جدال کنگره و کاخ سفید بر سر ایران
کاخ سفید و سنا در حال جدال بر سر افزایش فشار به ایران هستند. قانونگذاران به دنبال تصویب لایحه دوحزبی تحریم ایران در سنا تا قبل از پایان دور فعلی مذاکرات هستهای با ایران هستند. جان کری وزیر خارجه با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ژنو دیدار داشت و در این مذاکره درباره دستیابی به توافق تا مهلت ۳۰ ژوئن (۹ تیر) که برای دومین بار و احتمالا آخرین بار تمدید شده است، صحبت شد. در هفتههای آینده فشار زیاد خواهد شد؛ چون کنگره برخلاف تمایل کاخ سفید به دنبال داشتن نقشی بیشتر در رابطه با مذاکرات است.
کاخ سفید و سنا در حال جدال بر سر افزایش فشار به ایران هستند. قانونگذاران به دنبال تصویب لایحه دوحزبی تحریم ایران در سنا تا قبل از پایان دور فعلی مذاکرات هستهای با ایران هستند. جان کری وزیر خارجه با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ژنو دیدار داشت و در این مذاکره درباره دستیابی به توافق تا مهلت ۳۰ ژوئن (۹ تیر) که برای دومین بار و احتمالا آخرین بار تمدید شده است، صحبت شد. در هفتههای آینده فشار زیاد خواهد شد؛ چون کنگره برخلاف تمایل کاخ سفید به دنبال داشتن نقشی بیشتر در رابطه با مذاکرات است. براساس گفتههای چند قانونگذار و دستیاران ارشد هر دو حزب، نسخه جدید این فشارها توسط لایحه تحریمی که توسط سناتور کروکر کرک (جمهوریخواه) و سناتور رابرت منندز (دموکرات) مطرح شده، این هفته مورد موافقت ضمنی قرار گرفته است. این لایحه که هر دو سناتور خواستار رای گیری فوری درباره آن هستند، تحریمهای جدید علیه اقتصاد ایران را اگر تا ۳۰ ژوئن توافق حاصل نشود، افزایش خواهد داد. تیم اوباما مشخص کرده که مخالف رایگیری کنگره درباره لایحه تحریم قبل از اتمام مذاکرات است، حتی اگر قرار باشد لایحه جدید با تاخیر اجرا شود. با این حال، کادر رهبری جمهوریخواه جدید سنا متعهد به پیشبرد این فرآیند و به دنبال ایجاد یک نزاع و جدال سیاسی در هنگامی که مذاکرات به اوج خود و مرحله حساس رسیده، هستند. سناتور باب کورکر، رئیسجمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنا روز سهشنبه گفت: «من فکر نمیکنم که دولت تمایل داشته باشد که کنگره درباره هر موضوعی در زمینه سیاست خارجی دخالت کند، اما کنگره باید به ارزیابی این موضوعات بپردازد. ما در آینده بسیار نزدیک لایحهای را مطرح خواهیم کرد تا نقش کنگره در این زمینه تقویت شود.»
علاوه بر لایحه کرک-منندز، کورکر هم لایحهای را پیشنهاد داده است که براساس آن سنا باید توافق احتمالی را بررسی کند و در صورت لزوم درباره آن قطعنامه مخالف را صادر خواهد کرد. کورکر میگوید احساس میکند که کاخ سفید به دنبال طفره رفتن از پیمان نامیدن توافق هستهای با ایران است تا مانع از نیاز به تصویب آن در سنا شود. کورکر میگوید: «این لایحه موجب خواهد شد تا کنگره درباره هرگونه توافق نهایی رایگیری کند. دو مسیر وجود دارد، اینها موازی و متفاوت هستند. ما باید آنها را ارزیابی کنیم.» درحالی که در جلسه حزبی جمهوریخواهان سنا درباره چگونگی لوایح جدید ایران صحبت میشود، مذاکرات میان جمهوریخواهان و دموکراتهای سنا هم در این رابطه ادامه دارد. موضع سناتور هری رید (دموکرات) رهبر اقلیت سنا چندان مشخص نیست. او مجبور به انتخاب بین مقاومت در برابر این لایحه، همانگونه که کاخ سفید میخواهد یا تسلیم شدن سناتورها از جمله بعضی از سناتورهای هم حزبی خودش است. چند تن از دستیاران سنا فاش کردهاند که آیپک به آرامی درحال لابی کردن برای راضی کردن سناتور رید به حمایت از این لایحه است؛ اما دفتر رید در این رابطه اظهارنظری نکرده است.
منبع: بلومبرگ ویو/ دیپلماسی ایرانی
ارسال نظر