غرب زیادهخواهی را کنار بگذارد
حسن بهشتی پور* فضای فعلی میان کشورهای مذاکرهکننده هستهای؛ یعنی ایران و گروه ۱+۵ به صورتی است که به نظر میرسد دور سوم مذاکرات در ژنو به نتیجه برسد؛ مگر اینکه اسرائیل بخواهد کارشکنیهای جدیدی را علیه ایران آغاز کند. اکنون ایران و کشورهای مقابل در گروه ۱+۵ در رابطه با جزئیات، تفاهم بسیاری حاصل کردهاند. در حقیقت میتوان گفت نگاههای دو طرف ۸۰ درصد به هم نزدیک شده و تنها در ۲۰ درصد موارد اختلاف وجود دارد. موضوعات مورد بحثی که همچنان وجود دارند، عبارتند از بحث آب سنگین اراک، درصد غنیسازی اورانیوم در ایران، چگونگی لغو تحریمها، زمانبندی لغو تحریمها و به رسمیت شناختن حق غنیسازی در خاک ایران.
حسن بهشتی پور* فضای فعلی میان کشورهای مذاکرهکننده هستهای؛ یعنی ایران و گروه ۱+۵ به صورتی است که به نظر میرسد دور سوم مذاکرات در ژنو به نتیجه برسد؛ مگر اینکه اسرائیل بخواهد کارشکنیهای جدیدی را علیه ایران آغاز کند. اکنون ایران و کشورهای مقابل در گروه ۱+۵ در رابطه با جزئیات، تفاهم بسیاری حاصل کردهاند. در حقیقت میتوان گفت نگاههای دو طرف ۸۰ درصد به هم نزدیک شده و تنها در ۲۰ درصد موارد اختلاف وجود دارد. موضوعات مورد بحثی که همچنان وجود دارند، عبارتند از بحث آب سنگین اراک، درصد غنیسازی اورانیوم در ایران، چگونگی لغو تحریمها، زمانبندی لغو تحریمها و به رسمیت شناختن حق غنیسازی در خاک ایران. البته فضای دیپلماتیک در همه جای دنیا به گونهای است که اصولا دیپلماتها و سیاستمداران تلاش میکنند خیلی راجع به موارد مورد اختلاف صحبت نکنند؛ بنابراین پیشرفتهایی که حاصل میشود بیشتر باید مدنظر قرار بگیرد. طی این دور از مذاکرات جهت اینکه مساله هستهای ایران به نتیجه قابلقبولی برسد، ایران و کشورهای مذاکرهکننده مقابل از جمله آمریکا، فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و آلمان باید خطوط قرمز همدیگر را به رسمیت بشناسند. از دیگر اقداماتی که غرب برای پیشبرد روند مذاکرات باید لحاظ کند این است که حق غنیسازی اورانیوم را در خاک ایران به رسمیت بشناسد و همچنین در رابطه با نظارت آژانس بینالمللی انرژی هستهای از نیروگاههای ایران، موارد جدیدی را مطرح نکند. ایران با نظارتهای آژانس بر اساس ان پی تی مشکلی ندارد؛ زیرا آژانس تنها نهادی است که حق نظارت بر فعالیتهای هستهای کشورهای عضو را دارد.
همچنانکه اخیرا نیز بازرسان آژانس از تاسیسات ایران بازدید داشتند و اعلام کردند که ایران پیشرفت و توسعهای در روند فعالیتهایش نداشته است. در واقع براساس گزارش آمانو، غنیسازی اورانیوم همچنان در ایران ادامه دارد؛ اما توسعه نیافته، زیرا طرف غربی نیز هنوز تحریمها را علیه ایران حفظ کرده؛ ولی خب افزایش نداده است. با این تفاسیر میتوان اینگونه برداشت کرد که جمهوری اسلامی ایران با وسعت ندادن به فعالیتهایش در پی آن است که همراهی خودش را با کشورهای مذاکرهکننده نشان دهد. همچنین ایران با این اقدام ثابت کرد که به دنبال رسیدن به نتیجه و راهکارهای مثبت در مذاکرات پیش رو است. در نهایت برای پیشبرد مذاکرات، طرف مقابل از جمله کشورهای غربی باید زیادهخواهیها را کنار بگذارند؛ زیرا در دور پیشین نیز به دلیل زیادهخواهیهای فرانسه بود که مذاکرات به نتیجه نرسید.
*کارشناس مسائل هستهای
ارسال نظر