وقتی طلای سیاه رو در روی محدودیتها میایستد
افزایش صادرات نفتی و تهدید پیش روی نظام تحریمها
صادرات نفتی ایران در سالجاری افزایش پیدا کرده است، روندی که میتواند تهدیدی برای تحریمهای آمریکا علیه درآمد نفتی تهران باشد. در صورتی که فروش نفت ایران تا پایان ماه ژوئیه نیز روند افزایشی داشته باشد، این به منزله شکست توافق بینالمللی است که بنا بود صادرات نفتی ایران را محدود نگه دارد. گزارشها حاکی از آن است که صادرات نفتی ایران بهطور متوسط در سالجاری ۲۸ درصد رشد داشته است و اطلاعات آژانس بینالمللی انرژی در پاریس این نکته را تایید میکند. در صورتی که فروش نفت ایران تا پایان ماه ژوئیه نیز روند افزایشی داشته باشد، این به منزله شکست توافق بینالمللی است که بنا بود صادرات نفتی ایران را محدود نگه دارد.
صادرات نفتی ایران در سالجاری افزایش پیدا کرده است، روندی که میتواند تهدیدی برای تحریمهای آمریکا علیه درآمد نفتی تهران باشد.در صورتی که فروش نفت ایران تا پایان ماه ژوئیه نیز روند افزایشی داشته باشد، این به منزله شکست توافق بینالمللی است که بنا بود صادرات نفتی ایران را محدود نگه دارد. گزارشها حاکی از آن است که صادرات نفتی ایران بهطور متوسط در سالجاری ۲۸ درصد رشد داشته است و اطلاعات آژانس بینالمللی انرژی در پاریس این نکته را تایید میکند. در صورتی که فروش نفت ایران تا پایان ماه ژوئیه نیز روند افزایشی داشته باشد، این به منزله شکست توافق بینالمللی است که بنا بود صادرات نفتی ایران را محدود نگه دارد. به گزارش بلومبرگ، یک مقام دولت اوباما که صادرات نفتی ایران را زیر نظر دارد در پاسخ به کنگره در مورد احتمال نقض تحریمها گفت که او اطمینان دارد صادرات نفتی ایران محدود به مفاد توافق هستهای مقدماتی ژنو است که سال گذشته بین ایران و گروه ۱+۵ به امضا رسید. این توافق در برابر برخی محدودیتها در برنامههای هستهای ایران، بخشی از تحریمها را لغو میکند.
آموس هوچستین، دستیار وزیر خارجه آمریکا در دیپلماسی انرژی در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «جایی که امروز در آن ایستادهایم نشان میدهد که صادرات نفتی ایران بین یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز ثابت مانده است.»
این در حالی است که کنگره آمریکا در ماه دسامبر۲۰۱۱ طرحی را به تصویب رساند که به موجب آن صادرات نفتی ایران محدود میشود تا از این طریق درآمد نفتی ایران نیز کاهش یابد. یک ماه پس از آن نیز اتحادیه اروپا تحریم خرید نفت از ایران را تصویب کرد.
۶ مشتری نفتی ایران
هم اکنون تنها ۶ کشور - چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه و تایوان- مجاز به خرید نفت از ایران هستند. تا اواسط سال ۲۰۱۲ تعداد مشتریان نفتی ایران ۲۱ کشور بود.
بلومبرگ در ادامه گزارش خود به نقل از دو مقام آمریکایی که نام آنها را فاش نکرده مینویسد، یکی از دلایلی که در نخستین ماههای سالجاری میلادی صادرات نفتی ایران بیشتر بوده است، تنوع فصلی خرید نفت بوده است. یکی دیگر از این دلایل نیز این بوده که در حالی که واردات نفت هند از ایران افزایش یافته است، قرار است هند در ماههای آینده خرید نفت از ایران را کاهش دهد که به کاهش متوسط صادرات نفت ایران منجر خواهد شد.
دولت اوباما میگوید که صادرات نفتی ایران پس از اعمال تحریمها از دو و نیم میلیون بشکه در روز به نصف کاهش یافته است. آمریکا همچنین میگوید که ایران بیش از ۵ میلیارد دلار درآمد نفتی روزانه خود را نیز از دست داده است.
اما محاسبههای بلومبرگ نشان میدهد که صادرات نفتی ایران در چهارماه نخست سالجاری میلادی یک میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه در روز بوده است که بیش از رقم یک میلیون و ۴۰ هزار بشکهای متوسط صادرات در سال ۲۰۱۳ است. از سوی دیگر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران نیز میگوید صادرات نفتی روزانه ایران یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه است.
خرید نفت چین
از سوی دیگر چین نیز خرید نفت از ایران را افزایش داده است. برخی مقامات ایرانی ادعا میکنند که ایران احتمالا برای فروش نفت به چین تخفیفهایی را در نظر گرفته است تا باوجود تحریمها بتواند رشد صادرات داشته باشد. به هر ترتیب آمریکا میکوشد با تاکید بر ادعاهای تکراری خود در مورد پایین نگه داشتن صادرات نفتی ایران، کنگره و نومحافظهکاران آمریکایی را راضی نگه دارد. آنها پیش از این نیز از توافق هستهای ژنو به دلیل اینکه امتیازهای زیادی به ایران ارائه کرده است، انتقاد کرده بودند.
منبع: دیپلماسی ایرانی
ارسال نظر