نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد
فرانسویها استراوس کان را به سارکوزی ترجیح میدهند
احسان ابطحی
یک نظرسنجی در فرانسه نشان میدهد رایدهندگانی که قرار است در انتخابات سال آینده ریاستجمهوری شرکت کنند، میان دومینیک استراوس کان، رییس پیشین صندوق بینالمللی پول، و نیکلاسارکوزی، رییسجمهوری فرانسه، استراوس کان را انتخاب میکنند.
استراوس کان (راست) و سارکوزی در کاخ الیزه ، اکتبر ۲۰۰۸- عکس: GETTY IMAGES
احسان ابطحی
یک نظرسنجی در فرانسه نشان میدهد رایدهندگانی که قرار است در انتخابات سال آینده ریاستجمهوری شرکت کنند، میان دومینیک استراوس کان، رییس پیشین صندوق بینالمللی پول، و نیکلاسارکوزی، رییسجمهوری فرانسه، استراوس کان را انتخاب میکنند. به گزارش روزنامه ایندیپندنت، در میان همه نظرسنجیهایی که طی سالهای گذشته انجام شدهاست و اکثرا بازتاب دهنده قضاوتهای منفی علیه سارکوزی رهبر حزب راستگرای «همبستگی برای جنبش مردمی» بوده، نظرسنجی اخیر موسسه BVA، از دیگران عجیبتر و برای سارکو ناامیدکنندهتر است. این برای اولین بار پس از ماه مه گذشته است که از فرانسویها این سوال پرسیده میشود که با فرض راهیابی سارکوزی و استراوسکان به انتخابات مرحله دوم ریاستجمهوری فرانسه، چه کسی را انتخاب میکنند. ماه مه گذشته استراوسکان که پیشتر سمت ریاست صندوق بینالمللی پول را برعهده داشت در هتلی در نیویورک به اتهام تلاش برای تجاوز و سوء استفاده جنسی دستگیر شد.
با وجود آنکه محبوبیت استراوس کان پس از ماجرای ماه مه به شدت کاهش یافت و فاصله او - که در نظرسنجیها پیش بود- با دیگر رقبا به طرز چشمگیری کاهش یافت، اما فرانسویها همچنان او را به سارکوزی ترجیح میدهند. بر اساس نظرسنجی اخیر، ۵۴ درصد کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند، گفتهاند در انتخاباتی که یک سوی آن استراوس کان و سوی دیگر آن سارکوزی باشد، استراوس کان را انتخاب میکنند. به گفته تحلیلگران انتخاباتی، نتایج این نظرسنجی بیش از آنکه نشاندهنده علاقه مردم به استراوسکان باشد، بازتابدهنده رای عدم اعتماد مردم فرانسه به سارکوزی است که در سال ۲۰۰۷ میلادی به کاخ الیزه راه یافت.
با این همه، در نظرسنجی دیگری که در روز نظرسنجی BVA، توسط موسسه Ipsos انجام شد، ۶۱ درصد از پرسش شوندگان تاکید کردهاند که علاقهای ندارند استراوس کان در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کند، حتی اگر او از همه اتهاماتش مبنی بر تلاش برای تجاوز و سوء استفاده جنسی، تبرئه شود.
به نظر میرسد نظرسنجی BVA که ۹ ماه پیش از مرحله اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه انجام میشود، نشان دهنده این احساس ریشهدار در میان رایدهندگان فرانسوی است که هر کسی را به سارکوزی ترجیح میدهند یا به اصطلاح بر این باورند: «هرکسی جز سارکو».
این در حالی است که نظرسنجیهای دیگری که اخیرا انجام شده بود، نشان میداد که محبوبیت سارکوزی نسبت به گذشته اندکی بهبود یافته، اما او همچنان نامحبوبترین رییسجمهوری جمهوری پنجم فرانسه - پس از سال ۱۹۵۸ میلادی - است.
با وجود نتایج فاجعهآمیز نظرسنجیها برای سارکوزی، او در نشستی خصوصی در جمع هوادارانش در پارلمان و حامیان مالیاش گفته است که «احساس خوبی» نسبت به انتخابات سال آینده دارد.
مرحله اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه روز ۲۲ آوریل- یکشنبه، سوم اردیبهشت- و انتخابات مرحله دوم آن (در صورت لزوم) روز ششم ماه مه سال ۲۰۱۲ - یکشنبه، هفدهم اردیبهشت سال ۱۳۹۱- برگزار خواهد شد.
سارکو بر این باور است که گرایش بیشتر رایدهندگان فرانسوی به جناح راست و همچنین وجود شخصیتهای نه چندان جذاب در جناح چپ، در نهایت به نفع او تمام خواهد شد. تحلیلگران مسائل سیاسی فرانسه هم تاکید دارند که سارکوزی را نباید از پیش شکست خورده دانست.
با این همه پیروزی حزب سوسیالیست که مهمترین حزب مخالف دولت راست میانه سارکوزی به شمار میرود، بیش از هر مساله دیگری به نحوه مبارزات انتخاباتی سوسیالیستها بستگی دارد، مبارزاتی که قرار است طی امروز و فردا به طور رسمی آغاز شود. نظرسنجی اخیر همچنین حاکی از آن است که بخت فرانسوآ هلاند، رهبر پیشین حزب سوسیالیست برای شکست دادن سارکوزی بیشتر از خانم مارتین اوبری، رهبر فعلی این حزب است. اما قوانین انتخابات درون حزبی سوسیالیستها میتواند به نفع او تمام شود. این انتخابات ماه اکتبر برگزار میشود.
نظرسنجیهای اخیر همچنین نشان میدهند که رهبر جدید، معتدلتر و قابل تحملتر جناح راست افراطی فرانسه موسوم به «جبهه ملی»، در حال از دست دادن موقعیت خود است. اکنون پیشبینی میشود که خانم مرین لوپن نمیتواند به دور دوم انتخابات راه یابد، اما این وضعیت میتواند تا بهار آینده تغییر کند.
موقعیت مرین لوپن بیش از هرچیز به تصمیم سه نامزد حزب میانه «اتحاد برای دموکراسی فرانسوی» یعنی ژان لوییس بورلو، فرانسوآ بایرو و هروه مورین بستگی دارد. آنها میتوانند بخشی از آرای راستهای میانه را به سوی خود سرازیر کنند تا مرین لوپن بتواند در مرحله اول انتخابات در جایگاه دوم بایستد.
ارسال نظر