گروه بین‌الملل- دیروز شنبه نخست وزیر چین اعلام کرد کره شمالی نشانه‌هایی از خود بروز می‌دهد که از آمادگی آن کشور برای از سرگیری مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای حکایت دارد و سایر کشورها باید این فرصت را مغتنم شمارند و مذاکرات را از سرگیرند. ون جیابائو پس از نشست رهبران سه کشور چین، کره جنوبی و ژاپن در کنفرانسی مطبوعاتی با اعلام این مطلب افزود: «ما باید از این فرصت استفاده کنیم و از آن بیشترین بهره را ببریم. تنها از این طریق است که ما می‌توانیم پیشرفت بیشتری کنیم.»

رهبران چین، ژاپن و کره جنوبی متعهد شدند که برای «ازسرگیری سریع» گفت‌وگو‌های شش جانبه در جهت پایان دادن به برنامه هسته‌ای کره شمالی تلاش کنند و همکاری‌های منطقه‌ای خود را تعمیق کنند.

نشست ون جیابائو، نخست وزیر چین، یوکیو هاتویاما، نخست وزیر ژاپن و لی میونگ باک، رییس جمهوری کره جنوبی دومین جلسه‌ای است که پس از نشست سال گذشته در ژاپن سران این سه کشور‌ را به دور هم جمع می‌کند.

این رهبران پس از نشست در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: «ما به گفت‌وگو‌ و مشورت و ادامه همکاری از طریق ابزارهای مسالمت آمیز برای پیگیری خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره متعهد هستیم.»

جیابائو نیز در سخنان خود افزود: «در خصوص مساله گفت‌وگوهای شش جانبه، کره شمالی انعطاف نشان داده است و پیونگ یانگ نه تنها امیدوار به ارتقای روابط خود با آمریکا بلکه امیدوار به ارتقای روابط با ژاپن و کره جنوبی است.»

گفت‌وگوهای شش جانبه به میزبانی چین (متحد نزدیک پیونگ یانگ) و علاوه بر چین و کره شمالی با حضور کره جنوبی، آمریکا، روسیه و ژاپن برگزار می‌شود.

روز جمعه نیز نخست وزیر ژاپن یوکیو هاتویاما و رییس جمهوری کره جنوبی لی میونگ باک اعلام کردند که توافق کرده‌اند کره شمالی تا زمانی که برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را متوقف نکرده است هیچ کمکی دریافت نکند.

همزمان با اوج‌گیری فشارها بر کره شمالی، این کشور شصت‌و‌چهارمین سالگرد حاکمیت حزب کار به رهبری کیم جونگ ایل را جشن گرفت. حزب کار تنها حزب حاکم بر کره شمالی پس از تقسیم دو کره تا کنون است.

علاوه بر موضوع کره شمالی این رهبران اعلام کردند که برای تضمین موفقیت گفت‌وگوهای جهانی آب و هوا در کپنهاگ در اواخر امسال و توسعه بیشتر فن‌آوری‌های انرژی پاک همکاری خواهند کرد.

هاتویاما در این مذاکرات خواستار تشکیل مجمع اقتصادی آسیا شد؛ اما مقامات ژاپن هشدار داده‌اند که هنوز راهی طولانی برای تحقق این خواسته هاتویاما در پیش است و این تنها چشم‌اندازی دور برای آینده است.