رقابت مک‌کین و اوباما بر سر پذیرش برنامه نجات مالی

گروه بین‌الملل- باراک اوبامای دموکرات و جان مک‌کین جمهوری‌خواه محتاطانه برنامه جدید ۷۰۰میلیارد دلاری مذاکره شده با کنگره را برای نجات صنعت مالی بیمار آمریکا، پذیرفتند. مک‌کین گفت: « این چیزی است که همه ما به سختی آن را می‌پذیریم و با آن پیش می‌رویم. گزینه هیچ کاری انجام ندادن، گزینه قابل قبولی نیست.» اوباما نیز گفته است که تمایل به پذیرش آن دارد زیرا فکر می‌کند امور مالی اکنون در خطر است. پس از یک هفته مذاکره و بحث بر سر اختلافات، هر دو ستاد انتخاباتی سعی کردند حداقل اعتبار جزئی را برای نتیجه مذاکرات قائل شوند. اوباما در این رابطه گفته است مک کین به خاطر حمایتش از این برنامه لایق تشویق نیست. اوباما در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌بی‌اس گفته است: «به مدت دو هفته هر روز با وزیر خزانه‌داری هنری پاولسون و رهبران کنگره تلفنی صحبت می‌کردم تا مطمئن شوم اصولی که مدنظرم بود در نهایت در این لایحه لحاظ شده است.»

از سوی دیگر جان مک کین گفت که آخرین نسخه این برنامه اصرار وی را برای ایجاد سازمانی ناظر بر عملکرد وزارت خزانه‌داری و محدودسازی دستمزد مدیران موسسات مالی وام‌گیرنده، لحاظ کرده است. وی در مصاحبه‌ای با شبکه ای‌بی‌سی گفت: «بیایید بگذاریم این لایحه‌ای که توسط رییس‌جمهوری به امضا رسیده است، تصویب شود و به پیش رود زیرا تاثیر اصلی آن ایجاد اطمینان و جلب اعتبارات خواهد بود و بنابراین نظام اقتصادی دوباره به حرکت خواهد افتاد و همان مشکلی که امروز وجود دارد، حل خواهد شد.» بر اساس این برنامه، دولت اجازه خواهد یافت وام‌های معوقه و سایر دارایی‌های مشکل‌دار مسکن را بخرد.

بسیاری از این دارایی‌ها توسط بانک‌های وال‌استریت هدایت می‌شوند. چون از زمان رکود بزرگ سعی شد با این کار از گسترش بدترین بحران‌های مالی به کل اقتصاد کشور جلوگیری شود. اوباما پیش‌بینی کرده است که این راه حل که به عقیده وی شروطی مهم به نفع مصرف‌کنندگان را در بردارد و او مورد حمایت قرارداده است، خیلی زود تصویب شود. او گفت: «امروز به مدد سخت‌کوشی دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان، به‌نظر می‌رسد ما به یک برنامه نجات دست یافته‌ایم که حامی مالیات‌دهندگان است و به نظر می‌رسد که این لایحه خیلی زود به تصویب رسد.»

مک‌کین نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که فعالیت‌های ستاد انتخاباتی خود را به حال «تعلیق» در می‌آورد تا به واشنگتن بازگردد و به مذاکرات توافق برای این برنامه کمک رساند. او در ابتدا اعلام کرده بود که مناظره ریاست‌جمهوری روز جمعه در صورت عدم دستیابی به توافق در مورد این برنامه، به تعویق خواهد افتاد. اما تبلیغات تلویزیونی ستاد وی همچنان ادامه یافت و مک‌کین با وجود عدم توافق در مناظره هم شرکت کرد.

در شرایطی که مک‌کین یکی از اعضای کمیته مرتبط با این برنامه در سنا نیست، روز یکشنبه اعلام کرد که به سرعت به واشنگتن رفته است زیرا قصد ندارد توصیه‌هایش را تلفنی منتقل کند. مک‌کین گفته است: « من یک جمهوری‌خواه مانند تدی روزولت هستم. هر وقت آمریکا نیاز داشته باشد به صحنه می‌آیم.»

در مجموع جمهوری‌خواهان اعلام کردند که حضور مک‌کین به ایجاد توافق کمک بسیار کرد. اما دموکرات‌ها گفتند که حضور او تاثیر کمی بر حصول نتیجه داشت و حتی شاید توافق را به تاخیر هم انداخت. اما خود مک‌کین گفته است: چه من موثر بوده‌ام و چه تاثیر منفی داشته‌ام، خوشحالم که تصمیم تاریخ آمریکا را پذیرفته‌ام.

مک‌کین گفته است که از روز دوشنبه فعالیت‌های کامل انتخاباتی خود را از سرگرفته است. روز یکشنبه لایحه ۶۳۴میلیارد دلاری در سنا به تصویب رسید. به علاوه این لایحه ۲۵میلیارد دلار دیگر برای وام‌های خودروی مالیات دهندگان را شامل می‌شود.

اوباما نیز مانند مک‌کین چندین روز را برای این برنامه در واشنگتن سپری کرد.

اما روز یکشنبه او و یار انتخاباتی‌اش جوبایدن برای رقابتی در دیترویت، مرکز صنعت خودروی آمریکا، حضور یافتند. میشیگان یک منطقه کلیدی برای رقابت‌های ماه نوامبر محسوب می‌شود. اوباما در مصاحبه تلویزیونی‌اش گفت که تمایل دارد از این طرح مالی حمایت کند زیرا نظارت بیشتر، نجات برای مالکان مسکن و محدودسازی دستمزد مدیران شرکت‌هایی را که مورد حمایت دولت قرار می‌گیرند، را در بردارد.

ساراپیلین نامزد معاون ریاست‌جمهوری و یار انتخاباتی مک‌کین نیز وی را به خاطر آن که اطمینان حاصل کرد که این طرح از مالیات دهندگان حمایت می‌کند، ستود.

او گفت: «خدا را شکر می‌کنم که مک‌کین قادر است برخی از شروط را در طرح پیشنهادی پاولسون بگنجاند، خوشحالم که ندای جان‌‌مک‌کین شنیده شد.»