دموکرات ها و تعداد زیادی از جمهوری خواهان در سنا در تلاشند جلوی ۲۲ فقره معامله اسلحه به عربستان را بگیرند.

براساس گزارش بی‌بی‌سی، مجلس نمایندگان آمریکا نیز وضعیتی مشابه دارد.

روز چهارشنبه وقتی کلارک کوپر، دستیار روابط نظامی وزارت خارجه، به کمیته روابط خارجی احضار شد با موج انتقاد صریح نمایندگان روبرو شد که رئیس جمهوری را به جعل وضعیت اضطراری و سوءاستفاده از قدرت متهم کردند.

با این همه کوپر مدعی شده که تهدید ایران افزایشی چشمگیر داشته و دولت ایران را به اقدامات مخرب و تحریک کننده متهم کرد.

الیوت انگل، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در پاسخ گفت: وضعیت اضطراری زمانی است که نیاز فوری به تسلیحات وجود داشته باشد اما این قراردادها هیچ کدام تسلیحاتی را بلافاصله در دسترس عربستان قرار نمی‌دهند.

انگل ادامه داد: باز هم می‌گویم، وضعیتی که بشود اضطراری خواند وجود ندارد. این ساختگی است. من درآوردی است. سوءاستفاده از قانون است. باز هم می‌گویم این تلاشی برای دور زدن کنگره است. نظام ما دیکتاتوری نیست که با حکم حکومتی اداره شود.

در اغلب موارد کاخ سفید ابتدا کنگره را به شکل غیررسمی از قصد خود برای فروش اسلحه به یک کشور خارجی مطلع می‌کند تا کنگره فرصت طرح نگرانی‌های احتمالی خود را درباره موضوع داشته باشد.

بعد از بحث و تبادل نظر و تغییراتی که بتواند نگرانی‌های کنگره را رفع کند وزارت خارجه به شکل رسمی کنگره را از معامله احتمالی باخبر می‌کند و به قانون‌گذاران ۳۰ روز فرصت می‌دهد تا در صورت اعتراض به قرارداد طرح مخالفت خود را به رای بگذارند و تصویب کنند. در غیاب چنین تبصره‌ای معامله نهایی خواهد شد.

کنگره هم از اینکه کاخ سفید نقش آن را نادیده گرفته خشمگین است، هم مخالفتی اساسی با رابطه نزدیک دونالد ترامپ با عربستان علیرغم قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی و حملات هوایی به یمن دارد.

سنا قرار است ظرف روزهای آینده برای جلوگیری از ۲۲ قرارداد فروش تسلیحات به عربستان رای گیری کند و با پیوستن چهار جمهوری خواه به ۴۷ دموکرات رای کافی برای اینکار وجود دارد. با این همه برای جلوگیری از وتوی رئیس جمهوری به آرای بیشتری نیاز است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.