سفر هیات پارلمانی ایران به فرانسه لغو شد

گروه خبر- هفت روز پس از صدور قطعنامه اتحادیه اروپا علیه ایران، سفر هیات پارلمانی ایران به اروپا لغو شد. هیات ایرانی قرار بود ۲۸ و ۲۹ فروردین ماه به دعوت کرونبرگ رئیس هیات پارلمانی اروپا عازم اروپا شود؛ اما در اعتراض به قطعنامه‌ای ضد ایرانی، هیات پارلمانی ایران از انجام این سفر انصراف داد. کاظم جلالی رئیس گروه روابط پارلمانی ایران و اروپا با اعلام این خبر در نامه‌ای انتقادی، اقدام اخیر اتحادیه اروپا را زیر سوال برد و آن را «غیر منتظره» خواند. پیش‌نویس قطعنامه‌ درخصوص راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران، ۱۲ فروردین ماه و درست همزمان با سالگرد «تاسیس جمهوری اسلامی»، در جلسه جمعی پارلمان اروپا به بحث و سپس به رای گذاشته شد. به گزارش خبرگزاری فارس پیش نویس این قطعنامه هفت صفحه بوده و موضوعات مختلفی مانند «موضوع هسته‌ای»، «روابط ایران و اتحادیه اروپا»، «موضوعات منطقه‌ای» و «حقوق بشر» را شامل می‌شود. در این قطعنامه ۲۳ بندی، سیاست‌های اتحادیه اروپا در زمینه موضوعات مختلف تبیین شده است.

گام بدخواهان

رئیس گروه روابط پارلمانی ایران و اروپا در آغاز نامه اعتراضی خود به اتحادیه اروپا، این اقدام را با توجه به «سفر اخیر این هیات به ایران»، اقدامی «غیرمنتظره» ارزیابی کرد و گفت که «اگرچه قطعنامه‌های صادر شده از پارلمان اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران به‌ویژه در سال‌های اخیر بسیار زیاد است به طوری که از سال ۲۰۰۹ تاکنون پارلمان اروپا بیش از ۶۰ قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران صادر کرده، اما صدور قطعنامه جدید با توجه به انجام سفر اخیر شما و گروه پارلمانی به ایران و دیدن واقعیت‌های جمهوری اسلامی ایران بسیار «غیرمنتظره» بوده است.»

به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم جلالی در تحلیل خود از صدور این قطعنامه متذکر شد که باوجود همه تلاش‌های مثبت رئیس هیات پارلمانی اروپا و گروه روابط پارلمانی و تلاش اینجانب و گروه روابط پارلمانی جمهوری اسلامی ایران، جهت درک متقابل و شناخت واقعیت‌های ایران اسلامی و پارلمان اروپا، متاسفانه با گام‌هایی که «بدخواهان بهبود روابط دوجانبه در اروپا»، به‌ویژه با صدور قطعنامه‌ای غیرمنتظره ضدجمهوری اسلامی ایران برداشته‌اند، باید اعلام کنم که گروه روابط پارلمانی جمهوری اسلامی ایران از انجام این سفر «منصرف» شده است. جلالی این قطعنامه را از جهات مختلف «قابل نقد» دانست و گفت: «در این قطعنامه، انتخابات جمهوری اسلامی ایران به‌خصوص انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری، غیردموکراتیک خوانده شده است» و «گویا از منظر پارلمان اروپا معیار دموکراتیک بودن انتخابات پایین بودن درصد مشارکت مردم است» و این در شرایطی است که «متاسفانه پارلمان اروپا از یک خود بزرگ‌بینی مفرط رنج می‌برد.» به اعتقاد رئیس گروه پارلمانی ایران و اروپا، تصور اتحادیه اروپا بر این است که «اروپایی‌ها ملتی برگزیده هستند و معیارهای مقبول این پارلمان باید به عنوان واحد سنجشی برای دموکراتیک بودن سایر کشورها و ملت‌ها درنظر گرفته ‌شود» در شرایطی که «این معیارگذاری‌ها نشان می‌دهد مطلق انگاری در نوع نگاه پارلمان اروپا و در قطعنامه‌های صادره و رفتارهای این پارلمان موج می‌زند به گونه‌ای که دیگران باید خود را با آن معیارها تنظیم کنند و این خودشیفتگی، ناپسند و نابجاست.» جلالی تلاش اروپا برای «نوسازی استعمارگری نو در شکل جدید» را اشتباهی «استراتژیک» توصیف کرد و «اشغال فلسطین»، «کشتار مسلمانان میانمار»، «کشتار آفریقای مرکزی» و «حاکمیت نژاد پرستی در آفریقای جنوبی» را از نمونه‌های نقض حقوق بشر در سطح جهان دانست که همچنان ادامه دارد و ««سیلی درد و زخم» را بر نقاط مختلف جهان برجا گذاشته است. بخش آخر قطعنامه اتحادیه اروپا مربوط به امور حقوق بشری است که بیشترین بندها (۸بند) را به خود اختصاص داده است. در بند آغازین این بخش از آزادی کسانی که زندانیان عقیده خوانده می‌شوند، استقبال شده است. این بند همچنین از اعطای جایزه ساخاروف به نسرین ستوده استقبال کرده و آزادی زندانیان به اصطلاح سیاسی و محکومان فتنه را خواستار می‌شود. این بند نسبت به طرح حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران برای تدوین منشور حقوق شهروندی ابراز تمایل کرده، اما درباره وضع حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی می‌کند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس به اعضای اتحادیه اروپا توصیه کرد که با نگاهی دوباره به تاریخ دریابند که ساخت سلاح هسته‌ای در کدام فرهنگ و تمدن و سرزمین شکل گرفت و کدام نظام فکری فروریختن سلاح هسته‌ای را بر سر مردم بی‌دفاع هیروشیما و ناکازاکی مجاز دانست؟ جلالی با تاکید بر اینکه «به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد هیاتی برای دیدار از ایران شرطی را تعیین کند» گفت: «در هیچ‌یک از دیدارهای گروه‌های اروپایی از ایران هیچ‌گونه پیش شرطی از سوی جمهوری اسلامی ایران پذیرفته نشده و موردی هم که در سفر اخیر هیات اروپایی به ایران و انجام دیدارهایی به شکل مخفیانه و خارج از شئون دیپلماتیک صورت گرفت مردم و نمایندگان کشور ما را نسبت به نیات و اهداف سفر و مذاکرات پیش‌گفته دچار تردید کرد و این‌گونه حرکات نیز در آینده به هیچ عنوان قابل پذیرش نخواهد بود.» جلالی همچنین یادآور شد که انجام حرکت‌هایی ایذایی و صدور قطعنامه‌هایی غیرواقع‌بینانه بر اساس منابع غیرمعتبر و بدون برداشت صحیح از اتفاقات داخل ایران و حرکت‌هایی به دور از شأن و عرف دیپلماتیک، خلاف مسیر روان‌سازی روابط ایران و اروپا است. او در پایان نامه به ماه‌های پایانی حیات این دوره از اتحادیه اروپا اشاره کرد و گفت: «منتظریم ببینیم پارلمان بعدی اتحادیه اروپا با مشارکت چند درصدی مردم شکل می‌گیرد و چه میزان از معیارهای دموکراتیک در این انتخابات لحاظ می‌شود؟»

اعتراض ۲۵۸ نماینده به قطعنامه اتحادیه اروپا

در ادامه واکنش به صدور قطعنامه اتحادیه اروپا علیه ایران ۲۵۸ نفر از نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز بیانیه‌ای صادر کردند که شاهین محمدصادقی عضو هیات‌رئیسه مجلس آن را قرائت کرد. در مقدمه این بیانیه آمده است: «پارلمان اروپا درخصوص ارتباط با ایران اخیرا اقدام به صدور بیانیه‌ای نمود که با وجود نکات مثبت، روح کلی آن مغایر با روابط رو به رشد ایران و اتحادیه اروپاست» و «نوعی مداخله آشکار در امور داخلی ایران تلقی می‌شود.» در بند نخست این بیانیه تاکید شده که مجلس شورای اسلامی از «اظهارنظر پارلمان اروپا برای استمرار تعامل با ایران درخصوص حل مسالمت‌آمیز مساله هسته‌ای استقبال می‌کند»؛ اما «فضاسازی سیاسی در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران را که در چارچوب معاهده NPT بدون انحراف از مسائل صلح‌آمیز انجام گرفته، غیرمنصفانه قلمداد می‌کند.» نمایندگان مجلس در بند دوم بیانیه اعتراضی خود نگاه قطعنامه مبنی‌بر مغایرت دانستن فعالیت‌های هسته‌ای ایران با قطعنامه شورای امنیت را «غیراصولی» و «مغایر روح کلی پیمان منع تکثیر و معاهده NPT و منشور سازمان ملل متحد» ارزیابی کردند. در این بیانیه «اظهارات پارلمان اروپا در غیردموکراتیک خواندن آغاز اخیر ریاست‌جمهوری اسلامی ایران» نوعی «مداخله آشکار در امور داخلی ایران قلمداد و محکوم» شد. در بند چهارم این بیانیه آمده است که نمایندگان اظهارنظر پارلمان اروپا درخصوص «نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرده» و اعلام می‌دارد «پارلمان اروپا از وزانت سیاسی برای اظهارنظر در این حوزه برخوردار نیست.» در پایان بیانیه تاکید شده است که پارلمان اروپا باید در این‌گونه رفتارها تجدیدنظر کند چون افتتاح دفتر نمایندگی پارلمان اروپا در تهران منوط به تغییر این رفتارها و رویه‌ها است.