اروپا زودتر از آمریکا از بحران خارج می‌شود

مونا مشهدی رجبی- بانک مرکزی اتحادیه اروپا اعلام کرد کاهش نرخ بهره بانکی در این بانک متوقف شده است و از ابتدای سال آینده میلادی نرخ بهره بانکی در این بانک افزایش می‌یابد. کشور ژاپن نیز خبر از افزایش نرخ تولیدات صنعتی داد و اعلام کرد این کشور اولین نشانه‌های خروج از رکود را مشاهده کرده است. شایان ذکر است کشورهای در حال توسعه دنیا از قبیل کشورهای برزیل و مکزیک و کشورهای آسیایی نه تنها این بحران را پشت سر نگذاشته‌اند بلکه به تدریج در حال ورود به بحران هستند. بر طبق گزارش بانک توسعه آسیا رکود وارد اقتصاد کشورهای در حال توسعه شده است و در خوش‌بینانه‌ترین حالت یک سال زمان لازم است تا این بحران برطرف شود. تنها کشورهایی که از این بحران رهیده‌اند و رکود را تجربه نکرده‌اند کشورهای هند و چین هستند. این کشورها در سال‌های گذشته شاهد رشد اقتصادی خود بوده‌اند و در یک سال گذشته نرخ رشد اقتصادی آنها اندکی کاهش پیدا کرد، ولی هیچ گاه منقبض نشد. در سال گذشته میلادی اقتصاد کشور چین با نرخ ۹‌درصد رشد کرد و هند نیز رشدی بیشتر از ۵‌درصد را تجربه کرد. صندوق بین‌المللی پول در گزارش خود نوشت: «باید در نظر داشته باشیم که بعد از اتمام بحران کنونی اقتصادی وضعیت اقتصادی دنیا به حالت قبل از رکود باز نمی‌گردد.

بعد از اتمام بحران تعادل قدرت اقتصادی در دنیا بر هم می‌خورد و کشورهایی که تاکنون مرکز قدرت دنیا بوده‌اند جای خود را به کشورهای در حال توسعه بزرگی همچون چین و هند و برزیل می‌دهند. کارشناسان اقتصادی معتقدند اصلاح اقتصادی در کشورهای توسعه یافته مستلزم بازگشت تحرک به نظام بانکی است. اگر نظام بانکی از دارایی‌های مسموم پاک شود اولین گام اساسی در حل بحران برداشته شده است. رییس صندوق بین‌المللی پول هم با تاکید بر اینکه کشورها باید استفاده از ابزارهای مختلف برای تسریع روند بازسازی اقتصادی را ادامه دهند و نظام بانکی را از سرمایه‌های مسموم پاک کنند، گفت: «برخی بر این باورند بازسازی اقتصادی دنیا آغاز شده است و از این پس ما شاهد عمیق‌تر شدن رکود نخواهیم بود، ولی واقعیت این است که روند بازسازی اقتصادی به اندازه‌ای کند است که نیمه دوم سال آینده تاثیر آن نمایان می‌شود.

مشکلات بانکی در دنیا سبب شد تا ورود سرمایه به کشورهای در حال توسعه‌ای از قبیل مکزیک و کلمبیا و کشورهای اروپای شرقی از قبیل لهستان و مجارستان کمتر شود و کاهش ورود سرمایه‌های خارجی به این کشورها می‌تواند زمینه‌ساز تشدید بحران اقتصادی در آنها شود. وقوع مشکلات اقتصادی در کشورهای در حال توسعه در اقتصاد به هم پیوسته امروزی تبعات بسیار مخربی برای اقتصاد جهان دارد. البته در این بازه زمانی احتمال خطرات بزرگ‌تری هم برای اقتصاد وجود دارد. خطراتی که می‌تواند زیرساخت‌های اقتصادی دنیا را کاملا ویران کند. یکی از این خطرات رشد فزاینده تورم است.

اما از آنجا که اقتصاد امروزدنیا بسیار آسیب‌پذیر است بعد از وقوع تورم فزاینده می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری متحمل شود و به تعبیر برخی از کارشناسان ویران شود. برای ممانعت از این ویرانی باید از همین امروز وارد عمل شویم و با استفاده از ابزارهای مختلف مانع از افزایش نرخ تورم در جهان شویم.