وحدت، دست برداشتن مذاهب از مناسک خود نیست

گروه خبر: رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه وحدت با تکرار کلمه وحدت و اتصال به حبل‌الله با بیان صرف حاصل نمی‌شود، تاکید کرد: برای رسیدن به وحدت باید همه سازوکارها را در مسیر وحدت به‌کار بگیریم و مثلا اگر شبکه‌ای رادیویی یا تلویزیونی به نام دفاع از اهل سنت و شیعه در برابر مذهبی دیگر ایستاد و اگر کسی به نام دفاع از مقدسات مذهبی به مقدسات مذهب دیگری توهین کرد، باید با صدای واحد آن را محکوم کنیم. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حسن روحانی روز گذشته در افتتاحیه بیست و هشتمین کنفرانس وحدت اسلامی در تهران همچنین گفت: اگر وحدت دنیای اسلام را می‌خواهیم باید تضاد منافع را از بین ببریم، تهدیدهای مشترک جهان اسلام را برای هم تبیین کنیم و آن تهدیدات را تهدیدات همه بدانیم و قبول کنیم که وحدت و اتحاد به نفع همه مسلمانان است.

رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه وحدت سران سیاسی کشورهای اسلامی در حرف و عمل ضروری است، اظهار کرد: در یک‌سال گذشته دنیای اسلام شاهد کشتارها، کشمکش‌ها، اختلافات و جنگ‌های باورنکردنی بود. با تکرار صرف کلمه وحدت این هدف مهم در دنیای اسلام، محقق نمی‌شود و برگزاری کنفرانس‌های وحدت اسلامی نیز تنها می‌تواند، آغازی برای پیمودن مسیر دشوار وحدت و یکپارچگی باشد.

روحانی همچنین گفت: وحدت نیاز به سعه‌صدر، شناسایی یکدیگر و مدارا دارد. اگر ما راه مذاهب مختلف را طرق مختلف به سمت هدفی واحد ببینیم، برقراری وحدت ممکن است، اما اگر تعدادی از مذاهب را در مسیر اهداف و تعداد دیگری از مذاهب را در مسیر معکوس و به سمت دوری از هدف تلقی کنیم، وحدت حاصل نخواهد شد.

او با بیان اینکه معنی وحدت این نیست که مذاهب مختلف دست از مناسک خود برداشته و طبق فقه خود عمل نکنند، تصریح کرد: اگر مذاهب مختلف را این‌گونه ببینیم که مقصد واحد دارند و برای رسیدن به این مقصد واحد، راه‌های مختلف را در پیش گرفته‌‌اند که غایت همه آنها قرآن، تسلیم در برابر حق و پیروی از سیره پیامبر(ص) است، آن وقت وحدت امکان‌پذیر خواهد بود.

رئیس‌جمهوری اضافه کرد: اگر نگاه‌های مختلف در جهان اسلام، همکاری‌های عملی با یکدیگر را حتی در نوشتن یک تفسیر، یک تاریخ و یک فقه مشترک شروع کردند و اگر همکاری‌ها در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی را با یکدیگر آغاز کردند، آن وقت می‌توانیم بگوییم که در مسیر رسیدن به وحدت حرکت می‌کنیم.

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه هر یک از ما در برابر همه مسلمانان و همه جهان مسوول هستیم، گفت: تک‌تک ما مسلمانان در برابر آب و خاک و ساختمان‌های سرزمین‌های اسلامی و حتی حیواناتی که در سرزمین‌های اسلامی زندگی می‌کنند، مسوول هستیم و باید احساس مسوولیت کنیم. اگر ما ویرانی حلب را ویرانی ریاض، ویرانی موصل را ویرانی اردن، ویرانی شهرهای لبنان را ویرانی شهرهای پاکستان ببینیم و در برابر ویرانی هر خانه‌ای در سرزمین‌های اسلامی احساس مسوولیت کنیم به وحدت نزدیک خواهیم شد.

روحانی افزود: متاسفانه امروز خانه‌ها و شهرهای اسلامی به نام دین و خلافت، ویران می‌شود و برخی در برابر آن سکوت می‌کنند و بگذریم از آنکه برخی کشورها به نحوی به این قاتلان پست‌تر از بهایم یاری‌ رسانده و پول و اسلحه می‌دهند.

رئیس‌جمهوری خاطرنشان کرد: امروز گروهی غارتگر با نام دین با آبروی اسلام بازی می‌کنند و نه تنها موصل، رقه، لبنان، افغانستان و پاکستان را به خاک و خون می‌کشند، بلکه به آبروی پیامبر و اسلام اهانت می‌کنند. متاسفانه به نام دین سر می‌برند، بقاع و مقابر متبرکه و کنیسه و مسجد را نابود می‌کنند و اهل کتاب را بدون جرم و گناهی می‌کشند و به آن افتخار می‌کنند.