تداوم آشوب در لندن
عکس:AFP

لندن در آتش
احسان ابطحی
در جریان نا‌آرامی‌های اخیر بریتانیا دست‌کم ۴۵۰ نفر دستگیر شده‌اند
دیوید کامرون، نخست‌‌وزیر بریتانیا، دیروز و پس از سومین شب از شورش‌ها و غارت‌هایی که لندن و شهرهای دیگر این کشور را فرا‌گرفته‌است، اعلام کرد که اعضای پارلمان فرا‌خوانده شده‌اند و از امروز - چهارشنبه- شمار نیروهای پلیس به بیش از دو برابر افزایش خواهند یافت. این در حالی است که پلیس بریتانیا اعلام کرده‌است که نا‌آرامی‌های اخیر، بدترین ناآرامی‌هایی است که در دهه‌های اخیر در این کشور رخ داده‌است.
به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، کامرون این سخنان را پس از آن اعلام کرد که تعطیلات خود را در توسکانی، منطقه‌ای در مرکز ایتالیا، نیمه‌کاره به پایان رساند و برای رسیدگی به وضعیت ناآرامی‌های خشونت‌بار اخیر در بریتانیا به لندن بازگشت. این در حالی است که نا‌آرامی‌ها دست‌کم به هشت منطقه دیگر شهر لندن گسترش یافته و برای اولین بار به شهر بیرمنگام، دومین شهر بزرگ بریتانیا نیز رسیده‌است.
کامرون که در برابر خانه شماره 10 خیابان داونینگ، دفتر و اقامتگاه نخست‌وزیر بریتانیا، سخن می‌گفت، اعلام کرد که نمایندگان پارلمان روز پنج‌شنبه- فردا- برای یک روز از تعطیلات خود فرا‌خوانده‌ شده‌اند و شمار نیروهای پلیس در خیابان‌ها از امروز، چهارشنبه، از 6 هزار نفر به 16 هزار نفر افزایش خواهد یافت.
نخست‌وزیر بریتانیا اضافه کرد که مقامات این کشور هر اقدامی‌برای بازگرداندن نظم به خیابان‌های بریتانیا انجام خواهند داد.
او ادامه داد: ‌این یک جنایت ساده و خالص است و باید با آن مقابله کرد و آن را شکست داد. کامرون افزود که خشونت‌‌های اخیر صحنه‌های آزار‌دهنده‌ای ایجاد کرده‌است.
نخست‌وزیر محافظه‌کار دولت ائتلافی بریتانیا تاکید کرد که کشورش احتیاج دارد که اقدامات پلیس را تقویت کند. او تاکید کرد که دستگیری‌های بسیار بیشتری در روزهای آینده انجام خواهد شد.
کامرون این سخنان را پس از آن ایراد کرد که خشونت‌ها در طول شب سه‌شنبه، به شماری از شهر‌های دیگر از جمله لیورپول، ناتینگهام، بریستول و سه شهر کوچکتر از جمله شهر کنت واقع در جنوب شرقی پایتخت، سرایت کرده‌بود. بر اثر این خشونت‌ها، آتش‌سوزی مهیبی انبار بزرگ شرکت سونی، تولید کننده کالا‌های الکترونیکی را در بخش آنفیلد شهر لندن سوزاند. زبانه‌های آتش همچنین یک فروشگاه مبل فروشی در شهر کرایدون واقع در جنوب لندن را هم به کام خود کشید.
در حادثه‌ای دیگر، سه نفر به اتهام تلاش برای زیر گرفتن و قتل یک پلیس که تلاش می‌کرد تا غارت اموال عمومی‌را در منطقه برنت، واقع در شمال لندن متوقف کند، دستگیر شدند.
اسکاتلندیارد، پلیس شهر لندن، در بیانیه‌ای که دیروز منتشر شد اعلام کرد که شب سه‌شنبه بیش از 200 نفر در ارتباط با ‌نا‌آرامی‌های اخیر دستگیر شده‌اند. به این ترتیب مجموع دستگیرشدگان سه شب نا‌آرامی‌به بیش از 450 نفر می‌رسد. در بخش دیگری از بیانیه اسکاتلند‌یارد آمده است:‌ «شب سه‌شنبه بدترین شبی بود که خدمات پلیس شهری به یاد می‌آورد و دلیل آن میزان غیر‌قابل قبول گسترش غارت، آتش‌سوزی و بی‌‌‌نظمی‌است.» به گفته پلیس به دلیل دستگیری شمار زیادی از مردم، همه زندان‌ها در لندن پر شده‌ا‌ند و زندانیان جدید به زندان‌هایی خارج از پایتخت انتقال یافته‌اند.
لندنی‌ها شب سه‌شنبه زمانی که پس از سر و صدا‌های شدید از خواب پریدند با صحنه‌ای رعب‌آور مواجه شدند و بسیاری از مردم و آتش‌نشانان را دیدند که تلاش می‌کردند تا حریق خانه‌های غرق در آتش را خاموش کنند.
بسیار از فعالان مدنی در مناطق خشونت‌زده از شبکه‌های اجتماعی اینترنتی استفاده کرده‌اند تا از مردم بخواهند به تلاش‌هایی که برای پاکسازی خیابان‌ها انجام می‌شود، بپیوندند، خیابان‌هایی که همه مغازه‌های آن از آرایشگاه‌ گرفته تا فروشگاه‌‌های فروش لباس بچه‌، غارت شده‌اند. ویدئویی که در سایت یوتیوب منتشر شده‌است نشان می‌دهد که یک شورشی از کوله‌پشتی فردی که مات و مبهوت است و همچنین عابر پیاده‌ای که مجروح شده‌است دزدی می‌کند و سپس اموالی را که دزدیده در پیاده‌رو بالا و پایین می‌اندازد. در حالی که به نظر نمی‌رسد که شورش‌های خیابانی با انگیزه‌های مشخص اجتماعی یا سیاسی انجام شده ‌باشد، اما برخی از رسانه‌ها یادآور شده‌اند که کاهش هزینه‌های دولتی باعث ناخرسندی در میان طبقات کم درآمد شده است.
برای دولت کامرون و در حقیقت برای بریتانیا، وضیعت وخیم کنونی بیانگر چالش‌های عمیق در چندین جبهه است.
برای جامعه‌ای که به شدت زیر فشار اقتصادی قرار دارد، شورش‌های اخیر پرسش‌های جدیدی را درباره دوام سیاسی برنامه‌های ریاضت اقتصادی کامرون از جمله کاهش هزینه‌ها، به ویژه در بخش برنامه‌های اجتماعی مطرح کرده‌است. برنامه‌های ریاضت اقتصادی کامرون، بیش از هر گروه دیگری به فرودستان بریتانیایی آسیب وارده کرده‌ است، فرودستانی که شامل جوانان گروه‌های اجتماعی اقلیت می‌شوند و در خط مقدم نا‌آرامی‌های روزهای اخیر قرار دارند.
این در حالی است که چند ماه پیش، تظاهرات گسترده دانشجویان در اعتراض به افزایش شهریه دانشگاه‌ها در لندن برگزار شد که در چند مورد به خشونت کشید.
نا آرامی‌‌های لندن از شب شنبه و در پی تجمع گروهی از ساکنان محله تاتنهام واقع در شمال این شهر و در اعتراض به کشته شدن یک جوان سیاهپوست آغاز شد که حمله به پاسگاه پلیس و گسترش ناآرامی‌در این محله را در پی داشت و طی روزهای بعد، ناآرامی‌به چند محله دیگر لندن و شهرهای دیگر نیز سرایت کرد.
صحنه آشوب‌های خیابانی لندن در شب سه‌شنبه- عکس: AFP