گروه اقتصاد بین‌الملل: مارکت واچ در گزارش جدید خود اعلام کرد بازارهای سهام و اوراق قرضه زیان‌ده بوده‌اند و بازده سالانه سرمایه برای سهام جهانی و برای اوراق قرضه دولتی منفی شده است. به گزارش مارکت‌واچ، به گفته تحلیلگرانی از جمله مایکل هارتنت، بازده سالانه سرمایه برای سهام جهانی منفی 6 درصد و برای اوراق قرضه دولتی جهان منفی 9/ 2 درصد است. این در شرایطی است که ارزش دلار 6درصد افزایش یافته و قیمت کالاها 17 درصد افت کرده و نقدینگی تغییر نکرده است. از سوی دیگر، بنابر گزارش بانک مریل‌لینچ آمریکا به نظر می‌رسد در سال جاری پول نقد از سهام و اوراق قرضه پیشی خواهد گرفت که این مساله از سال 1990 تاکنون رخ نداده و نشان‌دهنده این موضوع است که نقدینگی عرضه شده از طرف بانک مرکزی افزایش یافته است.

در شرایطی که بانک مرکزی ژاپن و بانک مرکزی اروپا به تسهیل کمی ادامه می‌دهند، فدرال رزرو آمریکا برنامه خرید دارایی‌های خود را متوقف کرده است و همچون بانک مرکزی انگلستان به سمت افزایش نرخ بهره حرکت می‌کند (هم‌اینک نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا نزدیک به صفر قرار دارد). این مساله نشان‌دهنده این است که نقدینگی افزایش یافته است و اکنون بازارهای مالی باید خود را با این نیروی محرکه جدید وفق دهند.


درحقیقت، دیوید تپر، میلیاردر آمریکایی و سرمایه‌گذار صندوق‌های مالی، اوایل ماه سپتامبر این بحث را مطرح کرد که در شرایطی که بانک مرکزی چین و بانک‌های مرکزی دیگر بازارهای نوظهور بخشی از ذخایر خارجی خود را به بازار عرضه می‌کنند، نقدینگی دیگر در یک جهت حرکت نمی‌کند و نوسان بیشتری دارد. کارشناسان معتقدند در ماه سپتامبر در همه بازارها سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری‌های دارای ریسک کمتر گرایش داشتند. آنها می‌گویند گرچه ایجاد یک رونق ناگهانی غیرممکن است، اما برخی نکات مثبت هم وجود دارد، ازجمله اینکه بازارهای اوراق قرضه و اعتبارات تاکنون رفتار عجیب و غریبی از خود نشان نداده‌اند. درصورت«شکست کامل برنامه تسهیل کمی» کاهش ارزش سهام با افت قیمت اعتبارات و افزایش سود اوراق قرضه همراه خواهد شد. همچنین احیای اخیر در بازار مسکن، بازار کار و وام‌دهی بانک‌ها معکوس نشده است و ارقام جهانی سود هر سهم به شدت سقوط کرده و از اوج خود ۶/ ۹ درصد کاهش یافته است. اما کارشناسان معتقدند برای اینکه سرمایه‌گذاران ترغیب شوند سرمایه‌گذاری‌های پرخطر را بپذیرند، قیمت نفت نباید بیش از این کاهش یابد. دیگر مواردی که به این مساله کمک می‌کند عبارتند از افزایش نرخ بهره بازارهای نوظهور و اصلاحاتی که امکان افزایش نرخ ارز بازارهای نوظهور را فراهم کند، بهبود رشد صادرات چین و این مساله که سرمایه‌گذاران تحولات قیمتی اخیر را به‌عنوان تاخیر در بازگشت به روند رونق بنگرند و نه آغاز روند نزولی بازار. و سرانجام، لازم است تقاضای داخلی آمریکا افزایش یابد، زیرا طی سه تا چهار فصل آینده مهم‌ترین عامل تاثیرگذار برای سرمایه‌گذاری در دارایی‌های پرخطر رشد بیشتر و نرخ بهره بالاتر است. بنابراین تعجب‌آور نیست زمانی که جنت یلن، رئیس فدرال رزرو، اعلام کرد همچنان احتمال افزایش نرخ بهره تا پایان امسال وجود دارد، بازارسهام رشد کرد.