فرصت تاریخی تهران-واشنگتن
امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا تحولاتی که در چند ماه گذشته در خاورمیانه رخ داده، ایالات متحده آمریکا را در وضعیتی قرار داده که مجبور است نگاهش را نسبت به برخی مسائل ازجمله ایران تغییر دهد. اظهارات اخیر باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه مشکل پیش روی دولتهای سنیمذهب، ایران یا موضوع شیعه و سنی نیست، بلکه افراطگرایی است که خود را به شکل داعش نشان داده است، بدون شک یک گام رو به جلو است. در هر حال اکنون او اذعان داشته که ایران یک تهدید به شمار نمیرود، همچنانکه مقامات ایرانی نیز همواره بر این موضوع تاکید میکردند.
امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا تحولاتی که در چند ماه گذشته در خاورمیانه رخ داده، ایالات متحده آمریکا را در وضعیتی قرار داده که مجبور است نگاهش را نسبت به برخی مسائل ازجمله ایران تغییر دهد. اظهارات اخیر باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه مشکل پیش روی دولتهای سنیمذهب، ایران یا موضوع شیعه و سنی نیست، بلکه افراطگرایی است که خود را به شکل داعش نشان داده است، بدون شک یک گام رو به جلو است. در هر حال اکنون او اذعان داشته که ایران یک تهدید به شمار نمیرود، همچنانکه مقامات ایرانی نیز همواره بر این موضوع تاکید میکردند. اما نمیتوان این سخنان را بهعنوان یک تحول بنیادین نگاه کرد. باید توجه داشت برای ایالات متحده آمریکا ماهیت رژیمهای سیاسی خیلی اهمیت ندارد بلکه مشکل آمریکا با بنیادگرایی، خشونتهای تروریستی و هرگونه حرکت ضدغربی است.
در این چارچوب اگر چنین رفتارهایی از ایران سر بزند، ایران بهعنوان یک تهدید قلمداد میشود، در غیر اینصورت اکنون از دید مقامات آمریکایی، این جریان افراطگرا است که بهعنوان خطر بهشمار میآید. در چنین وضعیتی، ظهور یک پدیده چون داعش که هم تهدید علیه آمریکا محسوب میشود و هم ایران، دو کشور را بهعنوان متحدان طبیعی در کنار هم قرار داده است تا با این خطر به شکل جدیتری برخورد شود.
البته سابقه آمریکا نشان داده است که دراز کردن دست دوستی به سمت ایران در عرصه تهدیدات منطقهای از روی صداقت نبوده یا حداقل به آن اندازهای نبوده که اعتماد کامل ایران را جلب کند. در پی وقوع حادثه ۱۱ سپتامبر، آمریکا با پدیده بسیار خطرناک تروریسم خارجی در داخل کشور خود مواجه شد.
به همین دلیل از پتانسیل ایران در افغانستان برای مقابله با رژیم طالبان استفاده کردند اما بعد از کنفرانس بُن در شرایطی که ایران انتظار داشت آمریکا قدردان چنین همکاریای باشد، جورج بوش، رئیسجمهوری وقت آن کشور، ایران را در محور شرارت قرار داد. گرچه رفتار اوباما نسبت به رفتار بوش پسر، به مراتب منطقیتر و سازندهتر است، اما این نگرانی وجود دارد که با رفع خطر داعش، آمریکا یک بار دیگر مواضع خصمانهاش را علیه ایران پیگیری کند. مگر آنکه همزمانی یک فرصت تاریخی که در یکسوی آن مذاکرات هستهای و در سوی دیگر، پدیده داعش خودنمایی میکند، دیوار بیاعتمادی میان تهران و واشنگتن را به شکل واقعی از بین ببرد.
برای رسیدن به این وضعیت راه درازی در پیش است و گرههای بیشتری باید باز شود تا دیوار بیاعتمادی میان ایران و آمریکا برداشته شود که مساله هستهای و بحران داعش بخشی از این گرهها خواهد بود.
ارسال نظر