1/15 درصد آمریکایی‌ها زیر خط فقر قرار دارند

عکس: Getty Images

احسان ابطحی

این آمار از نظر درصد، بیشترین میزان از سال ۱۹۹۳ و از نظر تعداد بیشترین تعداد از ۵۲ سال پیش است را نشان می‌دهد اداره آمار ایالات‌متحده، روز سه‌شنبه اعلام کرد که ۶/۲ میلیون آمریکایی دیگر به ورطه فقر افتاده‌اند و شمار آمریکایی‌هایی که بر اساس آمار دولتی زیر خط فقر هستند، به ۲/۴۶ میلیون نفر رسیده ‌است. به این ترتیب شمار افراد فقیر در آمریکا (از نظر تعداد) به بالاترین میزان خود طی ۵۲ سالی رسیده‌است که اداره آمار آمریکا شمار افراد فقیر در این کشور را اعلام می‌کند.

به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، اقتصاددانان از جمله لورنس کتز، استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد با اشاره به آمار ارائه شده، تاکید می‌کنند که این برای اولین بار از زمان رکود بزرگ است که میانگین در‌آمد خانوار‌ها متناسب با تورم در چنین دوره طولانی افزایش نیافته‌بود.

کتز اضافه می‌کند:«‌این واقعا یک دهه سوخته است.» او ادامه می‌دهد:«ما فکر می‌کردیم که آمریکا مکانی است که نسل‌های متمادی در آن بهتر عمل می‌کنند، اما اکنون ما در دورانی به سر می‌بریم که خانواده‌ها به طور میانگین از اواخر دهه ۹۰ تا‌کنون در بدترین وضعیت خود به سر می‌برند.»

یافته‌های اداره آمار آمریکا بسیار بدتر از آن‌چیزی است که اقتصاد‌دانان پیش‌بینی می‌کردند و باعث افزایش شدت آثار این بحران طی دهه اخیر شده‌است، آثاری همچون تحت‌تاثیر قرار گرفتن طبقات متوسط و پایین‌تر در‌آمدی جامعه آمریکا بر اثر بحران مالی و رکود. همچنین این آمار، شواهد جدیدی در اختیار قرار می‌دهد که نشان می‌دهند احیای اقتصادی کند و مایوس‌کننده اقتصاد آمریکا، هیچ کمکی به شهروندان آمریکا نکرده‌است.

گزارش اخیر همچنین حاکی از آن است که درصد آمریکایی‌هایی که سال گذشته زیر خط فقر زندگی کرده‌اند، ۱/۱۵ درصد بوده‌ است که بالاترین میزان از سال ۱۹۹۳ میلادی به شمار می‌رود. (خط فقر برای یک خانواده چهار نفره در سال ۲۰۱۰ میلادی در آمد کمتر از ۲۲ هزار و ۳۱۴ دلار در سال بوده‌است.)

این آمار در حالی منتشر می‌شود که باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده تلاش‌های خود را برای تصویب لایحه اشتغالزایی افزایش داده‌است و تحلیلگران می‌گویند که این آمار صریح می‌تواند به او کمک کند تا لزوم تصویب این لایحه را مورد تایید قرار دهد. از سوی دیگر جمهوریخواهان می‌توانند با استناد به این آمار، ضعف‌های اقتصادی ایالات‌متحده در دوران ریاست‌جمهوری اوباما را پررنگ کنند.

ران هسکینز، مدیر مرکز کودکان و خانواده‌ در موسسه بروکینگز در این‌باره می‌گوید:‌«این بخش دیگری از اخبار بد اقتصادی بود.» او اضافه کرد:«‌این یک نابسامانی دیگر است که دولت باید آن را تحمل کند.»

دهه اخیر همچنین دهه‌ای بود که شکاف میان فقیر و غنی به شدت افزایش پیدا کرد. میانگین در‌آمد خانوار‌های دهک پایین در‌آمدی از اوج خود در سال ۱۹۹۹ میلادی تا ۱۲ درصد کاهش یافته‌است و این در شرایطی است که میانگین در‌آمد ۹۰ درصد دیگر جامعه تنها ۵/۱ درصد با کاهش مواجه شده‌است. در مجموع در سال ۲۰۱۰ میلادی نسبت به سال پیش از آن، میانگین در‌آمد خانوار‌ها متناسب با تورم تا ۳/۲ درصد کاهش یافته و به ۴۹ هزار و ۴۴۵ دلار در سال رسیده‌است. این میزان ۷ درصد کمتر از اوج آن در سال ۱۹۹۹ میلادی یعنی رقم ۵۳ هزار و ۲۵۲ دلار در سال ۱۹۹۹ میلادی بوده‌است. بخشی از کاهش در‌آمد خانوار‌های آمریکایی طی این مدت به دلیل کاهش تعداد افراد هر خانواده بوده‌است. اقتصاد‌دانان می‌گویند که امسال هم وضع بهتر نخواهد شد. بخش اعظم اعتبارات بسته محرک اقتصادی به پایان رسیده‌است و دولت‌های محلی و فدرال کاهش‌های شدیدی را در تعداد کارکنان و بودجه خود در برنامه‌های اجتماعی ایجاد کرده‌اند که این احتمال به فقر کشاندن خانواده‌های آسیب‌پذیر را بیشتر می‌کند.

در این میان اقلیت‌ها بیشترین آسیب را دیده‌اند. سیاه‌پوستان بیشترین میزان فقر را با ۲۷ درصد تجربه می‌کنند. این در حالی است که میزان فقر در میان این قشر در سال ۲۰۰۹ میلادی ۲۵ درصد بوده‌است. تعداد افراد فقیر در میان هیسپنیک‌ها (آمریکایی‌های اسپانیایی‌تبار) هم از ۲۵ درصد به ۲۶ درصد افزایش یافته‌است. در میان سفید‌پوستان اما درصد فقرا از سال ۲۰۰۹ که ۴/۹ درصد بوده‌‌ به ۹/۹ درصد افزایش یافته‌است. این آمار در میان آسیایی‌تبارها تفاوتی نداشته و در عدد ۱/۱۲ درصد ثابت مانده‌‌است. همزمان موسسه بروکینز تخمین زده‌است که با نرخ فعلی، رکود اقتصادی باعث اضافه شدن نزدیک به ۱۰ میلیون فقیر دیگر تا اواسط دهه جاری خواهد شد. به باور اقتصاددانان، بیکاری دلیل اصلی فقیر‌تر شدن بیشتر آمریکایی‌هاست.

به گفته ترودی رنویک از مقامات اداره آمار ایالات‌متحده، سال گذشته، حدود ۴۸ میلیون نفر آمریکایی که بین ۱۸ تا ۶۴ سال سن دارند، حتی برای یک هفته هم کار نکرده‌اند. به گفته رنویک این آمار در سال ۲۰۰۹ میلادی ۴۵ میلیون نفر بوده‌است.

کتز، استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد هم در این زمینه می‌‌گوید:«‌وقتی شما برای مدتی طولانی کار نکنید، بسیار سخت است که دوباره به کار برگردید.»

میانگین در‌آمد همه شاغلان کاهش یافته‌ اما بیشترین کاهش در میان کارگران جوان آمریکایی بوده‌است که بین ۱۵ تا ۲۴ سال سن دارند و درآمدهایشان ۹ درصد کاهش یافته‌است.

به گفته شلدون دنزیگر، استاد سیاست عمومی در دانشگاه میشیگان، بر‌اساس گزارش اداره آمار آمریکا، میانگین در‌آمد برای یک مرد که در سال به طور تمام وقت کار می‌کند در سال ۲۰۱۰؛ ۴۷ هزار و ۷۱۵ دلار بوده‌است که تقریبا نسبت به سال ۱۹۷۳ میلادی که ۴۹ هزار و ۶۵ دلار بوده‌، بدون تغییر مانده‌است.

به گفته دنزیگر کسانی که مدرک دانشگاهی ندارند بیشتر از سایرین آسیب دیده‌اند. این استاد دانشگاه میشیگان همچنین اضافه کرد:«میانگین در‌آمد کارگران مرد تمام وقت، تقریبا هیچ افزایشی نداشته‌است.»

رکود اقتصادی تا‌جایی ادامه یافته که افراد ۲۵ تا ۳۴ ساله را مجبور کرده‌‌است که به زندگی با خانواده و دوستان خود روی آورند تا بتوانند پول بیشتری پس‌انداز کنند. از این گروه نزدیک به نیمی از آنان اگر در‌آمدهای مادر و پدرشان در نظر گرفته نشود، زیر خط فقر به سر می‌برند. سطح فقر برای یک فرد مجرد زیر سن ۶۵ سال، ۱۱ هزار و ۳۴۴ دلار در سال است.

تیموتی اسمیدینگ، مدیر موسسه تحقیق و فقر در دانشگاه ویسکانسین در شهر مدیسون در همین‌باره می‌گوید:«خطر ایجاد یک طبقه جدید زیر خط فقر، آمریکا را تهدید می‌کند.»

او اضافه می‌کند:«‌جوانان، افراد بزرگسال کمتر تحصیل کرده‌ و بیشتر مردان، نمی‌توانند فرزندان خود را حمایت کنند و به دلیل بیکاری نمی‌توانند خانواده‌های پایدار تشکیل دهند.»

اما حتی در دوره رشد اقتصادی که پیش از رکود رخ داد در‌آمد افراد کم‌در‌آمد و افرادی که در‌آمد متوسط دارند، چندان تغییری نکرد.

آرلوک شرمن، محقق بلند‌پایه مرکز بودجه و اولویت‌های سیاستی در همین‌باره می‌گوید که دوره سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ نخستین احیای اقتصادی است که در آن سطح فقر عمیق‌تر شده‌است و میانگین در‌آمد افراد در سن اشتغال، در ابتدای آن پایین‌تر از انتهای آن بوده‌است.

او اضافه می‌کند:«‌حتی پیش از ضربه ناشی از رکود اقتصادی، بسیاری از مردم در ورطه فقر افتاده ‌بودند. این موضوع شاید باعث شود تا مردم ضرورت موضوع اقتصاد را بیشتر احساس کنند.»

شرمن ادامه داد که درصد فقر در حومه شهر ۸/۱۱ درصد است که به نظر می‌رسد بیشترین میزان از سال ۱۹۶۷ میلادی باشد. سال گذشته تعداد بیشتری از آمریکایی‌ها به ورطه فقر مفرط افتادند. فقر مفرط، در‌آمد کمتر از نصف خط فقر رسمی یا در حدود ۱۱ هزار دلار در سال تعریف شده‌است. تعداد افرادی که به این گونه فقر دچارند به ۵/۲۰ میلیون نفر رسیده‌است که این میزان معادل ۷/۶ درصد کل جمعیت آمریکا را تشکیل می‌دهد.

فقر همچنین تعداد بیشتری از کودکان را به کام خود کشیده ‌است. ویلیام فری، جمعیت‌شناس موسسه بروکینز در همین‌باره می‌گوید که در سال گذشته حدود ۴/۱۶ میلیون نفر از کودکان به ورطه فقر افتاده‌اند که این بالاترین رقم از سال ۱۹۶۲ تاکنون به شمار می‌رود. این به معنای آن است که ۲۲ درصد از کودکان آمریکا در فقر به سر می‌برند که این بیشترین میزان بر حسب درصد از سال ۱۹۹۳ میلادی است.

اداره آمار آمریکا در گزارش خود کمک‌های غیر‌نقدی مانند بن غذا و اعتبارات مالیات بر د‌ر‌آمد را محسوب نکرده‌است و به گفته اقتصاد‌دانان به همین دلیل ممکن است دچار اغراق در اعلام افراد فقیر به خصوص در میان اقشار خاص مانند کودکان شده‌ باشد. این موسسه اما در عین حال افزایش هزینه‌های مسکن، تامین اجتماعی و انرژی را هم در محاسبات خود در نظر نگرفته‌است.

این گزارش همچنین اضافه کرده‌است که تعداد افرادی که تحت بیمه قرار ندارند ۹۰۰ هزار نفر افزایش یافته‌ و به ۹/۴۹ میلیون نفر رسیده‌است. تعداد کسانی که از سوی کارفرمایان خود تحت بیمه قرار گرفته‌اند، در سال ۲۰۱۰ کاهش یافته و به حدود ۵۵ درصد رسیده‌است.

اما تعداد کسانی که از سوی دولت تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند به روند روبه رشد خود ادامه داده و به آرامی به حدود ۳۱ درصد رسیده ‌است. بر اساس این گزارش تعداد کسانی که از سوی کارفرمایان تحت بیمه قرار گرفته‌اند از ۶۵ درصد در سال ۲۰۰۰ به ۵۵ درصد در سال ۲۰۱۰ رسیده ‌است.