اندیشکده آمریکایی رند در کنفرانسی با حضور چندین تن از کارشناسان ارشد این موسسه و دیگر اندیشکده‎های آمریکایی و انگلیسی، ابعاد گوناگون تبعات توافق هسته‎ای نهایی احتمالی بین ایران و غرب را مورد بحث و بررسی قرار داد. به گزارش «ایرنا»، در این کنفرانس که روز پنج‌شنبه ۱۴ فروردین‌ماه (۳ آوریل) در واشنگتن برگزار شد، کارشناسان ضمن ابراز خوش‌بینی از اینکه توافق جامع هسته‎ای با ایران می‎تواند شروع دوران جدیدی را فارغ از تحریم‎های بین‌المللی برای ایران رقم بزند، روابط آینده تهران و واشنگتن را با ایالات‌متحده محتاطانه توصیف کردند.

دالیا داسا کی، مدیر مرکز سیاست عمومی خاورمیانه این اندیشکده درخصوص هدف و علت برگزاری این کنفرانس گفت: «ما فکر می‎کنیم که مذاکرات آن قدر جدی هستند که بتوانیم در مورد یک توافق بالقوه، تبعات آن و از همه مهم‌تر آینده‎ای که در پیش رو است، به بحث و گفت‌وگو بنشینیم.»

لین دیویس، کارشناس ارشد و مدیر دفتر واشنگتن این موسسه ضمن تایید ابراز خوش‌بینی سایر کارشناسان حاضر مبنی‌بر دستیابی به توافق طی چند ماه آینده، افزود: تمامی کشورهای حاضر در این مذاکرات خواهان دستیابی به توافق هستند و احتمال اینکه بتوانند به هدف خود برسند، زیاد است.

کالین کال، کارشناس ارشد اندیشکده مرکز امنیت نوین آمریکا تاکید کرد که یک توافق دیپلماتیک قوی به هر گزینه محتمل دیگری ترجیح دارد.

اما باربارا اسلاوین از اندیشکده شورای آتلانتیک از آمادگی احتمالی ایران برای استفاده از طرح «ب» خبر داد که بر اساس آن، ایران مذاکرات را ترک خواهد کرد و همچنان درحالی‌که تحریم‌ها به قوت خود باقی هستند، به اداره کشور ادامه خواهد داد. اسلاوین در این خصوص گفت: «ایرانی‌ها خواهند گفت که ما حسن نیت خود را نشان دادیم و از این به بعد با طرح «ب» به تلاش خودمان ادامه خواهیم داد.»

در نشست دوم این کنفرانس که به ریاست لورا روزن، خبرنگار المانیتور برگزار شد، کارشناسان درباره تغییرات تدریجی محتمل در سیاست داخلی ایران بعد از توافق هسته‎ای به بحث و تبادل نظر پرداختند و درباره تغییرات احتمالی سیاست‎ها و موضع‌گیری‎های منطقه‎ای ایران نسبت به ایالات‌متحده نیز اظهارنظر کردند. در این خصوص گفته شد ایران و آمریکا هنوز هم با یکدیگر در حال رقابت هستند و قرار نیست این رقابت به‌زودی خاتمه یابد.

رابین رایت کارشناس اندیشکده‏های ویلسون و موسسه صلح ایالات‌متحده و سوزان مالونی، کارشناس سیاست خاورمیانه اندیشکده بروکینگز این تصور را که هدف ایران بهبود روابط منطقه‎ای با آمریکا باشد بچه‌گانه توصیف کردند و افزودند: «ما در بهترین حالت می‌توانیم امیدوار باشیم که یک رابطه بسیار سرد بین دو کشور شکل بگیرد. هدف ایرانی‏ها این نیست که با آمریکا دوست باشند و تبادل‌ سفیر کنند. بعید است که تغییر قابل ملاحظه‌ای در روابط دوجانبه ایجاد شود.»

در جلسه‌بعدی این کنفرانس، دیدگاه‎های کشورهای همجوار ایران در منطقه به‌خصوص عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی نسبت به توافق هسته‎ای احتمالی به بحث گذاشته شد. در این جلسه، جفری مارتینی، کارشناس خاورمیانه اندیشکده رند درباره نگرانی‎های ریاض گفت: «بسیاری از سعودی‎ها نگران هستند که توجه به مساله هسته‌ای، سایر مسائل مربوط به ایران در منطقه را به حاشیه براند.»

به عقیده جوان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه اندیشکده انگلیسی مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی موسوم به IISS، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس می‌ترسند که تمرکز آمریکا بر گفت‌وگوهای هسته‌ای موجب شود واشنگتن از نیازهای آنها غافل شود و روابط آمریکا با ایران از رابطه آمریکا با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس قوی‌تر شود. پل پیلار، مامور سابق سیا (آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا) و کارشناس ارشد اندیشکده بروکینگز نیز می‎گوید اگر آمریکا به سمت برچیدن تحریم‌های ایران برود، احتمالا باید به رژیم صهیونیستی نوعی تضمین امنیتی بدهد و پیشنهاد کرد کنگره تصویب قانونی را مد نظر قرار دهد که ضمن تخفیف تحریم‎های ایران انجام اقدامات دیگری را به‌خاطر امنیت اسرائیل تصویب کند. یکی دیگر از جلسات این کنفرانس با حضور ژنرال دیوید پترائوس، رئیس سابق سیا و فرمانده سابق نیروهای ائتلافی آمریکا در عراق و افغانستان، استفان هدلی، مشاور امنیت ملی سابق جورج بوش پسر و کارشناس اندیشکده موسسه صلح ایالات‌متحده و همچنین دیوید ایگناتیوس، یکی از سردبیران روزنامه واشنگتن پست، برگزار شد و چگونگی تاثیر توافق هسته‎ای احتمالی ایران و غرب بر محیط استراتژیک خاورمیانه، منافع منطقه‎ای و جهانی آمریکا و موضع‌گیری‎های دفاعی آمریکا در آینده مورد بحث و بررسی قرار گرفت.