مقامات ایران می‌گویند امیدوارند در مذاکرات دوروزه وین به اندازه کافی پیشرفت حاصل شود تا طرفین بتوانند از اواسط ماه مه ‌(اردیبهشت) تدوین پیش نویس توافق‌نامه جامع هسته‌ای برای پایان دادن به مجادله هسته‌ای ایران را آغاز کنند. ایران و گروه ۱+۵ روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه را در وین سپری می‌کنند تا در چندین دور مذاکره، در مورد راه‌های دستیابی به توافق نهایی گفت‌و‌گو کنند. دو طرف تا

۲۰ جولای (پایان تیر) فرصت دارند تا توافق هسته‌ای نهایی را امضا کنند؛ هرچند که گفته می‌شود احتمال تمدید اجرای توافق هسته‌ای مقدماتی ژنو برای ۶ ماه دیگر نیز وجود دارد؛ توافقی که در سوم آذرماه امضا شد، از ۳۰ دی به اجرا درآمد و تا ۳۰ تیر اعتبار دارد.

این سومین نشست تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ از زمان اجرای توافق ژنو به شمار می‌رود. مقامات می‌گویند در این مذاکرات روی موضوعاتی متمرکز هستند که بخشی از توافق هسته‌ای جامع خواهند بود.

در همین حال محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در بدو ورود به فرودگاه وین به خبرنگاران گفت که در این دور از مذاکرات تمام بحث‌ها به اتمام می‌رسد و راه برای تدوین سند نهایی در اردیبهشت ماه هموار می‌شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام آمریکایی نیز هفته گذشته جدول زمانی مشابهی را پیش‌بینی کرده بود. وی ابراز امیدواری کرد که تدوین سند نهایی در ماه مه ‌آغاز شود.

به گزارش این خبرگزاری انگلیسی، اظهارات اخیر ظریف به این منظور مطرح می‌شود که تهران نشان دهد به تعهد خود برای دستیابی به توافق نهایی تا ماه جولای، پایبند است.

ایران می‌گوید قدرت‌های جهانی باید به حق بهره‌مندی تهران از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای احترام بگذارند؛ حقی که به گفته تهران شامل غنی‌سازی اورانیوم است؛ اما غرب نگران از کاربرد دوگانه غنی‌سازی در اهداف صلح‌آمیز و نظامی است.

ظریف تاکید کرد: ما اعتقاد داریم که طرف‌های ما باید تصمیم‌های مهمی اتخاذ کنند که شامل احترام به واقعیت‌های موجود و حقوق ایران است. او افزود: «ما آماده همکاری برای رفع ابهامات در مورد ماهیت صلح‌آمیز برنامه‌های هسته‌ای خود هستیم.»

یک مقام آمریکایی خاطرنشان کرده است که احتمالا مذاکرات ماه‌های مارس و آوریل روی موضوعات مطرح در توافق نهایی متمرکز خواهد بود. موضوعاتی که باید پیش از آغاز تدوین پیش نویس توافق‌نامه جامع در ماه مه، نهایی شوند.

پس از بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه و واکنش تند آمریکا و متحدان اروپایی‌اش به مسکو، برخی ناظران بین‌المللی در مورد احتمال استفاده کرملین از کارت ایران در مواجهه با غرب هشدار دادند. البته گروهی دیگر از تحلیلگران نیز می‌گویند ازآنجا‌که روسیه منافع خود را در مذاکرات هسته‌ای و دیپلماسی با ایران دنبال می‌کند، احتمال اینکه بخواهد در روند مذاکرات هسته‌ای اخلال ایجاد کند، اندک است. هر چند که احتمال استفاده مسکو از دیگر اهرم‌ها مانند تهاتر نفت در برابر کالا یا احیای قرارداد تحویل موشک‌های اس ۳۰۰ به ایران وجود دارد.

منبع: دیپلماسی ایرانی