چین و آمریکا در نقطه حساس روابط دیپلماتیک
شادی آذری- انتظار میرود مذاکرات دو روزه بین ایالات متحده آمریکا و چین منعکس کننده اختلافات شدید این دو کشور در زمینه تجارت و کسری بودجه روز افزون آمریکا باشد؛ اما اوضاع در زمینه روابط خارجی بهتر است. دولت اوباما با خروج از مواضع قبلی خود در قبال پکن نقش چین را در کمک برای اعمال فشار علیه کره شمالی جهت متوقف سازی فعالیتهای اتمیاش ستود.
وزیر امور خارجه آمریکا، هیلاری کلینتون که به همراه تیموتی گیتنر وزیر خزانه داری این کشور ریاست هیات آمریکایی را بر عهده دارد، روز یکشنبه چین را بهخاطر نقش «مثبت و سازندهاش» در قبال کره شمالی مورد تحسین قرار داد. کلینتون گفت: «ما از تلاش مثبت در زمینه پیشبرد تحریمها و پیام خصوصی چین به کره شمالی خشنودیم.»
سخنان کلینتون در شرایطی گفته شده است که دو کشور در روزهای دوشنبه و سه شنبه مذاکراتی را در واشنگتن برگزار میکنند. این مذاکرات در پی گفتمانی است که دولت بوش در سال ۲۰۰۶ برای ایجاد پلی بین دو ابرقدرت اقتصادی بنیان نهاد.
هر دو طرف بر اهمیت این مذاکرات تاکید کردهاند. چینیها ۱۵۰ دیپلمات را به این مذاکرات اعزام کردهاند که پرجمعیتترین هیات اعزامی چین به آمریکا را در تاریخ تشکیل میدهند. مذاکرات دیروز با سخنان باراک اوباما آغاز شد.
در شرایطی که اقتصاد جهان در رکود بهسر میبرد آمریکا و چین در حل تنشهای موجود در زمینههایی چون کسری تجاری عظیم آمریکا در تجارت با چین و نگرانی دولت چین از کسری بودجه روزافزون آمریکا سهم عظیمی دارند. موضوعاتی دیگر چون مهار تغییرات جوی نیز از موضوعات مورد بحث خواهد بود. هر دو کشور بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای هستند که بهخاطر گرمایش کره زمین مورد سرزنش قرار گرفتهاند.
سه سال پیش وزیر خزانه داری وقت آمریکا، هنری پاولسون از مذاکرات اولیه چین و آمریکا استفاده کرده بود تا به پکن فشار آورد که ارزش نرخ ارز خود را در برابر دلار آمریکا افزایش دهد. با این هدف که چینیها بتوانند کالاهای آمریکایی را ارزانتر بخرند. تولید کنندگان آمریکایی از یوآن کم ارزش به خاطر آنکه باعث شده بود کسری تجاری آمریکا به رکورد تاریخی خود برسد و مشاغل آمریکایی کاهش یابند، شکایت داشتند.
دولت اوباما تمایل دارد همچنان بر عدم تراز تجاری تاکید کند و به پکن بگوید که برای کشیدن بار اقتصاد جهانی نمیتواند بر مصرفکنندگان آمریکایی تکیه کند؛ چون مصرفکنندگان آمریکایی هم این روزها بیش از آنکه به مصرف فکر کنند به پسانداز میاندیشند و این موضوع باعث شده است که هزینه مصرفکنندگان آمریکایی کاهش یابد و نرخ پس انداز خانوارها افزایش؛ اما صادرات چین هم اکنون بهخاطر بحران اقتصادی جهان تحت فشار قرار گرفته است. چینیها انتظار دارند در این مذاکرات اطمینان خاطری را که گیتنر به آنها در ماه پیش داده بود دوباره بشنوند. او گفته بود که دولت آمریکا عزم جدی دارد تا کسری بودجه کشورش را به نصف کاهش دهد. انتظار میرود این رقم به ۸۴/۱تریلیون دلار در سال جاری برسد.
ارسال نظر