سیدعباس عاملی- آیا ما واقعا در انگلستان ثروتمند زندگی می‌کنیم؟ بازار سهام لندن رکورد شش ساله خود را شکسه است، لندن در حال پیشی گرفتن از وال استریت است، اقتصاد انگلستان از رقبای اروپایی خود قوی تر است و گران‌ترین واحد مسکونی دنیا اخیرا به قیمت ۸۴‌میلیون پوند در لندن به فروش گذاشته شده است. برخی تحلیلگران چشم به این آمار دوخته و معتقدند که انگلستان در دوران طلایی خود به سر می‌برد. لندن هم اکنون به شهر ایده آل‌میلیاردها تبدیل شده است. یکی از دلایل چنین رخدادی قوانین مالیاتی انگلستان است که ثروتمندان را از پرداخت مالیات درآمد حاصله از دیگر کشورهای دنیا معاف می‌کند. به علاوه مرکز اقتصادی لندن نیز دارای عملکرد فوق‌العاده‌ای بوده است. لندن، جایگاه خود را به عنوان بازار منتخب محکم ساخته است، چرا که نسبت به نیویورک ارزا‌نتر و دارای موانع قانونی

کمتری است.

انگلستان هم اکنون شاهد یک دهه ثبات اقتصادی بوده و دارای تورم و نرخ بهره پایین بوده است. ولی فواید رونق اقتصادی این کشور محدود به گروه کوچکی شده است، همانطور که پیش از آن مضرات رکود گریبانگیر گروه کوچکی شده بود.

موفقیت در بخش خدمات، به طور کامل جای رکود بخش صنعت را نگرفته است. آمار تجارت پارسال نشان می‌دهد که کسری صادرات کالای انگستان به ۳/۸۴‌میلیارد پوند رسیده بود. اگر این رقم را به درصد تولید ناخالص داخلی تبدیل کنیم، بزرگ‌ترین کسری تجاری کالا در شصت سال گذشته به حساب می‌رود. در همین حال، مازاد صادرات خدمات انگلستان، تنها ۵/۲۸‌میلیارد پوند است.

شاید ‌میلیاردهایی که ساکن انگلستان نیستند این کشور را جایگاه امن مالیاتی بیایند، ولی شرایط برای اکثریت متفاوت خواهد بود: سیاست‌های مالیاتی گوردون براون باعث خواهند شد که هر خانوار در سال ۸/۲۰۰۷ ۱۳۰۰ پوند بیش از سال ۱۹۹۷ به خزانه دولت واریز کند. با این حال، بودجه دولت همچنان در کسری فراوان به سر می‌برد.

یکی از دلایل موفقیت مرکز اقتصادی لندن توانایی آن در جذب بهترین مغزهای دنیا بوده است. کارمندان بانک‌های سرمایه‌گذاری رنگین کمانی از ملیت‌های مختلف هستند. ولی انگلستان همچنان کشور ناقص‌العقل اروپا به حساب می‌رود. یک سوم جوانان انگلستان بدون هیچ گونه صلاحیت علمی ‌مدرسه را ترک می‌کنند. ۱۷درصد عملا بی‌سواد هستند، و ۲۰درصد عملا از علم ریاضی بهره نبرده‌اند. تنها چند کیلومتر آن طرفتر از برج‌های چشمگیر مرکز لندن، دو جوان چند روز پیش در مناطق محروم جنوب شهر لندن به ضرب گلوله کشته شدند.

روی دیگر سکه رونق اقتصادی انگلستان این است که اختلاف طبقاتی در حال افزایش یافتن و جدی تر شدن است. مناطق بسیاری از این کشور از این جهش اقتصادی بی‌بهره باقی مانده‌اند.

منبع: گاردین