سعیده‌سادات فهری: کمتر از یک ماه دیگر تیم‎های مذاکره‌کننده ایران و گروه 1+5 در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر گرد هم می‏آیند تا درباره پرونده هسته‎ای ایران که پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی از «بن‌بست» خارج شد، گفت‌وگو کنند. این در شرایطی است که طی این یک سال و به واسطه تلاش‎های مستمر تیم مذاکره‌کننده ایرانی به سرپرستی محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، شاهد دستاوردهای چندی در این زمینه بودیم که از جمله می‎توان به توافق ژنو اشاره کرد. به بهانه گذشت یک سال از آغاز فعالیت دولت حسن روحانی و به منظور بررسی فعالیت‏های دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم به‌خصوص در حوزه هسته‎ای گفت‌وگویی با علی خرم، مشاور محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل انجام دادیم. خرم معتقد است پرونده هسته‎ای ایران از زمان روحانی به‌طور واقعی وارد مرحله مذاکره شد و پیش از آن فقط جلسات نشست و برخاست انجام می‎گرفت و اعلام مواضع و نه مذاکره.
این دیپلمات همچنین راجع به آینده مذاکرات به «دنیای اقتصاد» می‎گوید به سادگی نمی‎توان در مورد به نتیجه رسیدن یا نرسیدن یک مذاکره صحبت کرد زیرا این مساله به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما تا آنجا که به ایران و گروه ۱+۵ مربوط می‎شود، هر دو طرف مایل هستند مذاکره به نتیجه برسد و این سرمایه بسیار خوبی است که در پرتو آن می‌توانند برخی مشکلات پیش رو را راحت‏تر رفع کنند.
یک سال از روی کار آمدن دولت جدید در ایران می‎گذرد. به نظر شما در عرصه دیپلماسی به‌خصوص در حوزه منطقه مهم‌ترین دستاوردهای دولت تدبیروامید چه بوده است؟
یک سال پیش که حسن روحانی روی کار آمد، روابط ایران با کشورهای منطقه به جز یکی دو مورد استثنایی مانند سوریه و عراق با باقی کشورها یا سرد بود یا بسیار شکننده و خصمانه. این در شرایطی است که با انتخاب حسن روحانی فصل تازه‎ای در روابط ایران و کشورهای منطقه باز شد. به این ترتیب میان ایران با برخی کشورها مانند امارات و قطر که روابط خوبی نداشتیم رفت و آمدهایی صورت گرفت و برخی دیگر از کشورها مانند ترکیه، آذربایجان و مصر نیز در روابط‌شان با ایران خون جدیدی دمیدند و رفت و آمد و همکاری‎هایی را آغاز کردند. حداقل اتفاق این بود که طرفین خواهان آن شدند گذشته را کنار بگذارند و روابط را از نو از سر بگیرند. اما به دلایل گوناگون هنوز ظرفیت روابط ایران و کشورهای منطقه به حدمطلوب خود نرسیده است.
در این رابطه چندین عامل را می‎توان نام برد: نخست تنش‎های منطقه‌ای و دیگری نیز سرگرم بودن جمهوری اسلامی ایران به مساله هسته‎ای. بنابراین در منطقه باید برخی تحولات دیگر به وقوع بپیوندد تا بتوانیم بگوییم که از سوی جمهوری اسلامی ایران در زمینه‎های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی گام‎های خوبی برداشته شده است.
البته روابط ایران با کشورهای منطقه در مورد ترکیه وجه بهتری بوده ولی در مورد عربستان وجه خوبی نداشته است. این مساله نیز از آنجا ناشی می‎شود که ایران و ترکیه از قدیم روابط نسبتا خوبی داشتند؛ بنابراین طبق روال سابق پیش رفتند و تلاش کردند خلائی در روابط‌شان پیش نیاید. اما در مورد عربستان سعودی به‌دلیل برخی اختلافات قدیمی حتی موفق نشده‎ایم گام‌های ابتدایی را برداریم و سطح روابط تغییری نکرده است. روابط میان ایران و باقی کشورهای منطقه نیز شاهد تحولاتی بوده اما این روابط و مناسبات هنوز جای پیشرفت و توسعه دارد.
شاید یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت در حوزه دیپلماسی، گسترش روابط با کشورهای منطقه باشد اما در هر حال به واسطه تعاملات اقتصادی ایران با کشورهای اروپایی، بهبود روابط میان ایران و قاره سبز نیز بسیار اهمیت دارد. طی این یک سال چه تحولاتی در رابطه با این مساله شاهد بودیم؟
راجع به کشورهای اروپایی باید گفت که استارت اولیه روابط ایران با این کشورها زده شده است. در این میان کشورهای اروپایی که تابع تحریم‎های اعمال شده علیه ایران هستند، در این مدت سعی کردند تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را در بخش‎هایی کاهش دهند؛ لذا کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و بریتانیا و سپس نیز ایتالیا و اتریش با اعزام هیات‎هایی سعی کردند نسبت به گسترش روابط اعلام آمادگی کنند. بنابراین در این زمینه استارت زده شده است و این کشورها منتظر رفع تحریم‌ها هستند تا بتوانند در زمینه‎های صنعتی، اقتصادی و تجاری با ایران وارد همکاری شوند. ولی تا زمانی که این تحریم‎ها برداشته شود آنها باید در مرحله آمادگی بمانند. توجه کنید در این میان با ترکیه که یک کشور اروپایی-آسیایی است مشکلی در روابط دوجانبه نداریم و در حوزه‎های اقتصادی و تجاری در حال احیای ظرفیت‎ها هستیم. اما با اروپایی‎ها در پرتو تحریم‎ها روابط کمی پیچیده شده است و باید منتظر حرکت‌های بعدی باشیم اما تا امروز نیز با ارتباطات و تماس‌هایی که کشورهای اروپایی با ایران داشتند علاقه‌شان را به ایجاد روابط نشان داده‎اند.

دستگاه سیاست خارجی جدید ایران و در کل سیاست خارجی دولت روحانی چه فاکتورهایی دارد که توانسته در این حوزه‎ها موفق عمل کند؟
با قاطعیت می‎توان گفت تمام این تحولات تحت‌تاثیر دیدگاه و نگاه استراتژیک دکتر روحانی در سیاست خارجی است. در سیاست خارجی همان‌طور که سند چشم‌انداز گفته ایران تعامل سازنده با دیگر کشورها را در پیش گرفت اما در دولت‎های نهم و دهم سیاست خارجی ایران بر اساس نوعی فشار بر کشورها پیش می‎رفت. در آن زمان فضای حاکم بر کشورهای منطقه نسبت به ایران بسیار سرد و سنگین بود و در رابطه با اروپا که دورتر بود فضا نیز سنگین‌تر بود. در آن زمان ایران با اغلب کشورهای اروپایی روابطی تنش‌آمیز داشت.
اما دولت روحانی، از ابتدا سیاست همکاری، احترام متقابل و بازی برد-برد را در پیش گرفت و ایالات متحده آمریکا، اروپا و کشورهای منطقه که سویه‌گیری خاصی نداشتند از این سیاست استقبال کردند. به همین خاطر تلاش کردند مناسبات‎شان را با ایران گسترش دهند و در این زمینه اروپایی‎ها هیات‌هایی را به ایران اعزام کردند.
پرونده هسته‎ای ایران طی یک سال اخیر در ژنو و وین و اکنون نیز قرار است در نیویورک مورد بررسی واقع شود. ارزیابی شما از فرآیند این یک سال چیست؟
درواقع پرونده هسته‎ای ایران از زمان آقای روحانی به‌طور واقعی وارد مرحله مذاکره شد و از پیش از آن فقط جلسات نشست و برخاست انجام می‎گرفت و اعلام مواضع و نه مذاکره. اما در دوره جدید به دنبال مذاکرات جدی صورت گرفته، توافق ژنو حاصل شد و پس از آن نیز مذاکرات وین یک تا ۶. تا امروز جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‏ای گام‌های خوبی برداشته است و اگر این گفت‌وگوهای دوجانبه با تمام کشورهای عضو گروه ۱+۵ برگزار شود و اختلافات بررسی شود دور هفتم مذاکرات نیز به زودی برگزار خواهد شد تا باقی مشکلات در جلسات عمومی حل و فصل شود.
چرا در این دور از مذاکرات، گفت‌وگوهای دوجانبه را با آمریکا آغاز کردیم؟
این نشست‎های دوجانبه از آن جهت است که ایران بیشترین موارد اختلافی را در حوزه هسته‌ای با آمریکا دارد لذا اگر بتوانیم در جلسات دوجانبه این مسائل را حل کنیم و با آمریکا به تفاهم برسیم این تفاهم را به جلسه عمومی ۱+۵ نیز خواهیم برد.
مهم‌ترین موارد اختلافی نیز از سوی ایران نخست بحث برداشتن تحریم‎ها است. به این معنا که آمریکا چه زمان و چگونه می‎خواهد تحریم‎ها را بردارد و همچنین اگر ایران به تعهداتش عمل کند آیا آمریکا نیز به وعده‎هایی که داده عمل خواهد کرد. از نظر آمریکا نیز میزان و توان کار هسته‎ای ایران در دوره اعتمادسازی بسیار اهمیت دارد.
شما به این موضوع اشاره داشتید که ایران تا امروز گام‎های خوبی در مذاکرات برداشته است. با این تفاسیر آینده مذاکرات پیش رو را چطور می‎بینید؟
به‌سادگی نمی‎توان راجع به نتیجه رسیدن یا نرسیدن یک مذاکره صحبت کرد زیرا این مساله به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما تا آنجا که به ایران و گروه 1+5 مربوط می‎شود هر دو طرف مایل هستند مذاکره به نتیجه برسد و این سرمایه بسیار خوبی است که در پرتو آن می‌توانند برخی مشکلات پیش رو را راحت‏تر رفع کنند.
آیا بحران‎های منطقه‎ای همچون حملات داعش یا تجاوزات اسرائیل در غزه باعث نمی‌شود که طرفین به خصوص ایران و آمریکا هرچه سریع‌تر بخواهند موضوع هسته‎ای را حل و فصل کنند تا به دیگر مسائل بپردازند؟
باید توجه داشت که اهمیت پرونده هسته‎ای ایران به خودی خود در حدی است که طرفین بخواهند آن را هرچه سریع‌تر به نتیجه برسانند اما مسائل منطقه مانند داعش و غزه نیز نگرانی‎هایی را به وجود آورده است که مبادا این بحران‎ها، مذاکرات هسته‎ای ایران را با مشکل مواجه کند. ولی از جنبه دیگر، بحرانی مانند داعش که هر روز گسترده‎تر می‎شود می‎تواند عاملی باشد برای تشویق طرفین جهت حل سریع‌تر مساله هسته‎ای ایران.