روزنامه "تاگس اشپیگل" آلمان در مطلبی نوشت: بعد از تأیید رسمی کشته شدن "جمال خاشقجی"، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری ترکیه از طرف عربستان سعودی همچنان هیچ خط‌مشی مشترکی درباره مسئله صادرات تسلیحات به عربستان سعودی بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا ایجاد نشده است.

جمال خاشقجی از ۱۰ مهرماه برای گرفتن مدارک گواهی ازدواج وارد کنسولگری عربستان سعودی در استانبول شد و بعد از آن، رؤیت نشد. مقام‌های ترکیه‌ای شواهدی از کشته شدن وی داخل ساختمان کنسولگری منتشر کردند، اما رژیم سعودی در ابتدا اصرار داشت که او زنده و سالم از ساختمان خارج شده است. اخیراً عربستان سعودی کشته شدن خاشقجی در کنسولگری کشورش در ترکیه طی یک درگیری را تأیید و اعلام کرده است که عاملان این جنایت را شناسایی خواهد کرد. عربستان تا به حال زیر بار دست داشتن در قتل این روزنامه‌نگار نرفته است.

صدراعظم آلمان چندی پیش توقف صادرات تسلیحات به عربستان تا روشن شدن کامل پرونده قتل "جمال خاشقجی" را خواستار شد. وزیر امور خارجه اتریش هم که کشورش ریاست دوره‌ای بر اتحادیه اروپا را به‌عهده دارد امروز در سخنانی به‌دلیل جنگ یمن و بحران قطر و پرونده قتل خاشقجی توقف ارسال تسلیحات به عربستان از سراسر اروپا را درخواست کرد.

دولت آلمان البته به‌گفته معاون سخنگوی دولت این کشور از این درخواست اتریش به‌عنوان رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا استقبال کرده است. اما آلمان و اتریش همراهان زیادی برای این درخواست خود در اتحادیه اروپا ندارند.

از طرف انگلیس و فرانسه که از بزرگترین صادر کنندگان تسلیحات به عربستان در اتحادیه اروپا هستند هنوز هیچ سیگنالی برای توقف این روند ارسال نشده است.

عکس این مسئله هم صادق است و "امانوئل ماکرون"، رئیس جمهور فرانسه امروز در  کنفرانسی خبری در اسلواکی اعلام کرد: «چه ارتباطی میان فروش سلاح و قتل آقای خاشقجی وجود دارد؟ من ارتباط این موضوع با آنچه را در یمن در حال رخ دادن است می‌فهمم، ولی در مورد آقای خاشقجی هیچ ارتباطی وجود ندارد».

وی تأکید کرد که اصرار به توقف فروش سلاح به عربستان "عوام‌فریبی محض" بوده و هیچ ربطی به ماجرای قتل خاشقجی ندارد.

"تاگس اشپیگل" در ادامه این گزارش نوشت: اواخر هفته گذشته کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس در بیانیه مشترکی اعلام کردند که مناسبات با عربستان سعودی همچنین به توجه و احترام این کشور به هنجارها و ارزش‌های مشترک اروپایی بستگی دارد، با این حال این سه کشور مهم اروپایی تا به حال درباره توقف صادرات تسلیحات به عربستان به خط‌مشی مشترکی دست نیافته‌اند. مخالفت انگلیس با تحریم تسلیحاتی علیه عربستان هم روز پنج‌شنبه در یک رأی‌گیری در پارلمان این کشور مشخص شد.

هفته‌نامه اشپیگل امروز همچنین در گزارشی نوشت که فرانسه آلمان را در راستای توسعه یک پروژه ساخت جنگنده مشترک تحت فشار قرار داده و از آلمان ادامه صادرات تسلیحات به عربستان سعودی را به‌عنوان شرطی برای ادامه این پروژه درخواست کرده است.

به‌نوشته هفته‌نامه اشپیگل، پاریس در ماه سپتامبر هم آلمان را به توقف این پروژه مشترک تسلیحاتی تهدید کرده بود در صورتی که این جنگنده‌ها بعدها بدون هیچ محدودیتی به خارج و از جمله کشورهای بحرانی مانند عربستان سعودی فروخته نشود.

هفته‌نامه اشپیگل این خبر را با استناد به یک گزارش محرمانه سفیر آلمان در پاریس درباره یک دیدار مقامات بلندپایه هر دو کشور در ۲۱ سپتامبر گذشته منتشر کرده است که در آن زمان هنوز پرونده قتل جمال خاشقجی به جریان نیفتاده بود.

به‌نوشته روزنامه "تاگس اشپیگل" آلمان، یک تصمیم اتحادیه اروپا درباره تحریم تسلیحاتی عربستان باید با موافقت همه ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا گرفته شود. در حال حاضر این تحریم‌های تسلیحات علیه ۱۹ کشور دنیا از جمله چین و ایران معتبر است. این‌که همچنین درباره عربستان سعودی هم به یک تصمیم مشابهی از طرف اتحادیه اروپا برسند با توجه به شرایط فعلی و همچنین با توجه به تردیدهای دولت اسپانیا در این باره بعید به‌نظر می‌رسد.

نخست وزیر اسپانیا نیز یک تحریم تسلیحاتی اسپانیا علیه عربستان سعودی را با نگاهی به علایق و منافع کشورش رد کرده است. بر اساس گزارش مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم، اسپانیا بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۷ به‌اندازه و مشابه آلمان صادرات تسلیحات به عربستان سعودی داشته است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.