قطعنامه پیشنهادی فرانسه برای مبارزه با داعش در شورای امنیت تصویب شد
تشکیل باشگاه جهانی ضدتروریسم
این قطعنامه میگوید: «دولت اسلامی در عراق و شام تهدیدی غیرمنتظره و جهانی برای صلح و امنیت بینالملل است. » قطعنامه پیشنهادی فرانسه «از تمام دولتهای عضو که ظرفیت انجام این کار را دارند میخواهد تا تمام اقدامات لازم را در قلمرو تحت کنترل داعش اتخاذ کنند.
این قطعنامه میگوید: «دولت اسلامی در عراق و شام تهدیدی غیرمنتظره و جهانی برای صلح و امنیت بینالملل است.» قطعنامه پیشنهادی فرانسه «از تمام دولتهای عضو که ظرفیت انجام این کار را دارند میخواهد تا تمام اقدامات لازم را در قلمرو تحت کنترل داعش اتخاذ کنند.» این قطعنامه از تمام دولتها میخواهد تا مانع جریان مبارزان خارجی برای ورود به عراق و سوریه شوند. این قطعنامه همچنین از تمام دولتهای عضو میخواهد تا مانع تروریسم شده و از تامین مالی آن هم جلوگیری کنند.
به گزارش گاردین، بشار الجعفری، سفیر سوریه در سازمان ملل، پیش از ارائه قطعنامه فرانسه به خبرنگاران گفت: «به تمام کسانی که در نهایت بیدار شدند و به باشگاه مبارزه با تروریستها پیوستند، خوشامد میگوییم.» دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا که کشورش تلاش دارد تا حملات هوایی خود را در سوریه گسترش دهد، اعلام کرد که تصویب این قطعنامه «لحظه مهمی» در مسیر مبارزه با تروریسم است. او گفت: «جهان علیه داعش متحد شده است. جامعه بینالمللی کنار هم قرار گرفته و به دنبال شکست این شیطان است؛ شیطانی که مردمان تمام کشورها و تمام مذاهب را هدف گرفته است.»
در این قطعنامه با تاکید بر اینکه گروه داعش «یک تهدید بیسابقه و جهانی علیه صلح و امنیت بینالمللی است»، تصریح شده شورای امنیت مصمم است از «همه ابزارها برای مقابله با این تهدید بیسابقه استفاده کند.» به گزارش آسوشیتدپرس، این قطعنامه چهاردهمین قطعنامهای است که شورای امنیت از سال ۱۹۹۹ تاکنون درخصوص «تروریسم» تصویب کرده است. گزارش آسوشیتدپرس میافزاید: این قطعنامه توسل به اقدام نظامی، تحت فصل هفتم منشور ملل متحد را شامل نمیشود و نمیتوان این قطعنامه را به مثابه چراغ سبز برای عملیات نظامی در عراق و سوریه تلقی کرد. با این حال، برخی کارشناسان معتقدند حملات پاریس موجب شد نبرد با داعش از «وضعیت موش و گربه بازی» به یک «اجماع علیه گروههای تروریستی» تبدیل شود. اجماعی که میرود صحنه بازی قدرتها در سوریه را تغییر دهد. این قطعنامه اگرچه شامل فصل 7 منشور نیست اما میتواند اجماع جهانی برای تغییر معادله قدرت در سوریه را به وجود آورد. با این حال، زنجیره تحولات از پاریس در اروپا تا مالی در آفریقا از زاویه دیگری هم قابل بررسی است. نیویورکتایمز در گزارشی مینویسد حملات داعش در پاریس که 130 کشته بر جای گذاشت به رهبران القاعده برخورده است چرا که القاعده مرکزی از این میترسد که لباس رهبری جهاد بر قامت داعش دوخته شود و آنها رهبری جهاد را مصادره کرده و در عمل القاعده را کنار بزنند.
این گزارش میافزاید: داعش اکنون گروهی چابک و محبوب در میان مسلمانان رادیکال است و به دنبال پیشی گرفتن از سایر گروهها در جذب نیرو است. نیویورکتایمز مینویسد: رقابت میان این دو گروه منجر به ستیزی شده که مهار آن دشوار شده است. رقابت میان القاعده و داعش میتواند جنبههای تراژیکتری هم بیابد. در صورتی که القاعده گمان کند در عرصه رقابت با داعش عقب افتاده است، میتوان انتظار حملات مرگبار دیگری در سایر نقاط جهان داشت. برخی تحلیلگران معتقدند حملات اباعود در پاریس احتمالا زمینهسازی برای حملات بزرگتر بود. نیویورکتایمز مینویسد: وقتی القاعده میبیند بزرگترین دستاوردش که ۱۱ سپتامبر بود، با حملات داعش در پاریس مقایسه میشود و در عمل این گروه حاشیهنشین نشان داده میشود بنابراین، باید انتظار حملات بیشتری از سوی عوامل القاعده را داشت تا اثبات کنند که این گروه «مجمع الجزایر پیران» نیست بلکه همچون گذشته میتواند دست به فعالیت بزند. بنابراین، این باور وجود دارد که در صورت حمله غرب به سوریه و عراق بر اساس قطعنامه پیشنهادی فرانسه، انجام حملات انتحاری از سوی دوگانه داعش- القاعده خواه در منطقه و خواه در غرب دور از انتظار نیست.
ارسال نظر